- El decret, promogut pel Departament d’Empresa i Coneixement, estableix una nova regulació sobre l’activitat de guia de turisme
- La nova regulació s’ha treballat conjuntament amb el sector i s’adequa al marc legal europeu
- A partir d’ara, en qualsevol moment es podrà obtenir l’habilitació com a guia de turisme de Catalunya i es podrà aconseguir, de forma voluntària, una certificació de qualitat, que permetrà l’especialització en matèries concretes
El Govern ha acordat aprovar el Decret de simplificació del procediment per obtenir l’habilitació per desenvolupar l’activitat de guia de turisme de Catalunya. Amb el nou sistema, les persones interessades, en qualsevol moment, i sense necessitat d’esperar a la convocatòria d’un examen, podran obtenir aquesta habilitació mitjançant la presentació d’una declaració responsable davant l’Oficina de Gestió Empresarial.
Aquesta és una de les novetats del nou Decret, promogut pel Departament d’Empresa i Coneixement, sobre l’activitat de guia de turisme. La nova regulació s’ha treballat conjuntament amb les dues associacions de guies de turisme de Catalunya (Associació de Guies de Turisme de Catalunya-AGUICAT; i l’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya-APIT), i les universitats i escoles catalanes que imparteixen formació en turisme.
Aquesta facilitació d’accés a la professió de guia de turisme s’adequa al marc legal europeu i, dona resposta a una reivindicació del sector, ja que des de l’any 2012 no s’han expedit noves habilitacions.
Eliminació d’examen i possibilitat d’especialització
L’activitat de guia de turisme és de lliure prestació excepte a l’interior dels monuments declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i dels museus inscrits al Registre de Museus de Catalunya. Així, per establir-se a Catalunya per desenvolupar l’activitat de guia de turisme als llocs esmentats, cal disposar de l’habilitació corresponent, atorgada o reconeguda per l’Administració de la Generalitat.
Les habilitacions de guia de turisme s’han obtingut durant anys a partir de la superació d’un examen que versava sobre diverses àrees de coneixement. Amb la nova regulació s’elimina aquesta prova i podran accedir a l’habilitació, que no caldrà renovar, les persones en possessió d’una titulació de l’àmbit turístic i que parlin català, castellà i dos idiomes més. També podran accedir a l’habilitació les persones que tinguin estudis superiors no relacionats amb el turisme però sempre que hagin realitzat un curs de capacitació professional i tinguin les competències lingüístiques abans esmentades.
D’altra banda, el Decret preveu la possibilitat que els guies de turisme de Catalunya puguin obtenir, de forma voluntària, una certificació de qualitat que permetria realitzar el guiatge d’acord amb la seva especialització segons les titulacions o aptituds que acreditin. Per exemple, una especialització podria ser en patrimoni cultural, natural i immaterial o en rutes temàtiques, literàries o insòlites.
La nova normativa també inclou el procediment per obtenir el reconeixement de títols obtinguts en altres estats membres de la Unió Europea per poder exercir l’activitat de guia de turisme de Catalunya. Finalment, també indica els requisits per exercir temporalment l’activitat de guia de turisme de Catalunya.