President

El president Torra, acompanyat dels consellers Vergés i Buch, durant la roda de premsa

President Torra: "Passem a fase d'alerta per mantenir la contenció del coronavirus, és una qüestió prioritària per al Govern"

query_builder   11 març 2020 13:51

event_note Nota de premsa

President Torra: "Passem a fase d'alerta per mantenir la contenció del coronavirus, és una qüestió prioritària per al Govern"

El president Torra, acompanyat dels consellers Vergés i Buch, durant la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
El president Torra, acompanyat dels consellers Vergés i Buch, durant la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
  • El cap de l’Executiu demana “la màxima unitat, col·laboració i confiança a la ciutadania” i destaca que “és possible que en els pròxims dies calgui prendre mesures més dràstiques i contundents”
  • El president ha comparegut en roda de premsa, acompanyat dels consellers de Salut i Interior, després de presidir la reunió del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) al Palau de la Generalitat
  • El Govern ha anunciat noves mesures, que entraran en vigor demà, per un període de 15 dies, com la suspensió d’activitats col·lectives que impliquin una concentració superior a 1.000 persones o la celebració de tots els esdeveniments esportius a porta tancada

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest matí “el pas de la fase de prealerta a alerta” del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) “per poder mantenir aquesta situació de seguiment i contenció” del coronavirus. Així s’ha decidit en la reunió del Comitè Tècnic del pla del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents d’alt risc, que s’ha reunit a primera hora al Palau de la Generalitat. A la trobada  també hi han participat els consellers de Salut, Alba Vergés, i d’Interior, Miquel Buch.

En la roda de premsa posterior a la reunió, el cap de l’Executiu ha assegurat que el Govern encara aquesta situació, que és “complicada”, com en tots les països afectats, “com una qüestió absolutament prioritària” i des de la “màxima unitat i esperit de col·laboració possible entre ciutadania, institucions i agents de la societat”.

“És possible que en els pròxims dies calgui prendre mesures més dràstiques i contundents de les que s’han pres fins ara i amb més afectacions en la vida dels ciutadans”, ha subratllat Quim Torra. Per aquest motiu, ha demanat “la màxima col·laboració, comprensió i confiança a la ciutadania”, tenint en compte que “com més sapiguem actuar com un país unit i ben coordinat, més bons resultats obtindrem per als ciutadans”.

Des del Govern, ha dit, es referma “el compromís de mantenir una comunicació i una informació constants als ciutadans”. “Cal que actuem amb sentit de responsabilitat, serenor, transparència i màxima eficàcia. Nosaltres ho farem i ho farem de manera coordinada entre totes les institucions i administracions publiques”, ha apuntat.

Per últim, el cap del Govern ha volgut agrair “l’esforç, dedicació i entrega del personal sanitari i d’emergències”, i ha subratllat que, “en situacions excepcionals, el nostre país sempre respon de manera excepcional”.


Noves mesures preventives

Amb el pas a la fase d’alerta, el Govern ha decidit establir noves mesures preventives, d’obligat compliment, per evitar la propagació del coronavirus, que “entraran en vigor demà i que s’allargaran un període de 15 dies”, amb la possibilitat de ser prorrogades en funció de l’evolució de la situació.

Les mesures acordades són les següents:

  • Els esdeveniments esportius, professionals i no professionals, que se celebrin a Catalunya es faran a porta tancada, excepte aquells en què hi participin menors d’edat, que podran anar acompanyats.
  • Se suspenen o s’ajornen les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. En els casos en què aquestes activitats es desenvolupin en espais amb aforament inferior a les 1.000 persones, es podran celebrar únicament si només s’ocupa un terç de l’aforament màxim autoritzat, amb l’objectiu de garantir un espai de separació adequat entre els participants.
  • Aquestes mesures de restricció s’apliquen a espectacles públics, recreatius i d’oci, activitats culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat.
  • En les pròximes hores, des de Funció Pública, es fixaran les mesures que afectin a l’àmbit de l’administració pública. Per tant, sortirà una instrucció des de la Direcció General de Funció Pública a totes les institucions afectades.

El president ha explicat que també ha donat instrucció a l’equip econòmic del Govern “per elaborar un Pla de mesures per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus”, on treballen els departaments de Vicepresidència, Empresa, Territori, Treball i Agricultura. També ha anunciat que “s’aniran prenent totes les mesures necessàries per disposar dels recursos per finançar les polítiques públiques extraordinàries que requereixin per fer front al coronavirus” i que el Govern “aprovarà una partida extraordinària per reforçar les sistema de salut”.

 

“Volem protegir els professionals sanitaris”

Per la seva part, la consellera de Salut ha insistit que “continuem en fase de contenció” i que s’han pres més mesures preventives “per seguir controlant l’epidèmia”. “Volem protegir els professionals sanitaris, perquè són essencials, són els que ens han de cuidar”, ha destacat.

Vergés ha subratllat que Catalunya “sempre ha mostrat una gran solidaritat” i ha demanat “comprensió i confiança a la ciutadania” perquè “ens hem de protegir entre nosaltres”. També ha dit que cal “baixar el ritme del país” per frenar el coronavirus.  

D’altra banda, el conseller Buch ha afirmat que “estem en fase d’alerta perquè volem anar un pas per endavant de forma preventiva. Això comporta una sèrie de decisions per garantir que el coronavirus no es propagui més”. Hem fet feina i estem preparats per l’evolució que hi pugui tenir”, ha reblat.

Buch ha explicat que “s’activen 5 grups de treball: el grup sanitari, el grup de salvament i rescat, el grup d’avaluació per al risc de la població, el grup logístic i el grup d’ordre”. I ha concretat que “els grups de salvament i de rescat ja han treballat en plans de contingència i el grup logístic treballa de forma intensa i en contacte amb aquelles empreses que no poden aturar els serveis”.

En aquesta línia, el conseller d’Interior ha informat que “hi ha aliments per abastir la població. Els darrers dies hem contactat amb majoristes de distribució d'aliments i productes i serveis bàsics”. “Volem enviar un missatge de calma perquè res fa pensar que no puguem trobar tots els aliments necessaris”, ha conclòs.

 

2  

Imatges

Reunió del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat)

Reunió del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) 1391

Roda de premsa

Roda de premsa 778

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia