Drets Socials

Generalitat de Catalunya

Comunicat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en relació amb el coronavirus

query_builder   12 març 2020 08:47

event_note Nota de premsa

Comunicat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en relació amb el coronavirus

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, seguint les instruccions del Departament de Salut, ha pres les següents mesures en relació amb el coronavirus:

  • S’ha suspès temporalment l’activitat de dos centres de dia de la ciutat de Barcelona per haver-se confirmat un cas a cada centre de coronavirus SARS-CoV-2 en usuaris. En aquests dos recursos s’ha activat el Servei d’Assistència Domiciliària (SAD) per donar resposta a les necessitats de les persones usuàries en situació de vulnerabilitat que viuen soles.

  • Es tanquen durant un període mínim de 15 dies els casals cívics, casals de gent gran, les cases del mar i les ludoteques de la Generalitat.

  • Centres de dia. En el cas de centres de dia que comparteixen edifici amb una residència, l’ordre del Departament és assegurar que tant els usuaris com els professionals de la residència i del centre de dia estiguin en espais separats i no entrin en contacte. Si no es poden mantenir els espais separats per tal que els usuaris i professionals es mantinguin exclusivament en el seu servei, el centre de dia haurà de cessar temporalment l’activitat i es buscaran alternatives a cada usuari. En la resta de centres de dia, se seguiran les recomanacions preventives específiques per al centres residencials i de dia.

  • Pel que fa als centres residencials d’atenció a la gent gran, les persones amb discapacitat i salut mental, el Departament ha donat tres noves indicacions:

 

    1. El reforç de les mesures higièniques (especialment la desinfecció de superfícies).
    2. La suspensió temporal de nous ingressos, per tal de disposar d’espai per a l’aïllament de possibles afectats.
    3. La restricció al màxim de les visites de familiars als centres (només es permetrà l’entrada en casos d’urgència o necessitat justificada).

D’altra banda, recordem que divendres passat es van acordar amb patronals i sindicats uns documents de prevenció i de maneig de casos o sospites de contagi als centres. Les principals recomanacions a les residències són:

    • Evitar que visitin els centres les persones que tinguin febre o símptomes respiratoris i hagin viatjat a zones de risc per coronavirus.
    • Fer un registre de visites per tal de facilitar el seguiment de contactes en cas de possibles casos.
    • Informar els visitants que han de rentar-se les mans a l’entrada i a la sortida als lavabos reservats per a les visites.
    • Fer difusió de les mesures preventives amb cartells situats a l’entrada, a les recepcions i a les sales d’espera de les residències.

  • Educació en el lleure. Recomanem a les entitats d’educació en el lleure anul·lar durant els propers 15 dies tota activitat de caus, esplais i altres activitats en l’àmbit del lleure que suposi la coincidència d’infants i joves de centres educatius diferents.

Recordem que dilluns el nostre Departament va acordar amb patronals i sindicats, en el si del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, un document de recomanacions a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus > https://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/actualitat/nota-premsa/?id=383793

 

Trobareu tota la informació i materials del Departament de Salut al web http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia