El Consell Executiu ha autoritzat la signatura del contracte programa entre la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per al període 2020-2022. L’objectiu és establir els mecanismes i criteris que permetin dotar l’IREC d’un finançament operatiu adient, i especificar-ne els objectius i els mecanismes d’avaluació necessaris per garantir-ne el compliment a través dels indicadors de seguiment adequats.
Des de la seva constitució l’any 2008, l’IREC s’ha orientat tant a la recerca bàsica com a l’aplicada en l’àmbit de l’energia. Aquest contracte programa ha de permetre consolidar-ne l’acció per aconseguir dos objectius: per una banda, mantenir els estàndards propis dels centres de recerca catalans, tot captant recursos en R+D, mantenint la capacitat d’atraure talent i efectuant publicacions. Per l’altra, posar el coneixement i la tecnologia al servei de la transició energètica de Catalunya amb accions com, per exemple, la integració en el desenvolupament de l’estratègia SOLARCAT. Aquesta iniciativa, aprovada pel Govern l’any 2017, pretén convertir Catalunya en un país avançat en l’aprofitament de l’energia solar fotovoltaica.
La signatura s’emmarca en el procés de transició cap a un nou model energètic que viu Catalunya i en la lluita contra la situació d’emergència climàtica declarada pel Govern. Les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica identifiquen la recerca i la innovació en matèria d’energia com un dels eixos estratègics d’aquest procés, i identifiquen l’IREC com un actor clau en aquest àmbit. Per materialitzar la transició energètica, des de l’any 2016 el Govern ja ha aprovat i impulsat diferents mesures que van des de l’impuls de la mobilitat elèctrica fins a l’aprovació d’un nou marc normatiu per a les energies renovables, passant per la posada en marxa de plans d’eficiència energètica en la indústria, entre altres.