Direcció General de Comunicació

Portaveu Budó

El Govern demana mesures dràstiques per evitar el "col·lapse del sistema sanitari", que entrarà en "estrès màxim" aquest cap de setmana

query_builder   19 març 2020 15:49

event_note Nota de premsa

El Govern demana mesures dràstiques per evitar el "col·lapse del sistema sanitari", que entrarà en "estrès màxim" aquest cap de setmana

  • La portaveu Budó insisteix que només amb el confinament total es podrà aturar el creixement exponencial dels contagis i denuncia la lentitud del Govern espanyol a l’hora de prendre mesures “realment efectives”
  • El conseller Buch avança un pla d’atenció a les persones davant emergències greus i col·lectives a Catalunya
  • La consellera Vergés anuncia que Salut mobilitzarà personal mèdic jubilat i estudiants d’últim curs i acabats de llicenciar

L’últim informe elaborat pels experts epidemiòlegs i mèdics del país adverteix que només reduint els contactes i els contagis el sistema sanitari podrà resistir l’impacte de la pandèmia de coronavirus Per aquest motiu, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat “mesures dràstiques” per frenar els contagis i  garantir que els centres puguin atendre correctament els ciutadans. Si no es prenen aquestes mesures, ha alertat, el sistema sanitari “entrarà en estrès màxim aquest cap de setmana i la setmana vinent podria entrar en col·lapse”.

“Només amb el confinament total podrem aconseguir aturar el creixement exponencial dels contagis”, ha reiterat. Budó ha insistit en la necessitat que els catalans es quedin a casa, quan es compleix una setmana des que el Govern va establir per primer cop el confinament.

“Som conscients del que això significa, som conscients que hi ha molta gent patint per les conseqüències econòmiques que suposa aquesta crisi. És per això que no entenem la lentitud del govern espanyol a prendre mesures realment eficients”, ha lamentat Budó, qui ha denunciat que el Govern encara espera una resposta a la petició de confinament per part de l’Executiu espanyol. “Han de ser conscients que ens aproximem a una situació molt complicada”, ha alertat.

La consellera Budó ha fet aquestes declaracions durant la compareixença diària conjunta amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per actualitzar les dades sobre el coronavirus i per informar de les diferents mesures que es van prenent.

En l’àmbit econòmic, la consellera Budó ha demanat al Govern espanyol que “congeli impostos i taxes”  per donar “solucions reals” a les peticions d’empreses i autònoms com ja s’ha fet en altres països que els han suspès de manera indefinida. Així mateix, la portaveu també ha reclamat que els ens locals puguin destinar el superàvit a despeses socials de manera indefinida, i no únicament durant un mes, com estableix ara la mesura de flexibilització de l’estabilitat pressupostària decretada per Moncloa.

En la línia de les mesures per garantir la liquiditat de les famílies i empreses, com la moratòria en el pagament del lloguer del parc d’habitatge de la Generalitat, avui el Govern ha decidit aplicar una reducció del 50% del cànon de l’aigua per a tots els usuaris domèstics durant dos mesos (abril i maig), així com una reducció del 50% del cànon que paguen les indústries i la resta d’activitats econòmiques. Budó ha recordat que totes les famílies en situació de vulnerabilitat actualment, o les que hi puguin entrar a partir de la crisi del coronavirus, poden demanar el cànon social zero i no pagar res per aquest concepte dins la factura de l’aigua. El cost aproximat d’aquesta mesura és de 50 milions d’euros, que permetran aportar liquididat a les famílies i empreses beneficiàries, amb càrrec a la Generalitat.

Pel que fa a l’atenció a les empreses, avui mateix, en el marc de la Finestreta Única Empresarial, el Departament d’Empresa i Coneixement posa a disposició del sector un servei d’atenció personalitzada a través dels següents canals:

-           Canal Empresa (canalempresa.gencat.cat), el portal únic de serveis i tràmits per empreses, autònoms i professionals, que contindrà tot el detall de les mesures i s’actualitzarà a mesura que en surtin de noves.

-           La bústia de Contacte, des d’on les empreses podran fer arribar les seves consultes i dubtes.

-           El canal de twitter: @FUEmpresacat.

Des de Canal Empresa, a més, es podran realitzar  totes les gestions necessàries per acollir-se a les mesures previstes pel Govern de la Generalitat, com ara els ajuts per a treballadors autònoms amb pèrdua dràstica  d’ingressos; informació a empreses sobre procediment d’acomiadament i de suspensió de contractes i de reducció de jornada per situacions de força major, i sol·licitud de formulari per força major derivat del previst en el Reial Decret-llei de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19.

D'altra banda, el Govern ha ampliat la capacitat de tots els operadors locals de fibra òptica que ho han demanat, davant l’increment del 30% d’increment de tràfic a Internet a Catalunya produït aquesta setmana. Això es farà sense repercutir cap cost i per garantir així una amplada de banda que suporti l’augment de la demanda que s’ha produït del 300% en moltes zones de Catalunya.

“Cada dia hi ha contacte amb les operadores de telecomunicacions i per exemple s’ha acordat amb les grans operadores no deixar a cap del seus abonats sense Internet i sense dades”, ha explicat Budó. Per posar un exemple, s’estan ampliant plans de 30GB/50GB addicionals al mes i en algun cas de manera il·limitada.

La consellera també ha mostrat el desacord del Govern amb la prohibició de les portabilitats de números de telefonia fixa i mòbil mentre duri l’Estat d’Alarma, arran del Real Decreto Ley de l’Estat 8/2020. “Aquesta crisi no pot ser una excusa per limitar injustificadament la competència dels serveis digitals. Garantir la portabilitat i la salut dels ciutadans és compatible”, ha manifestat.

Pel que fa al transport públic, des d'inicis de la setmana s’ha registrat una disminució d'entre el 80% i el 95% de la demanda en funció de les línies i de les hores.  Avui el Govern presta un servei de transport públic d’entre el 40 i el 60%, comptant que metro i TMB han ofert fins el 75% en hores punta, en funció de les línies. Els operadors van adaptant la seva oferta en funció de la demanda.

Finalment, la portaveu ha informat que Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio col·laboren amb el Departament d'Educació amb propostes d'aprenentatge per als alumnes. En aquest sentit, s’ha arribat a un acord per promoure continguts que puguin contribuir a l’aprenentatge dels alumnes a través dels programes del Super3 i de diferents espais de Catalunya Ràdio i d’iCat. Aquests se sumaran a les propostes realitzades pels centres educatius, fet que incrementarà la difusió d’activitats i continguts per a tot l’alumnat.

Buch anuncia un pla d’atenció a les persones davant emergències greus i col·lectives a Catalunya

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha informat que la comissió plenària de Protecció Civil ja aprovat avui un Pla d'atenció a les persones davant emergències greus i col·lectives a Catalunya. “Feia temps que estàvem treballant-hi i estava previst presentar-lo el mes vinent, però donades les circumstàncies ho hem avançat i properament el portarem a Govern per a la seva aprovació". ha anunciat.

En aquest context, Buch ha explicat que Protecció Civil continua coordinant-se amb la resta de departaments, ajuntaments i entitats per anar “resolent dubtes” de la ciutadania a través del document de preguntes freqüents.

Pel que fa a les actuacions del cos de Mossos d'Esquadra, el conseller ha informat que  s’han fet ja 4.549 identificacions de vehicles, 6.839 identificacions a persones, 1.345 actes de denúncia a persones i 16 detencions per resistència i desobediència als agents de l’autoritat. "Aquestes persones s'enfronten a unes sancions d'entre 600 a 3000 euros", ha avisat.

Buch ha afirmat també que hi ha distribuïts dispositius estàtics de control a les carreteres que aturen a les persones i els pregunten on van i garanteixen que es compleixin les mesures de seguretat. “Recordem als ciutadans que, de cara al cap de setmana, els dispositius de mossos estaran repartits per tot el territori per garantir confinament real i assegurar que ningú vagi a les segones residències", ha afegit.

En aquest sentit, el conseller ha informat que fins a les 11.00 hores d’avui s’ha produït una reducció de la mobilitat del  55% respecte al dijous passat, i un 5,2% menys que ahir a la mateixa hora.

Pel que fa al telèfon d'emergències 112, 5 de cada 10 trucades rebudes continuen estan relacionades amb consultes sobre el Covid19. Per aquest motiu, Buch ha insistit en el missatge que el 112 és un telèfon “només per a emergències".

Finalment, el titular d'Interior ha recordat un cop més en la importància del confinament de tots els catalans i catalanes per evitar la propagació, “per coherència i per rigor”. “Si no, els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals vetllaran perquè així es faci i qui ho incompleixi serà sancionat", ha assegurat.

Salut mobilitzarà personal mèdic jubilat i estudiants d’últim curs i acabats de llicenciar

Durant la seva intervenció, la consellera Vergés ha anunciat que el Departament de Salut mobilitzarà personal mèdic jubilat i estudiants d’últim curs i acabats de llicenciar per “fer front a l’escalada de demanda per casos de Covid-19 que la propera setmana tensionarà enormement el sistema sanitari i els professionals que hi treballen”.

Vergés ha remarcat que “caldrà maximitzar i concentrar la nostra força professional”. En aquest sentit, ha avançat que es mobilitzaran tot els metges titulats a Catalunya l’any passat; es recuperaran metges i infermeres jubilats recentment, i, finalment es mobilitzaran els estudiants de darrer any de Medicina  i d’Infermeria de les universitats catalanes.

La titular de Salut ha explicat que, amb la col·laboració de les universitats catalanes, s’ha enviat una carta a tots els metges estudiants que han acabat la carrera per demanar-los si es volen incorporar a la feina i reforçar el sistema. Majoritàriament són estudiants que van fer el MIR el passat mes de gener. De les més de 900 cartes enviades, Vergés ha anunciat que 409  persones ja s’han inscrit per “engruixir el sistema de salut als pròxims dies”.

També ha destacat que davant d’aquesta situació “podrà ser de gran valor el talent de metges i infermeres jubilats recentment de l’exercici professional en el sistema públic de salut”. En els últims dos anys, només a l’Institut Català de la Salut s’han jubilat 1.502 professionals sanitaris, concretament 941 infermeres i 561 metges. La consellera ha fet una crida a tots aquests professionals que tinguin menys de 70 anys a incorporar-se al servei actiu en aquests moments excepcionals. En el cas que vulguin tornar a exercir la professió, Vergés ha explicat que s'han de posar en contacte amb el seu antic lloc de treball. Tots els centres ja tenen les instruccions de com actuar en aquests casos.

Vergés ha remarcat que també s’ha demanat la col·laboració a les universitats per identificar els estudiants de l’últim curs, i també de la resta de cursos, per fer tasques adaptades a la seva situació formativa. “Són el futur i també  els volem cuidar, requereixen una atenció i una cura especial”, ha reblat la consellera.

D’altra banda, Alba Vergés ha confirmat que ja s’estan derivant pacients de centres públics a privats, seguint la coordinació única del Servei Català de la Salut. Aquest procés s’està fent per a ordenar fluxos, i depèn de molts factors, com els plans de contingència territorials, la gravetat de cada cas o per raons de proximitat, sense que un centre privat hagi d’esperar a què un de públic estigui ple per entrar en acció.

107.000 persones ja han bolcat informació a l’app StopCovid19Cat

D’altra banda, la consellera ha avançat que unes 107.000 persones ja han bolcat informació del seu estat de salut a l’aplicació StopCovid19Cat, disponible des d’ahir al vespre per als diferents sistemes operatius de dispositius mòbils.  “Aquesta informació ens serà molt útil i en necessitem més descàrregues i més tests realitzats, perquè així podrem prendre millors decisions”, ha dit.

Vergés també ha remarcat que “s’està intensificant l’arribada de material a les residències, tenint en compte que tenen la mateixa prioritat que els nostres centres de salut". A més, ha reiterat la queixa pel fet que s’hagin aturat comandes de material sanitari a empreses i centres assistencials. “La prioritat és protegir els professionals: si arriben comandes de compra centralitzada perfecte, però no es poden aturar les ja pendents d’arribar, perquè els centres les necessiten”, ha subratllat.

La consellera ha afegit que es treballa amb el sector hoteler: “Necessitarem també d’aquestes instal·lacions per establir diferents mecanismes que eixuguin la pressió assistencial als centres sanitaris”, ha assegurat. “Ara estem parlant de com ens estem preparant per a l’estrès màxim que viurem amb l’increment de casos, que només es pot reduir si la població es queda a casa per tallar així la transmissió del virus”, ha conclòs.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia