Cultura

Ordinador

El Departament de Cultura promou activitats i continguts digitals per fer arribar la cultura a la ciutadania

query_builder   21 març 2020 11:10

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura promou activitats i continguts digitals per fer arribar la cultura a la ciutadania

  • Els equipaments i organismes ofereixen visites virtuals, blogs, documentals, lectures, música, arts escèniques i cursos, entre moltes altres propostes
  • Tota l’oferta cultural es pot consultar al web de l’Agenda Cultural
Ordinador

El Departament de Cultura impulsa i promou un gran nombre d’activitats i continguts virtuals adreçats als ciutadans per gaudir-ne sense sortir de casa. Tota l’oferta d’activitats, que inclou propostes en totes les disciplines per a fer individualment o en família, es pot consultar al portal de l’Agenda Cultural. Aquest web actualitza contínuament els seus continguts per tal d’informar el ciutadà de les darreres propostes en l’àmbit cultural.

Aquests dies, el Departament de Cultura i els seus equipaments i institucions ofereixen i recomanen periòdicament, a través de les xarxes socials, un ampli ventall de recursos propis i aliens per accedir a continguts en línia, com són visites virtuals, blogs culturals, documentals, lectures, música, arts escèniques, documents històrics, cursos o concursos, entre moltes altres propostes. Aquests continguts es troben a les xarxes mitjançant les etiquetes #laculturaacasa i #joemquedoacasa.

Amb totes aquetes mesures, el Departament de Cultura treballa per mantenir la vitalitat del sector cultural en aquests dies en què, amb motiu de l'episodi de Covid-19 (coronavirus) i seguint les instruccions de les autoritats, les diferents entitats culturals del país han cancel·lat temporalment les seves programacions.

Visita el patrimoni des de casa
Els museus de Catalunya ofereixen la possibilitat de descobrir les seves col·leccions mitjançant visites virtuals amb audioguies; accedir a fitxes de les obres que acullen, o l’observació de peces en 3D, entre moltes altres activitats. Mitjançant el web Visitmuseum! es posa a l’abast de tothom el patrimoni cultural i artístic dels museus de Catalunya.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ofereix itineraris virtuals sobre temes molt diversos relacionats amb l’art i les obres que acull; el Museu d’Història de Catalunya (MHC) permet accedir a les seves exposicions en línia; el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) permet visitar les seves col·leccions en 3D, i el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) proposa la lectura de blogs relacionats amb el patrimoni industrial català.

D’altra banda, el portal de Fotografia a Catalunya possibilita l’accés a una gran quantitat de patrimoni fotogràfic català. Inclou material documental i artístic i un catàleg de 600 fotògrafs imprescindibles de Catalunya, entre els quals materials de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Encara en l’àmbit del patrimoni històric, el cercador informàtic Arxius en línia permet l’accés a la documentació i descripcions de fons i documents dels arxius històrics de la Generalitat de Catalunya i els arxius municipals i comarcals catalans.

La lectura en un clic
Aquests dies les biblioteques públiques de Catalunya continuen oferint els seus serveis a través de la xarxa. A la Biblioteca digital #eBiblioCat  s’hi poden trobar més de 100.000 documents en format digital: llibres electrònics, audiollibres, música, pel·lícules, documentals, enciclopèdies de referència, etc.

La Biblioteca de Catalunya, d’altra banda, permet l’accés a un gran nombre de documents digitalitzats com revistes i diaris, manuscrits i fons personals, llibres impresos, materials gràfics i música.

La Institució de les Lletres Catalanes comparteix continguts literaris en diversos formats que permeten la ciutadania compartir versos, seguir fils literaris o informacions d’interès de l’àmbit de les lletres, com avui les activitats a la xarxa del Dia Mundial de la Poesia amb l'etiqueta #DMP20.

Des de l’Institut Ramon Llull es fa difusió d’iniciatives, seguint les etiquetes oficials i es promou continguts digitals com el Dia Mundial de la Poesia o el 150è aniversari del Metropolitan Museum of Art de Nova York. 

Manteniment dels serveis relacionats amb el català
La Direcció General de Política Lingüística manté el servei als ciutadans de forma telemàtica. El curs en línia Parla.cat i Aula mestra continuen oberts per a tots els nivells en modalitat lliure. Les parelles del Voluntariat per la Llengua poden continuar les trobades amb el VXL virtual, continua actiu el cercador Optimot i el servei d’atenció personalitzada per atendre dubtes lingüístics, L’Oficina de Garanties Lingüístiques atén en línia les qüestions relacionades amb la llengua. Ofereix una àmplia oferta de continguts al web relacionats amb el català, especialment d'interès per a les persones que l'estan aprenent: milers de recursos didàctics com els Dictats de català en format autocorrectiu o els recursos sobre l'aranès o la llengua de signes catalana (LSC) a través del vocabulari bàsic interactiu. S'hi ofereixen continguts de sensibilització per promoure el català a les empreses o en àmbits com el món digital on hi ha l'accés a projectes cooperatius per entrenar assistents de veu en català.

Cinema, arts escèniques i en viu, des del sofà
La Filmoteca de Catalunya ha recopilat tots els continguts digitals disponibles en aquest web, en el qual es poden trobar curtmetratges i migmetratges o vídeos sobre les trajectòries de cineastes, antre altres propostes.

Els equipaments que habitualment programen espectacles en viu han traslladat la seva activitat, en la mesura del possible, a l’entorn virtual. El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) posa a disposició de tothom diverses propostes que es basaran en els Epicentres patrimonials sobre els quals han girat les programacions artístiques de les últimes temporades. En conseqüència, dona accés a gairebé 60 llibres de textos d'espectacles que s'han estrenat els darrers anys, de forma gratuïta, així com un seguit de materials complementaris (articles, entrevistes, etc.) per enriquir la lectura de cada text teatral. L’Auditori i el Mercat de les Flors també ofereixen gran quantitat de continguts musicals i de dansa en diversos formats.

La nostra cultura popular, a l’abast
La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ofereix una selecció de continguts del seu àmbit. Proposa la lectura de llibres digitals i consultables en línia relacionats amb la cultura popular, així com una col·lecció sencera dels llibres Temes d’Etnologia de Catalunya  i d’imatgeria popular. També ofereix la visita a exposicions virtuals sobre cultura popular i tradicional catalana i el canal de Youtube “Venim de lluny. Veus de la cultura popular”, que inclou entrevistes a personalitats de diferents àmbits de la cultura popular del país.

Continguts genuïnament digitals
D’altra banda, el blog de Cultura Digital de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) ofereix una llarga llista de continguts digitals del cinema, llibres i audiollibres, música, arts escèniques, videojocs, museus i patrimoni, arts visuals i formació cultural.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia