L’Institut Català de les Dones (ICD), del Departament de la Presidència, amb l’objectiu de garantir l’atenció a les dones en situació de violència masclista en el marc d’una situació de confinament i de manca de mobilitat, demana l’especial col·laboració de la ciutadania.
Una convivència permanent i forçosa i la mobilitat reduïda o nul·la pot afavorir les situacions de violència amb l’agreujant de la dificultat per a la víctima de no poder trucar als serveis, trobar suport de familiars, amistats, o professionals.
A més de demanar a familiars, veïnatge i amistats de dones en situació de violència masclista que estiguin més amatents a la situació al llarg del confinament, l’ICD inicia avui la campanya “Establiment segur contra la violència masclista” per a que les dones també trobin el suport i la complicitat de la ciutadania quan acudeixin a un comerç.
Es tracta d’una iniciativa per facilitar l’accés al 900900120 a les dones que no poden ni trucar ni escriure als serveis en trobar-se confinades amb l’agressor. L’ICD s’ha adreçat aquest matí als gremis i col·legis professionals que en estat de confinament sanitari mantenen la seva activitat per demanar-los la complicitat i actuació activa de suport a les dones en situació de violències masclistes. Es tracta del Col·legi de Farmacèutics i els gremis de Flequers, Estanquers, Supermercats i autoserveis, de Detallistes i autoserveis d'alimentació, i de Detallistes de fruites i hortalisses.
Aquest suport es concreta en posar en lloc visible el cartell “Establiment segur contra la violència masclista. Si aquests dies de confinament sents que casa teva deixa de ser un espai segur per a tu o els teus fills i filles, aquí truquem per tu al 900 900 120 o al 112. #NoEstàsSola #JoActuo”, escoltar les dones i trucar per elles al 900900120. Aquest servei alertarà als serveis d’emergència o que s’escaiguin en cada cas. Els comerços tenen al seu abast diverses versions dels cartell en català, castellà, angles i francès que fàcilment poden descarregar el web dones.gencat.cat i imprimir.
La iniciativa es troba en el marc de mesures que s’estan endegant per facilitar a les dones en situació de violència masclista l’accés als serveis. L’estat de confinament derivat de la situació d'emergència sanitària pel COVID-19 provoca un impacte en les dones en situació de violències masclistes i llurs fills i filles i hi ha menys oportunitats per verbalitzar, compartir o demanar informació o assessorament als serveis, així com per denunciar. Aquesta actuació vol compensar aquests impediments.
El Servei 900900120, gestionat per l’ICD, és un servei central i una de les portes d’entrada a la xarxa de recursos. Durant tot el confinament té més pes pel que fa a l’atenció de les dones donat que és un servei telefònic que pot garantir l’atenció en qualsevol moment i hora del dia, també d’emergències. Aquest servei també està centralitzant la informació actualitzada de l’estat de tota la xarxa d’atenció que depenen d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments i ens locals.
En confinament sanitari s’està reforçant la comunicació i divulgació del 900900120, servei telefònic gratuït i permanent, per tal que arribi el seu coneixement a totes les dones que el puguin necessitar. Especialment en la seva modalitat de comunicació escrita ja que el servei també atén a través de l’adreça de correu 900900120@gencat.cat. Aquest sistema pot ser més operatiu quan la dona es troba confinada amb l’agressor.
També es demana la col·laboració dels mitjans de comunicació per divulgar el servei 900900120 sempre que s’elaborin informacions sobre la violència masclista. En el web de l’ICD hi ha a disposició imatges, un espot i falques radiofòniques. Adreçant-se als correu icd.comunicacio@gencat.cat es poden sol·licitar aquests materials en qualitats professionals. La Generalitat divulgarà el 900900120 en diaris on line i actualment els mitjans que depenen de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals estan col·laborant en la situació d’emergència emetent -ne espots i falques.
1