• La portaveu Budó insisteix en la necessitat de quedar-se a casa i reclama al Govern espanyol que decreti ja el confinament total per aturar la infecció
  • El Govern avança els ajuts al lloguer a gent gran i dones víctimes de violència de gènere
  • El conseller Buch explica que un operatiu dels Mossos vetllarà per evitar els desplaçaments a les segones residències
  • La consellera Vergés assegura que s’està treballant per augmentar la capacitat del sistema sanitari, especialment de les unitats de cures intensives, perquè “el nombre de casos és alt i continuarà creixent moltíssim”

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat avui que caldrà prendre mesures addicionals al confinament per frenar de manera efectiva la transmissió del coronavirus. Quan es compleix una setmana des que la major part dels ciutadans es troben confinats als seus domicilis, l’evolució de l’epidèmia evidencia que, tot i ser una mesura “dràstica” i que comporta “molts sacrificis personals i col·lectius”, no és “suficient” per aturar la infecció i, per tant, el col·lapse sanitari és “imminent”, com alerta un document elaborat per membres de la comunitat científica espanyola enviat al govern de l’Estat.

“A partir de diferents models matemàtics, identifiquen la urgència d'imposar un confinament total a la població per mitigar el col·lapse i proposen mesures addicionals per minimitzar l'impacte de l'epidèmia de coronavirus a Espanya”, ha explicat la consellera.

La consellera Budó ha fet aquestes declaracions durant la compareixença diària conjunta amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per actualitzar les dades sobre el coronavirus i per informar de les diferents mesures adoptades pel Govern.

Budó ha insistit en la necessitat de mantenir de manera estricta un confinament  “real” i ha reiterat que el Govern continua esperant la resposta de l’estat al pla de contingència elaborat per Interior i Salut: “Des de dissabte, quan el Govern espanyol va prendre les competències en els àmbits de la salut i de protecció civil, estem sol·licitant que dictin el total confinament de Catalunya”, ha recordat

En aquest sentit, Budó ha destacat la carta que el president Torra ha enviat a les principals autoritats europees per demanar-los “la màxima col·laboració i cooperació institucional per tal d’aplicar les mesures més efectives amb els recursos necessaris per contenir la pandèmia”.

La consellera ha agraït a tots els catalans i catalanes “la col·laboració, el confinament solidari i la coresponsabilitat” en aquesta crisi. “Només fent-ho junts serem capaços d’aturar aquesta pandèmia”, ha assegurat.

Seguiment de l’afectació en el sector turístic

Pel que fa al turisme, Budó ha celebrat que ahir a la nit el Govern espanyol emetés l’ordre de tancament d’allotjaments turístics que la Generalitat, en plena cooperació amb els agents del sector, reclamava des de dilluns. Per fer seguiment de l’afectació que tingui l’epidèmia en el sector, Budó ha anunciat que el Govern disposarà del primer Informe de Seguiment de l’Activitat Turística, l’eina de monitorització de l’Agència Catalana de Turisme, que permetrà conèixer totes les dades d’afectació del sector des de l’inici de la crisi sanitària i fer accions segmentades.

En relació amb la mobilitat, ahir es va produir una reducció del 85% dels viatges en transport públic a l‘ATM de Barcelona: “En un dia normal del mes de març, a l’àmbit de l’ATM de Barcelona, es produeixen 3.740.000 viatges en transport públic. Ahir se’n van produir 560.000”, ha celebrat Budó, que ha agraït “la bona resposta de la població”. No obstant això, la portaveu ha insistit en el missatge de “portar la mobilitat a la mínima expressió necessària”.

Mesures de suport a les empreses

En l’àmbit de les mesures que el Govern treballa per pal·liar els efectes de la crisi sanitària en les empreses, Budó ha explicat que l’Executiu dona suport 100% digital a les empreses, autònoms i professionals per fer front a la situació excepcional provocada pel Coronavirus amb dues eines principals: la Finestreta Única Empresarial, disponible al Canal Empresa (canalempresa.gencat.cat), que ofereix atenció personalitzada en la gestió de les mesures econòmiques impulsades per totes les administracions (locals, Generalitat i Estat); i el Virtual Desk d’ACCIÓ, disponible al web d’ACCIÓ. Aquest canal dona resposta a qualsevol dubte, consulta o casuística amb la que es trobin aquests dies les empreses catalanes: pimes, grans empreses, professionals i autònoms.

Així mateix, es resolen dubtes de forma telemàtica i personalitzada sobre si es pot seguir exportant en algun mercat concret, problemes en la cadena de subministrament per l’aturada de proveïdors habituals o consultes sobre mobilitat de mercaderies, etc.

Material mèdic

Des d’ACCIÓ, també de manera coordinada amb el Departament de Salut, s’està gestionant des d’un àmbit logístic que empreses de tot el món puguin fer arribar material mèdic a Catalunya, al mateix temps que s’està donant suport a la realització de comandes i verificant proveïdors locals i internacionals en aquest àmbit. En aquest sentit, s’està en contacte amb transitaris i companyies aèries i ja s’ha pogut realitzar alguna comanda.

Ajuts al lloguer per als col·lectius especialment vulnerables

La portaveu Budó també ha anunciat que la Generalitat avançarà els pagaments dels ajuts al lloguer a les persones majors de 65 anys i a les dones víctimes de violència de gènere, “atesa la situació d'excepcionalitat”.

Aquesta mesura beneficiarà 10.000 persones del col·lectiu de la gent gran i 216 dones víctimes de violència de gènere i se’ls abonaran els mesos de gener, febrer i març. Té un impacte econòmic de 14.430.000 euros.

Reforçament de la xarxa de fibra òptica

Finalment, en la línia del que va anunciar ahir el Govern, el Govern, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha mantingut una reunió telemàtica amb les operadores de telefonia i dades, que han ratificat que reforçaran la xarxa per donar resposta a augment de tràfic de dades.

“Des del Govern estem compromesos a mantenir l’activitat de les empreses i les famílies mitjançant el teletreball, l’e-learning i l’oci digital”, ha explicat Budó. Aquestes empreses també han traslladat que les Infraestructures de Telecomunicacions a Catalunya tenen capacitat per garantir l’augment de demanda.

Un operatiu dels Mossos vetllarà per evitar els desplaçaments a les segones residències

Durant la seva intervenció, el conseller d’Interior ha fet un repàs de les dades de les últimes hores i ha explicat que en matèria de trànsit fins a les 12 hores d’avui hi ha hagut una reducció del 55,7% de la mobilitat de sortida i d’un 58,8% d’entrada a l’àrea metropolitana de Barcelona, així com un 4,1% negatiu respecte la mobilitat del dia d’ahir

Buch també ha destacat que, fruit d’aquesta reducció de la mobilitat, ja fa 12 dies que no es produeix cap accident mortal a les carreteres catalanes: “Si hi ha menys accidents, es fa  menys ús dels serveis sanitaris, del servei d’emergències mèdiques i del sistema d’urgències hospitalàries a Catalunya, per tant la reducció de la mortalitat també ens ajuda a combatre el Covid19”. ha apuntat.

En relació amb el  telèfon d’emergències 112, el titular d’Interior ha remarcat que avui, per primer cop des que va començar la pandèmia, el nombre de trucades relatives a consultes sobre el virus estan per sota del 50%, un 49,4%. Tot i això, Buch ha assenyalat que “encara queda feina per fer” i ha demanat als ciutadans que utilitzin el 112 “només per emergències i no per consultes”.

El conseller també s’ha referit a les activitats de cara al cap de setmana i ha recordat que durant el confinament “no es pot sortir a fer esport a la muntanya perquè es poden produir accidents”. “Tots els serveis d'emergències han d’estar concentrats en el covid19 i per tant si reduïm l’activitat a la muntanya reduïm el perill d’accidents” ha insistit.

Buch també ha explicat que aquest cap de setmana els Mossos d’Esquadra portaran a terme un dispositiu en l’àmbit de la mobilitat per evitar desplaçaments a les segones residències.

En aquest sentit, des del cos de Mossos d’Esquadra es demana la  màxima col·laboració ciutadana i s’apel·la als criteris de responsabilitat i solidaritat de la ciutadania, en benefici de tota la societat. El comissari general de Mobilitat del Cos, Joan Carles Molinero, ha concretat que, amb l'objectiu d’evitar la mobilitat dels vehicles no autoritzats a moure’s aquest cap de setmana, s’han creat 200 controls tant a les vies principals com a les secundàries, amb la col·laboració de totes les Policies Locals, que es faran en cinc fases.

Durant la seva compareixença el conseller també ha volgut agrair, una vegada més, la feina de tots els professionals que treballen en aquest episodi i ha mostrat la seva solidaritat amb els que pateixen la malaltia i els seus familiars. A més a més també ha fet “un agraïment a la ciutadania confinada, que està respectant els confinament, que estan complint les normes que s’han decretat i que sabem que són extremes”. “Gràcies per respectar-ho” ha dit.

Catalunya es prepara per augmentar la capacitat del sistema sanitari davant l’augment de casos

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha subratllat, un cop més, que només amb el confinament total de la població de Catalunya es podrà fer front a la pandèmia i ha insistit en demanar a l’Estat que resolgui favorablement aquesta petició. “Hem de quedar-nos a casa. Sabem que són mesures duríssimes però estem convençuts que calen per poder mitigar la pandèmia”.

Vergés ha assenyalat que “el nombre de casos és alt i continuarà creixent moltíssim” i ha explicat que es treballa per augmentar la capacitat del sistema sanitari, especialment de les unitats de cures intensives. “Augmentar la capacitat no només de les UCIS que ja estaven preparades sinó d’altres unitats hospitalàries que es transformen en UCIS i alhora sumant també al sistema de salut públic la capacitat de la sanitat privada de Catalunya”.

Vergés també ha recalcat que Salut actuarà “sota criteris clínics i poblacionals”, augmentant la capacitat d’equipaments, de professionals, de plans de contingència dels nostres hospitals, i  també comptant amb la responsabilitat de la ciutadania de quedar-se a casa i protegir les persones més vulnerables.

La titular de Salut també ha indicat que 250.000 persones ja han bolcat informació del seu estat de salut a l’aplicació StopCovid19Cat, disponible des de dimecres al vespre per als diferents sistemes operatius de dispositius mòbils.

Finalment, la consellera Vergés ha fet valer la tasca de tots els professionals de Catalunya: “Etern agraïment  a tots els professionals sanitaris del país que ho estan donant tot per la millor gestió, preparant els plans de contingència i executant-los per centrar-se en l’atenció de les persones”.