_

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui que l’Hospital Universitari de Bellvitge oferirà suport assistencial a l’Hospital d’Igualada, arran dels casos de coronavirus SARS-CoV-2 a Igualada. Vergés ha afirmat que “la pandèmia s’ha comportat de forma especialment crua a Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí” i ha lamentat que “ens els propers dies malauradament continuaran creixent el nombre de positius”.

Per poder fer front a aquesta situació, la consellera ha assenyalat que a partir d’avui mateix es posa en marxa un pla de contingència per donar un suport continu a l’Hospital d’Igualada. En aquest sentit, la subdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, ha explicat que l’Hospital Universitari de Bellvitge oferirà un suport telemàtic a l’Hospital d’Igualada i, si és necessari, els professionals s’hi desplaçaran. “Aquest suport serà constant i adaptat a les necessitats que tingui l’Hospital igualadí”, ha remarcat Chandre, que ha afegit que hi haurà un acompanyament específic de la direcció del centre de Bellvitge a l’Hospital d’Igualada i també un acompanyament telemàtic amb els  diferents caps de servei, com per exemple el d’hemodiàlisi.

Tot plegat, ha dit, “per mantenir la continuïtat assistencial de l’Hospital d’Igualada”. “Hem treballat amb l’Hospital de Bellvitge perquè ajudi a rescatar l’Hospital d’Igualada. Necessitem guanyar temps perquè els professionals que ara són a casa es puguin reincorporar”, ha conclòs Chandre.

Durant la roda de premsa que s’ha ofert per via telemàtica, el secretari de Salut Pública, el doctor Joan Guix, ha explicat que l’origen dels casos d’Igualada és desconegut. No obstant això, sí que es coneixen dos brots. El primer, en un nucli familiar de 5 persones, confirmat epidemiològicament el 9 de març. El segon té l’origen en un dinar, celebrat el passat 28 de febrer, en què van participar moltes persones, entre elles professionals sanitaris de l’Hospital d’Igualada que van donar positiu per coronavirus. La relació entre aquests dos brots i l’origen d’ambdós es desconeix.

Guanyar temps amb el confinament

D’altra banda, la consellera Vergés ha afegit que els metges i infermeres jubilats recentment als quals ahir es va fer la crida a reforçar el contingent de professionals no estaran a primera línia dels pacients, sinó que realitzaran tasques de suport entenent la vàlua de la seva experiència.

La consellera Vergés ha reiterat que el confinament a Igualada continua tenint sentit, tal i com és necessari arreu del país. “Els plans de contingència de tots els hospitals s’han aplicat a bon ritme, però a diferència del d’Igualada, on es va haver d’accelerar més, a la resta s’ha tingut més temps per aplicar-los. El temps és magnífic per preparar la xarxa assistencial i el temps només el podem marcar nosaltres amb la crida solidària a seguir a casa”, ha explicat la consellera.

Vergés també ha recordat que l’hospital d’Igualada també compta amb el suport de recursos dels centres privats: “Ara a Catalunya només hi ha una sanitat, compromesa a destensar, amb llits, instal·lacions, la pressió assistencial”.