• El Departament de Cultura, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i les Biblioteques de Barcelona, treballa de manera coordinada per oferir serveis bibliotecaris a la ciutadania
  • La biblioteca digital de les biblioteques públiques #eBiblioCat va augmentar un 500 % el nombre de visites el dos primers dies de confinament i el préstec de llibres electrònics va créixer un 150 % durant els dies 13 i 14 d’aquesta setmana
  • Per tal de donar resposta al creixement de la demanda ja s’ha aprovat la contractació immediata de més títols i llicències d’ús per un valor de 120.000 euros i s’ha augmentat el nombre de documents prestables per persona i dia
  • Es generalitza l’accés a la biblioteca digital #eBiblioCat  a tota la ciutadania gràcies a la implementació d’una solució tecnològica oferta per la Diputació de Barcelona que permetrà que els usuaris que actualment no disposin de carnet de biblioteca el puguin obtenir de manera telemàtica. Un cop realitzat el registre a través del web que es posa ara en marxa es disposarà d’un màxim de tres mesos per anar a qualsevol biblioteca a recollir el carnet però ja es tindrà accés als serveis digitals. El registre automàtic el podran realitzar els majors de 14 anys
  • Les institucions aliades estan dissenyant diferents accions de foment a la lectura a la xarxa per sumar-se a les diferents iniciatives del sector cultural #LaCulturaaCasa
  • Des dels serveis de biblioteques de les institucions implicades es preparen mesures concretes de suport al sector del llibre per tal d’esmorteir els efectes derivats de la situació d’emergència sanitària

 

ebiblio

Des de l’inici de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els responsables de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i les Biblioteques de Barcelona han estat treballant de manera coordinada per prendre les mesures necessàries per garantir el compliment de les instruccions de les autoritats sanitàries. El passat divendres 13 de març es va dur a terme l’operatiu necessari per al tancament de totes les biblioteques públiques de Catalunya com a conseqüència de la Resolució SLT/720/2020, de 13 de març, per la qual s'adopten noves mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 dictada pel Departament de Salut.

Entre d’altres accions, es va assegurar el tancament de totes les bústies de devolució per tal d’evitar desplaçaments innecessaris i es van prorrogar tots els préstecs de documents que estaven vigents en el moment del tancament per tal d’evitar perjudicis als usuaris.

A partir del moment en què es va ordenar el confinament generalitzat del personal de les biblioteques públiques s’ha estat treballant per anar recuperant progressivament els serveis de manera telemàtica per poder continuar prestant els serveis bàsics essencials com l’accés a la biblioteca digital #eBiblioCat, l’atenció a través de les bústies corporatives i a través de les xarxes, actualment es treballa en un programa d’activitats virtuals de foment de la lectura.

Els diferents serveis de biblioteques de les institucions implicades i amb la finalitat de continuar donant suport al foment de la lectura preveuen mantenir els seus respectius programes de compres per a les biblioteques públiques i, dins de les possibilitats actuals, augmentar-los com ja ha fet l’Ajuntament de Barcelona amb una dotació addicional d’1 milió d’euros.

L’accés a la biblioteca digital #eBiblioCat augmenta un 500 % i es facilita l’accés generalitzat a tota la ciutadania
La biblioteca digital de les biblioteques públiques #eBiblioCat va augmentar un 500 % el nombre de visites el dos primers dies de confinament i el préstec de llibres electrònics va créixer un 150 % durant els dies 13 i 14 d’aquesta setmana. Amb la finalitat de garantir el funcionament òptim d’aquest servei s’han adoptat les següents mesures:

  • Increment dels títols disponibles i de les llicències d’ús
  • Es generalitza l’accés a la biblioteca digital #eBiblioCat  a tota la ciutadania gràcies a la implementació d’una solució tecnològica oferta per la Diputació de Barcelona que permetrà que els usuaris que actualment no disposin de carnet de biblioteca el puguin obtenir de manera immediata telemàtica. Un cop realitzat el registre a través del web que es posa ara en marxa es disposarà d’un màxim de tres mesos per anar a qualsevol biblioteca a recollir el carnet però ja es tindrà accés als serveis digitals. El registre automàtic el podran realitzar els majors de 14 anys a través d’aquest formulari: http://catalunya.ebiblio.es/ayuda/E0360/ca/carnet.htm  
  • Incorporació a la biblioteca digital dels recursos que editors i d’altres empreses de continguts digitals estan oferint de manera gratuïta a la ciutadania mentre duri la crisi sanitària, com per exemple la base de dades per a escoles SIR Issues Researcher i la col·lecció de còmics Underground and Independent Comics.

Actualment a la biblioteca digital de les biblioteques públiques #eBiblioCat es pot accedir a una col·lecció de més de 100.000 documents digitals com llibres electrònics, audiollibres, música, pel·lícules i documentals, enciclopèdies generals de referència i d’informació sobre temes mèdics, cursos d’anglès, etc.

Per fer front a la demanada creixent, el Departament de Cultura acaba de formalitzar un contracte per valor de 120.000 euros per augmentar el nombre de títols i llicències d’ús disponibles. 

Creació d’un programa de foment de la lectura a la xarxa
En previsió del desenvolupament dels esdeveniments i de l’allargament de les mesures actuals, tal i com ja ha anunciat el Departament d’Educació pel que respecta als centres educatius, els serveis de biblioteques de les institucions implicades estan dissenyant diferents accions de foment de la lectura a la xarxa per tal de contribuir a la iniciativa del sector cultural #LaCulturaACasa. Aquestes institucions preveuen accions per al públic general, públic infantil i comunitat educativa.

Manteniment dels programes d’adquisició
Amb la finalitat de donar suport al sector cultural de l’edició, les institucions aliades preveuen mantenir els seus programes d’adquisició de documents per a les biblioteques. En el cas del Departament de Cultura i a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques es mantenen els calendaris previstos per a la propera convocatòria del SAB (Sistema d’Adquisició Bibliotecària) i es prendran les mesures necessàries per facilitar a les biblioteques públiques la selecció de documents, la quantitat aprovada per al 2020 és de 2’2 milions d’euros. Igualment, el Servei de Biblioteques mantindrà el seu programa de compra de llibres i d’altres materials per a les biblioteques i serveis que gestiona. Els imports destinats a la compra de llibres per a les biblioteques a les fires del llibre que no s’hagin pogut celebrar es reinvertiran en les fires següents durant l’any o en la compra general de documents. També es farà un especial seguiment de les subvencions que s’han concedit durant aquest any als ajuntaments per un valor d’1’7 milions d’euros per a la compra de llibres per tal que s’executin amb la màxima normalitat.

L’Ajuntament de Barcelona, en la mateixa línia de suport al sector, ha anunciat una aportació addicional d’un milió d’euros per a la compra de llibres a les biblioteques de la ciutat. La Diputació de Girona ha convocat ja aquesta setmana el concurs per a la compra de llibres, documents sonors i audiovisuals de les biblioteques gironines per un valor de 937.408 euros.

 

Més informació

https://biblioteques.gencat.cat

http://bibliotecavirtual.diba.cat

http://www.bibgirona.cat/

https://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca

http://ebiblio.cat