Justícia, Drets i Memòria

.

Accés a través de memoria.gencat.cat

El Memorial Democràtic agrupa en un mateix directori tots els recursos 'on line'

Bancs de dades, publicacions didàctiques i exposicions en línia

query_builder   23 març 2020 12:19

event_note Nota de premsa

Accés a través de memoria.gencat.cat

El Memorial Democràtic agrupa en un mateix directori tots els recursos 'on line'

Bancs de dades, publicacions didàctiques i exposicions en línia

.
.

Amb la voluntat d’apropar als ciutadans la memòria del nostre passat recent i facilitar l’accés als continguts digitals de la institució, el Memorial Democràtic ha recollit en un únic directori els seus recursos digitals. S’hi pot accedir des del web del Memorial Democràtic: memoria.gencat.cat

Banc de la Memòria 

Permet cercar i visualitzar mapes i línies cronològiques per localitzar informació i testimonis sobre un fet o una etapa determinada, i inclou persones, fets històrics i espais de memòria.

Exposicions

Guerra Civil, repressió, premsa de l’època, Transició, etc. Des del web del Memorial Democràtic es pot fer una visita virtual a set exposicions per aprendre sobre el nostre passat recent.

‘Parlem de memòria amb’

Una mirada al que és la memòria i les polítiques públiques en aquesta matèria des d’una conversa amb experts entrevistats, com la productora de cinema i historiadora Isona Passola, l’escriptora Dory Sontheimer o el pedagog Salvador Domènech.

Revista ‘Temps i espai de memòria’

La publicació digital del Memorial Democràtic inclou entrevistes, rutes i articles en profunditat.

Premi de Recerca en Memòria Democràtica

Permet l’accés als treballs premiats d’estudiants de batxillerat que van investigar sobre la memòria democràtica als països catalans del 1931 al 1980.

Recursos informatius i documental

Ofereix, entre d’altres, una selecció de bibliografies temàtiques, eines per a la recerca i publicacions recomanades proposades pel Centre d’informació i documentació del Memorial Democràtic.

Material educatiu

El directori inclou també recursos especialment adreçats a la comunitat educativa, però d’interès per a tothom, com ara l’audiovisual divulgatiu ‘Camins’, que explica històries de vida de persones que van viure l’Holocaust ,i els Quaderns Didàctics del Memorial Democràtic (materials pedagògics per a estudiants de quart d’ESO i batxillerat).

El Memorial Democràtic és una institució de la Generalitat de Catalunya que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980), període històric que compren la Segona República, la Generalitat republicana i la Guerra Civil. Posa especial èmfasi en la recuperació de la memòria de les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com la repressió perpetrada per la dictadura franquista a persones i col·lectius—incloent-hi la llengua i la cultura catalanes—, l’exili i la deportació.

El Memorial Democràtic rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya. Posa al centre de la seva activitat la dignitat de la persona, els valors democràtics i el respecte pels drets humans, perquè la barbàrie no es torni a repetir ni aquí ni enlloc.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia