President

El president Torra durant la reunió amb el Consell de Cambres Catalanes

El president Torra a les cambres de comerç: "Hi ha d'haver un paquet econòmic de mesures sòlid i consistent, però ha d'anar acompanyat d'un confinament total"

query_builder   23 març 2020 14:23

event_note Nota de premsa

El president Torra a les cambres de comerç: "Hi ha d'haver un paquet econòmic de mesures sòlid i consistent, però ha d'anar acompanyat d'un confinament total"

 

El president Torra durant la reunió
El president Quim Torra durant la reunió amb el Consell de Cambres Catalanes
  • El cap de l’Executiu i la consellera Chacón informen els presidents de les Cambres de Comerç de Catalunya de les mesures plantejades per “protegir treballadors, autònoms i empreses” davant l’impacte econòmic i social del COVID-19 
  • Quim Torra reconeix la duresa de la petició de confinament total, però demana als empresaris “un acord de solidaritat i compromís amb la ciutadania” per combatre la pandèmia 
  • Els representants camerals, per la seva banda, han mostrat el seu suport a la triple proposta que el president de la Generalitat va traslladar ahir al president espanyol i han ofert la seva xarxa per treballar conjuntament amb el Govern



El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, s’han reunit aquest migdia per videoconferència amb els presidents de les Cambres de Comerç de Catalunya, als quals han informat de la “situació què viu el país i les mesures que cal tirar endavant” per combatre el COVID-19 i els seus efectes. Quim Torra els ha explicat que “hi ha d’haver un paquet econòmic de mesures sòlid i consistent” per reduir l’impacte econòmic de la pandèmia, però que aquest “ha d’anar acompanyat d’un confinament total”, com recomanen els experts, perquè “una cosa no té sentit sense l’altra”.

El cap de l’Executiu ha traslladat als representants econòmics les mesures que ell mateix va plantejar ahir al govern espanyol i que se centren en “un confinament total, reducció de l’impacte econòmic i reforç equitatiu del sistema de salut”. El president ha detallat les referides a l’àmbit econòmic, que tenen com a objectiu , ha dit, “protegir els treballadors, autònoms i les empreses”, però ha insistit que aquestes actuacions han d’anar acompanyades del confinament total excepte els serveis essencials, tal i com recomanen els experts. “Entenc l’extrema duresa i severitat de les mesures que demanem”, ha afirmat Quim Torra, però “ens cal disciplina cívica”. I ha afegit: “necessitem un acord de solidaritat i compromís amb la ciutadania, i confio que l’empresariat també ho faci”.

En el decurs de la reunió, el president ha explicat que les mesures econòmiques plantejades se centren, d’una banda, en la reducció de les despeses de les empreses, mitjançant la moratòria en el pagament de tributs; la suspensió dels pagaments de l’IVA, l’IRF i Societats, i de les cotitzacions socials, així com també moratòria en deutes bancaris, i la millora de les prestacions per als treballadors autònoms, entre altres.

I d’altra banda, en la injecció de liquiditat per a les empreses, amb mesures com la clarificació de les  condicions d'accés a les mesures de liquiditat, que haurien de ser àgils i els avals amb una cobertura del 100%; rebaixar de manera substancial el mínim de 100.000 euros per accedir al finançament per evitar que sigui una barrera per les petites empreses, i ampliar la línia de finançament de 200 milions d’euros per donar suport financer als sectors de transport, turisme, hostaleria,  educació, cultura i oci, entre altres.

En aquest sentit, la consellera Chacón ha informat que la Generalitat “en aquells àmbits on tenim marge actuem, com per exemple la moratòria de 6 mesos en els impostos d'estades turístiques”.

Els representants camerals, per la seva banda, han mostrat el seu suport a la triple proposta que el president de la Generalitat va traslladar ahir al president espanyol i han ofert la seva xarxa per treballar conjuntament amb el Govern. Els presidents de les cambres han demanat posar en marxa un únic canal virtual amb informació clara destinada a les empreses, ja que, han avisat, actualment hi ha molta confusió al sector.

En resposta a les seves peticions, el president s’ha compromès també a establir un canal de comunicació permanent entre les cambres i el Govern per afrontar els propers mesos les conseqüències econòmiques que tindrà el COVID-1. “Les cambres són agents econòmics i socials claus per al país”, ha afirmat el cap de l’Executiu.

En la reunió que s’ha celebrat per videoconferència han participat a més del president i la consellera, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres Catalanes, Joan Canadell; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé. També ho han fet els presidents de les Cambres de Manresa, Palamós, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Guíxols, Tàrrega, Terrassa, Tortosa i Valls.

 

1  

Imatges

Fotografia del president Torra durant la reunió amb el Consell de cambres Catalanes

Fotografia del president Torra durant la reunió amb el Consell de cambres Catalanes 604

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia