Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern habilita un portal per posar en contacte companyies que ofereixin tecnologia, material sanitari o capacitat de producció per combatre el COVID-19

query_builder   23 març 2020 16:40

event_note Nota de premsa

El Govern habilita un portal per posar en contacte companyies que ofereixin tecnologia, material sanitari o capacitat de producció per combatre el COVID-19

  • La portaveu del Govern ha explicat que l’ACM, la FMC i l’Associació de Micropobles han signat un manifest en que es demana aquesta mateixa mesura de confinament total
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut aquest migdia en roda de premsa per actualitzar les dades sobre el coronavirus i per explicar les darreres mesures que l’Executiu català ha adoptat.

La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, ha activat un merkatplace o un punt de trobada empresarial per posar en contacte companyies que ofereixin tecnologia, material sanitari o capacitat de producció per crear noves iniciatives per combatre el Covid-19, en la línia de la impressió en 3D de respiradors. “Aquest portal, ja operatiu des d’avui mateix, connecta empreses, centres tecnològics i entitats que disposin de materials, capacitat de producció o de subministrament. Així, fem més fàcil que el teixit empresarial s’uneixi per col·laborar en la lluita contra el Covid-19”, ha apuntat Budó.

Les empreses interessades ho han de fer a través de l’adreça electrònica: accio.gencat.cat/virtualdesk
La consellera Budó ha insistit que a “Catalunya tenim un potent ecosistema d’empreses dedicades a la impressió 3D”. Les 118 empreses d’aquest sector “ja s’estan treballant diferents iniciatives per crear respiradors amb aquesta tecnologia”.

La portaveu del Govern també ha explicat que el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, s’ha reunit aquest matí, amb les 13 cambres de comerç per valorar les mesures preses per les diferents institucions per fer front al coronavirus i als efectes econòmics que se’n deriven, s’ha tornat a demanar “una suspensió del pagament dels impostos i que s’incrementin les línies de liquiditat i de finançament per a les empreses”.

Mesures confinament
En relació al confinament que el Govern de la Generalitat està demanant al Govern de Pedro Sánchez, la portaveu del Govern ha detallat què sol·licita l’Executiu català: el confinament de la població en els seus domicilis, i que “quedi prohibida la circulació a l'exterior, a peu, en vehicle privat o en transport públic o privat, col·lectiu o individual”. Amb les següents i úniques excepcions: el proveïment alimentari en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció, permetent la distribució d'aliments des de l'origen fins als establiments comercials de venda a consumidor, incloent magatzems, centres logístics i mercats en destinació; l'entrada i sortida de persones, matèries primeres i productes elaborats amb destinació o procedents d'establiments en els quals es produeixin aliments, incloses les granges, llotges, fàbriques de pinsos per a alimentació animal i els escorxadors, així com el subministrament de béns i serveis necessaris per al seu normal funcionament; Desplaçaments a centre de treball i de retorn a domicili en els casos de serveis de seguretat, emergències i protecció civil, salut pública, serveis penitenciaris i centres educatius de justícia juvenil, serveis socials i residencials, serveis forenses, serveis funeraris, servei públic de predicció meteorològica, gestors de transport i d'infraestructures, ràdio i televisió pública per a la informació d'emergència per a la població, electricitat, aigua potable, aigües residuals, serveis de purificació d'aigües, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, residus sanitaris , subministraments sanitaris i de farmàcia, òptics i ortopèdics, serveis de la indústria química necessaris per garantir la seva seguretat, serveis de neteja vinculats als àmbits abans descrits; compra d'alimentació i beguda i de medicaments i productes de farmàcia de primera necessitat; proveïment de vehicles a motor.

La consellera de la Presidència ha insistit que “tota la resta de moviments que no entrin en aquests supòsits demanem que no es permetin. Aquesta és una mesura que ha acabat aplicant el govern d’Itàlia, després d’un mes de confinament a mitges, i esperem que Pedro Sánchez no trigui el mateix que ha trigat el govern de Conte a prendre aquesta decisió”. Seguint en aquesta línia, Budó ha recordat que “és la petició d’una setantena d’experts epidemisties, científics i mèdics de tot el país. A més, ja hi ha altres comunitats autònomes que ho estan demanant com Murcia, Andalusia o la ciutat de Madrid”. També, “l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles, totes les entitats municipalistes del país, han signat un manifest en que es demana aquesta mateixa mesura de confinament total”.

En referència a la feina feta durant aquestes setmanes de la consellera Teresa Jordà al capdavant del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i del nou conseller Bernat Solé, la portaveu del Govern ha assegurat que ha posat a disposició "de tots aquells catalans i catalanes que estan a l’exterior, la xarxa de les delegacions que el Govern de Catalunya té a l’exterior". I que "els catalans i catalanes que, en aquests moments, es troben fora de Catalunya i necessiten tornar, tenen el suport d’aquestes delegacions del Govern de la Generalitat per acompanyar en els tràmits que hagin de fer per poder retornar a casa seva".

Certificat autoresponsable
El Govern ha posat en marxa aquest matinada una web fet pel Departament de Polítiques Digitals perquè la ciutadania de manera senzilla pugui generar el certificat autoresponsable en línia i dur-lo al mòbil o al dispositiu electrònic sense necessitat d’imprimir-lo. La conseller Budó ha informat que “avui ja s’havien generat 57.000 certificats en línia”.
El certificat autoresponsable de desplaçament vol facilitar la feina a la ciutadania atesa la limitació de la llibertat de circulació de persones declarada en el marc de l’estat d’alarma declarat per la crisi sanitària per la COVID-19. El formulari web es pot trobar a la web: confinApp.gencat.cat

Transport metropolità
En l’àmbit del transport públic, la portaveu del Govern ha informat que “hem començat amb una oferta del 40% al 60%, amb un augment del 75% en l'hora punta allà on ha convingut. Aquesta és l'oferta estable per als dies feiners a partir d'ara”. Aquest matí la demanda s'ha situat en una disminució del 65% al 80% a l'hora punta i s'estima que serà d'entre el 80% i el 90% la resta del dia.
Les dades d'aquest cap de setmana han mostrat una resposta positiva de la gent, amb reduccions de la demanda del 85% al 95% diumenge.
D'altra banda, la consellera Budó ha explicat que “l'ATM ha decidit anul·lar a partir de demà el servei del funicular de Montjuïc per manca de demanda i l'existència d'alternativa en línies d'autobús”.

Per la seva banda, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, ha donat les dades relatives a les últimes hores i ha explicat que "els cossos de seguretat, mossos i policia local, han fet 8.700 identificacions a persones i 4500 a vehicles". Pel que fa a les actes de denúncies davant les persones que incompleixen el confinament i posen en risc els altres ciutadans, s'han aixecat 5 actes a locals i se n'han tancat 2, i s'han fet 27 detencions i 3.300 actes aixecades a ciutadans.

Pel que fa al trànsit, la mobilitat a l'àrea metropolitana s'ha reduït un 60,7% de sortida i 64,6% d'entrada, respecte d'un dilluns normal. En aquest sentit, Buch ha dit que "hi ha hagut una millora respecte dilluns passat, el primer dilluns de confinament. Caldria però mantenir la millora del cap de setmana, que ens ajudaria a reduir molt més la mobilitat de cara a la propagació del Covid-19".

Pel que fa al nombre d'agents afectats, en aquests moments hi ha 1.239 agents aïllats i 33 agents, entre policies locals i mossos, que han donat positiu.

Respecte a les trucades al telèfon 112, el conseller ha destacat que "quatre de cada deu trucades encara són per consultes i per tant hem de recordar, una vegada més, que el 112 és un telèfon d'emergències i no de consultes".

Durant la seva compareixença, el titular d'Interior ha volgut posar en valor també que "l'abastament d'aliments i productes bàsics està garantit i per tant no cal fer un excés de provisió d'aliments".

Pel que fa a la declaració autoresponsable, Buch ha explicat que ja està digitalitzada al web i no cal imprimir-la, es pot dur al telèfon. "A més a més, el departament de polítiques digitals està treballant intensament per tenir a punt una app que permeti tenir la declaració i altres mesures relacionades amb el Covid-19" ha afegit.

El conseller ha destacat que s'està fent un bon ús de la declaració i ha agraït a la ciutadania que la utilitzi perquè d'aquesta manera "facilitem la informació i la relació amb els cossos policials".

Pel que fa a les dades i actuacions en casos de violència masclista, el conseller ha destacat que si bé "no em consta un increment, el cos de Mossos d'Esquadra sap que és un element de risc i prioritari, i des del primer moment es va fer un reforç de les trucades a les persones en risc en el camp de la violència masclista i domèstica". A més a més, ha recordat el telèfon 900 900 120, "si alguna dona ho necessita, els Mossos seran a la porta de casa seva", ha dit.

I, la consellera de Salut, Alba Vergés La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que 740.000 persones ja han bolcat informació del seu estat de salut a l’aplicació StopCovid19Cat, disponible des del 18 de març per als diferents sistemes operatius de dispositius mòbils. D’aquestes persones, 4.200  han informat d’un estat considerat clínicament com a greu, amb o sense risc per a la seva salut. La consellera Vergés ha explicat que aquestes dades generen una resposta a través del 061 Salut Respon que atén, vigila i tracta totes aquelles persones que hagin de ser traslladades a centres sanitaris. D’entre les 740.000 persones, Vergés també ha explicat que 107.000 han reportat símptomes de caràcter lleu, amb o sense risc, i en aquests casos ha assenyalat que és l’atenció primària l’encarregada de fer el seguiment del seu estat de salut. La resta de persones, més de 600.000, no tenen símptomes, si bé la consellera ha recalcat que “aquesta informació també és important per poder identificar el mapa de calor i poder donar resposta directa a la ciutadania”. En aquest sentit, Vergés ha animat tota la població de Catalunya a descarregar-se aquesta app –el disseny del qual exportarà a qualsevol territori que ho demani- i, sobretot, omplir el qüestionari per informar del seu estat de salut.

Pel que fa als municipis confinats de la Conca d’Òdena des del 12 de març, la titular de Salut ha informat que han portat a l’Estat espanyol una resolució, firmada ahir amb el conseller d’Interior Miquel Buch, perquè les persones que hi estan confinades i no poden anar a treballar puguin disposar de la baixa mèdica. La titular de Salut confia que el Govern espanyol validarà aquesta proposta. Vergés també ha explicat que professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge ja s’han desplaçat a l’Hospital d’Igualada per reorganitzar l’augment de demanda que es preveu als pròxims dies.

Un respirador 3D d'urgència fet a Catalunya
La consellera també ha remarcat que des d’avui es produeixen a Catalunya 100 unitats diàries d’un respirador 3D, fet d’urgència per encàrrec del Departament i que ja disposa de la seva homologació per ser industrialitzat. Ara es treballa en un model millorat i en l'augment de la capacitat de producció. Alba Vergés ha destacat que disposar d’aquests ventiladors per salvar la vida dels pacients ha estat possible gràcies al Consorci de la Zona Franca, la firma d'electrònica HP, el centre tecnològic Leitat, i el fabricant automobilístic Seat, en col·laboració amb el CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.

És una molt bona notícia”, ha dit la consellera Vergés, que alhora ha indicat que el Ministeri de Sanitat ha mostrat el seu interès perquè altres territoris també puguin disposar d’aquest aparell. En aquest sentit, Salut ja ha ofert les especificacions tècniques d’aquests respiradors de campanya perquè puguin estar a disposició de tothom qui ho necessiti.

La consellera Vergés ha reiterat que el confinament total al domicili segueix sent la mesura clau per a reduir la transmissió del coronavirus, que no només afecta persones grans i vulnerables, com ho demostra el fet, segons ha dit la consellera, de l’existència a determinades UCI’s de pacients d’entre 20 i 50 anys.

Finalment, des del Govern s’ha insistit en la importància de seguir les indicacions de les autoritat sanitàries i la necessitat del confinament obligatori “com a mesura per acabar amb aquesta pandèmia”.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia