El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha explicat aquesta tarda en roda de premsa que el sistema català de salut preveu, a finals d’aquesta setmana, duplicar la capacitat d’espais per a cures intensives per atendre els pacients més greus afectats per coronavirus. “Durant les properes 3 o 4 setmanes el sistema arribarà a la seva màxima tensió, però estem treballant per augmentar la capacitat del sistema i poder respondre”, ha explicat Comella abans d’afegir que, explotant al màxim els plans de contingència de cada centre, es podria arribar a triplicar el nombre de llits per a pacients crítics a partir de la semana vinent. Comella també ha avançat que aproximadament un 15% de la màxima capacitat instal·lada es reservarà per seguir atenent aquelles necessitats urgents diferents al coronavirus, com ara infarts, ictus o politraumatismes.
Segons que ha explicat el director del CatSalut, la lluita contra el virus implica mobilitzar espais, materials i sobretot professionals, i en la suma de tot plegat és en el que es treballa i es treballarà sense descans. “L’equilibri entre aquests tres elements és el que genera aquesta tensió i intentarem, durant tot el procés, adaptar tots els recursos a les necessitats que hi hagi”, ha dit Comella. “Venen setmanes dures, però no perdem l’esperança, perquè un cop passat aquest temps ens en sortirem”, ha subratllat després de reiterar el necessari respecte escrupolós al confinament a casa, les primeres dades del qual semblarien indicar que dona resultats.
Comella ha agraït el treball en equip amb què s’està treballant al conjunt del sistema sanitari i la màxima entesa amb què s’ha arribat amb el sector privat de salut. A més, s’ha referit a l’ús que es farà, arreu de Catalunya, del parc hoteler, com extensió dels propis centres hospitalaris. En aquest sentit, s’intensificarà l’ús d’aquells hotels més propers a hospitals i els propis centres esdevindran els gestors dels espais, desplegant –hi els mateixos serveis i logística que habitualment despleguen als centres. Segons la previsió, els hotels estaran ocupats majoritàriament per pacients que estiguin ja en fase de recuperació però que necessitin repòs i evitar la transmissió del virus abans de rebre l’alta i tornar a casa. A més, aquests espais també podrien facilitar el confinament de persones sense domicili o de difícil aïllament o de professionals que necessitin fer-ne.
El director del CatSalut també ha posat en valor el paper que tindran els professionals de l’atenció primària en el seguiment al domicili, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en els trasllats de pacients i entre centres, i de les diferents regions sanitàries de Catalunya en la coordinació amb el territori i els municipis.
Comissió d'experts en cures intensives
Per la seva banda, la directora de l’Àrea Assistencial del CatSalut, Xènia Acebes, ha anunciat la creació d’una comissió assessora formada per una desena d’experts en l’atenció a pacients que necessiten cures intensives i que, entre d’altres, s’encarregarà d’establir uns criteris d’atenció homogenis per atendre aquest tipus de pacients. En el desplegament de les estratègies que calgui seguir en les properes setmanes, els criteris clínic dels experts coincideix en creure que “el millor és tenir una visió conjunta dels recursos i veure Catalunya com una sola UCI”, ha dit Acebes. Aquesta comissió està liderada pel cap de servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Ricard Ferrer, que articularà les decisions a prendre juntament amb altres 9 experts: el Dr. Joan Ramon Masclans, el Dr. Rafael Máñez, el Dr. Josep Trenado, la Dra. Arantxa Mas, el Dr. Josep Maria Nicolás, la Dra. Maria Bodí, la Dra. Pilar Saura, el Dr. Jorge Morales, i la Dra. Pilar Martí.
En aquest sentit, el Dr. Ferrer s’ha mostrat agraït per poder posar el seu coneixement i el de la resta d’experts a disposició del país i del sistema sanitari i ha avançat que prop d‘un 10% de persones amb pneumònia per coronavirus necessitaran cures intensives i un suport lligat a ventilació mecànica durant 3 o 4 setmanes. “En pocs dies tot el que estem desplegant quedarà cobert i caldrà pensar en com créixer en llits de crítics. La comissió assessora ajudarà a treballar junts com una sola UCI, perquè compta amb experts que simbolitzen el coneixement del país en aquest àmbit”, ha dit Ferrer.