Justícia, Drets i Memòria

.

La Generalitat encarrega 230 telèfons mòbils per enviar a les presons

Les presons inicien un pla pilot perquè els interns contactin amb les famílies per videoconferències

query_builder   24 març 2020 08:44

event_note Nota de premsa

La Generalitat encarrega 230 telèfons mòbils per enviar a les presons

Les presons inicien un pla pilot perquè els interns contactin amb les famílies per videoconferències

Justícia obre una línia telefònica per atendre dubtes i neguits de familiars dels presos

Les persones sense recursos econòmics trucaran gratuïtament a casa seva 

La Generalitat treballa perquè, mentre duri l’emergència sanitària, les persones privades de llibertat puguin contactar amb les seves famílies per videoconferència. Les trucades es faran des dels ordinadors dels equipaments educatius de les presonsAquest dimarts, Quatre Camins (la Roca del Vallès) inicia una prova pilot amb els ordinadors de la biblioteca. Aquestes videoconferències es posen en marxa a través d’un programa gratuït de fàcil instal·lació (jitsi meet), que permetrà comunicar amb les persones recluses des de telèfons, tauletes i ordinadors dels familiars. Per comunicar, els familiars només hauran d’instal·lar una aplicació en els seus aparells, amb les instruccions que facilitaran els professionals dels serveis penitenciaris. El desplegament d’aquesta iniciativa al conjunt dels centres serà tan ràpid com sigui possible.  

En paral·lel, el Departament de Justícia ha fet una comanda urgent de 230 telèfons mòbils per repartir entre tots els equipaments penitenciaris i de justícia juvenilDes d’aquests aparells, els interns podran fer videoconferències via Whatsapp, que és un sistema popular i del qual disposen la major part de les famílies. L’objectiu és aprofitar tots els instruments possibles per compensar la suspensió dels vis a vis i de les visites per locutori de vidre, degut a l’emergència sanitària del coronavirus.  


Una línia calenta d’informació per a les famílies 

Els professionals dels equipaments es posaran en contacte amb els familiars per establir els dies i les hores de les videoconferències. En cas de dubte, les famílies es podran adreçar a un nou servei d’atenció telefònica que la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha posat en marxa. Es tracta d’una línia calenta per resoldre totes les preguntes vinculades a les mesures per protegir la salut dels interns; sobre l’entrega de paquets als centres; o la manera d’ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats, sense que ningú s’hagi de desplaçar innecessàriament fins als equipaments penitenciaris. Quan necessitin informació relacionada amb un cas concret, els familiars podran parlar amb els treballadors socials amb qui mantenen la relació habitual. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari. 

Girona: 872 975 936  

Lleida: 973 24 22 04 / 973 24 22 08 

Tarragona: 977 23 30 34 

Barcelona: 93 317 04 48 /93 317 02 49 

 

Trucades i televisors gratuïts per a les persones sense recursos 

Les persones privades de llibertat podran trucar gratuïtament les seves famílies, si acrediten falta de recursos. El Departament de Justícia n’assumirà el cost, tant si són trucades locals com a l’estranger. D’aquesta manera, la Generalitat garanteix la màxima comunicació possible durant les restriccions pel coronavirus, amb independència de l’origen i del poder adquisitiu de cada intern. Des de dilluns passat, els centres penitenciaris han doblat el nombre de trucades autoritzades. En lloc de 10 de 8 minuts, en són 20 de la mateixa durada. En total, una hora i 20 minuts més de telèfon a la setmana. No obstant això, com que el 46 % de la població reclusa és estrangera, n’hi havia una part significativa que no en podia assumir el cost. 

La Generalitat també facilita televisors als presos sense recursos. En concret, n’ha adquirit 160 per ubicar-los a les cel·les d’ingressos, on els nous interns passen la quarantena abans de barrejar-se amb la resta de la població penitenciària. En aquest context de caiguda de les activitats culturals, esportives i formatives, el Departament també ofereix els televisors als interns que no se’n poden comprar. 

 
Informació i sensibilització sobre l’emergència sanitària  

Per la seva banda, els centres penitenciaris i de justícia juvenil fa dies que contacten amb les famílies i referents dels interns i menors per facilitar-los-en el màxim d’informació. La seva tasca se suma a la de conscienciació sobre l’emergència sanitària i la d’explicació dels motius i la durada de les mesures extraordinàries per evitar la propagació del virus. 


Mesures per limitar la propagació del virus i protegir la salut d’interns i funcionaris 

El propòsit de totes aquestes accions és mitigar, d’una banda, la caiguda de l’activitat cultural, esportiva i educativa; i, de l’altra, les restriccions dels contactes entre els interns i les seves famílies. Tot plegat, conseqüència de les mesures per limitar la propagació del virus a l’interior dels equipaments.  

La Generalitat ha pres mesures molt dràstiques per protegir la salut dels interns i dels funcionaris, com l’ajornament dels trasllats d’interns, excepte per motius de seguretat, judicials o sanitaris; l’accés de voluntaris als equipaments; les sortides programades per fer activitats culturals i esportives a l’exterior; els permisos per als presos amb la primera quarta part de la pena complerta; les sortides per anar a treballar o a fer voluntariat dels 100.2 i dels tercers graus; les comunicacions per locutori de vidre i tots els vis a vis, que són els que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys 

Entre altres mesures, els nous ingressos passen una quarantena de 14 dies separats de la resta d’interns. A més, a dins de les presons i els centres educatius de justícia juvenil també es dina per torns, per tal de mantenir el distanciament social que indica l’autoritat sanitària. 


Justícia envia a casa 251 persones en tercer grau en 5 dies 

La bateria d’accions del Departament de Justícia per minimitzar l’impacte del COVID19 també inclou l’aplicació de l’article 86.4 a 251 persones privades de llibertat. Es tracta d’una opció exclusivament restringida als presos classificats en tercer grau, que permet que dormin a casa cada dia, en lloc de fer-ho només durant el cap de setmana. Aquestes 251 persones representen el 15 % de tota la població en tercer grau, que actualment és de 1.700 persones. Avui, 1 de cada 3 tercers graus dorm a casa cada dia.  

 
Hidroalcohol a tots els centres i mascaretes per a tots els professionals 

Els professionals dels serveis penitenciaris i de justícia juvenil disposen de mascaretes quirúrgiques per a les actuacions que impliquin proximitat o contacte amb la població privada de llibertat. Els treballadors i treballadores de les presons i centres educatius també tenen accés a mascaretes amb un nivell de protecció superior (FPP2) per si haguessin d’actuar a menys de 2 metres de les persones internes positives de coronavirus. La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha distribuït hidroalcohol a tots els equipaments. 


Serveis essencials
 

El Departament de Justícia ha reduït les plantilles al 70 % dels professionals de règim interior -que són els responsables de la seguretat interna- i al 50 % en el cas dels dedicats al tractament i a les oficines. Es tracta d’una mesura que permet, alhora, la prestació del servei essencial i la reserva d’una part dels professionals per afrontar l’increment de l’emergència que es pugui produir en les properes setmanes. 

 
5 casos confirmats de coronavirus entre la població reclusa 

En aquests moments, 5 interns han donat positiu per coronavirus. D’aquests, tres estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa i dos més en hospitals de la xarxa pública de Salut. 36 casos més estan en estudi.  El Centre Penitenciari Dones de Barcelona (Wad Ras) i el mòdul 13 del Centre Penitenciari Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires) es mantenen confinats, després de la detecció dels primers positius. També s’han confirmat 6 casos positius de coronavirus entre els funcionaris. 

 

3  

Imatges

Justícia habilita un Servei d'atenció a les famílies dels interns durant el coronavirus

Justícia habilita un Servei d'atenció a les famílies dels interns durant el coronavirus 272

Més estona de telèfon per a les persones privades de llibertat

Més estona de telèfon per a les persones privades de llibertat 149

Justícia extrema les mesures pel coronavirus a presons i  justícia juvenil

Justícia extrema les mesures pel coronavirus a presons i justícia juvenil 255

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia