Donats d’alta els primers dos positius dels centres penitenciaris de la Generalitat
Els interns en tercer grau i bona evolució passen el confinament pel coronavirus a casa seva, enlloc de fer-ho als centres penitenciaris. El Departament de Justícia revisa tots els tercers graus per analitzar els que poden acollir-se a aquesta possibilitat. En només 13 dies, la mesura ja s’ha aplicat a 628 persones. D’aquesta manera, la Generalitat ha triplicat el nombre de presos en tercer grau que dormen a casa els set dies de la setmana. Si abans de l’emergència sanitària n’eren el 20 % (325), ara ja en són més de la meitat, el 55 % (955). El percentatge podria augmentar perquè la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i atenció a la Víctima encara ha de valorar la situació de 240 persones més.
Tercer grau + 86.4 abans |
Tercer grau + 86.4 afegits |
Tercer grau + 86.4 actualment |
Població en tercer grau |
Població reclusa |
325 |
630 |
955 |
1.700 |
8.400 |
20% |
35% |
55% |
100% |
Actualment, la població privada de llibertat a Catalunya suma 8.400 persones. D’aquestes, 1.600 estan en presó preventiva i 6.800 estan condemnades. De tots els interns que compleixen condemna, n’hi ha 1.700 que ho fan en tercer grau, el 27 % del total.
Minimitzar el risc de contagi a l’interior dels centres
Els casos que les presons analitzen són de persones que, abans de l’emergència sanitària, ja sortien a treballar cada dia i que només anaven a dormir als centres penitenciaris de dilluns a divendres. Es tracta de penats que, degut a les mesures per limitar la propagació del virus a l’interior de les presons, havien quedat tancats, per evitar entrades i sortides. D’aquesta manera, d’una banda, poden passar el confinament a casa seva, al costat de les seves famílies; i, de l’altra, la Generalitat minimitza el risc de contagi, perquè redueix el volum de la població reclusa que comparteix espais comunitaris.
El 86.4, un article restringit als presos en tercer grau
L’opció que les persones privades de llibertat però classificades en tercer grau puguin dormir a casa els set dies de la setmana, amb control telemàtic i sense trepitjar la presó, està prevista a l’article 86.4 del Reglament penitenciari. Es tracta d’una opció exclusivament prevista per als tercers graus (semillibertat). La Llei no en preveu l’aplicació per a les persones en segon grau (règim ordinari), encara que tinguin un règim de vida flexibilitzat amb un 100.2.
Tres requisits per fer el confinament a casa
El 86.4 del Reglament penitenciari es pot aplicar si es compleixen tres requisits. El primer: que s’hagi constatat una bona evolució i adaptació de l’intern en el règim obert. El segon: que la mesura afavoreixi el seu procés de reinserció. I, el tercer: que disposi d’un domicili on pugui complir el confinament en condicions adequades. Els 86.4 els proposen les juntes de tractament i els resol el Servei de Medi Obert de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. El sistema penitenciari n’informa la Fiscalia de vigilància penitenciària. En cas de recurs, el cas passa a la taula del jutge de vigilància. L’última instància és l’audiència de la demarcació. Un cop acabi la situació d’emergència sanitària es valorarà cas per cas si es reverteix aquesta mesura o es manté.
Bateria de mesures
Per a la resta de tercers graus estan suspeses les sortides diàries. També per als interns de segon grau en 100.2, des del passat 16 de març. Són part de les mesures molt dràstiques que ha pres la Generalitat per protegir la salut dels interns i dels funcionaris, com l’ajornament dels trasllats -excepte per motius de seguretat, judicials o sanitaris; l’accés de voluntaris als equipaments; les sortides programades per fer activitats culturals i esportives a l’exterior; els permisos per als presos amb la primera quarta part de la pena complerta; les comunicacions per locutori de vidre i tots els vis a vis, que són els que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys.
Pla pilot perquè els interns contactin amb les famílies per videoconferències
Perquè les persones privades de llibertat puguin contactar amb les seves famílies mentre duri l’emergència sanitària, el Departament de Justícia treballa en una prova pilot de videoconferències a través dels ordinadors dels equipaments educatius de les presons. Per comunicar amb les persones recluses, els familiars només hauran d’instal·lar una aplicació (jitsi meet) en els seus telèfons, tauletes o ordinadors, amb les instruccions que facilitaran els professionals dels serveis penitenciaris. L’experiència s’ha iniciat a Quatre Camins (la Roca del Vallès) amb els ordinadors de la biblioteca, i el seu desplegament al conjunt dels centres serà tan ràpid com sigui possible.
En paral·lel, Justícia ha fet una comanda urgent de 230 telèfons mòbils per repartir entre tots els equipaments penitenciaris i de justícia juvenil. Des d’aquests aparells, els interns podran fer videoconferències via Whatsapp, que és un sistema popular i del qual disposen la major part de les famílies. L’objectiu és aprofitar tots els instruments possibles per compensar la suspensió dels vis a vis i de les visites per locutori de vidre.
Una línia calenta d’informació per a les famílies
Els professionals dels equipaments es posaran en contacte amb els familiars per establir els dies i les hores de les videoconferències. En cas de dubte, les famílies es podran adreçar a un nou servei d’atenció telefònica que la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha posat en marxa. Es tracta d’una línia calenta per resoldre totes les preguntes vinculades a les mesures per protegir la salut dels interns; sobre l’entrega de paquets als centres; o la manera d’ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats, sense que ningú s’hagi de desplaçar innecessàriament fins als equipaments penitenciaris. Quan necessitin informació relacionada amb un cas concret, els familiars podran parlar amb els treballadors socials amb qui mantenen la relació habitual. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari.
Girona: 872 975 936
Lleida: 973 24 22 04 / 973 24 22 08
Tarragona: 977 23 30 34
Barcelona: 93 317 04 48 /93 317 02 49
Trucades i televisors gratuïts per a les persones sense recursos
Les persones privades de llibertat podran trucar gratuïtament a les seves famílies, si acrediten falta de recursos. El Departament de Justícia n’assumirà el cost, tant si són trucades locals com a l’estranger. D’aquesta manera, la Generalitat garanteix la màxima comunicació possible durant les restriccions pel coronavirus, amb independència de l’origen i del poder adquisitiu de cada intern. Des de dilluns passat, els centres penitenciaris han doblat el nombre de trucades autoritzades. En lloc de 10 de 8 minuts, en són 20 de la mateixa durada. En total, una hora i 20 minuts més de telèfon a la setmana. No obstant això, com que el 46 % de la població reclusa és estrangera, n’hi havia una part significativa que no en podia assumir el cost.
La Generalitat també facilita televisors als presos sense recursos. En concret, n’ha adquirit 160 per ubicar-los a les cel·les d’ingressos, on els nous interns passen la quarantena abans de barrejar-se amb la resta de la població penitenciària. El Departament també ofereix els televisors als interns que no se’n poden comprar.
Mesures per limitar la propagació del virus i protegir la salut d’interns i funcionaris
El propòsit de totes aquestes accions és mitigar, d’una banda, la caiguda de l’activitat cultural, esportiva i educativa; i, de l’altra, les restriccions dels contactes entre els interns i les seves famílies. Tot plegat, conseqüència de les mesures per limitar la propagació del virus a l’interior dels equipaments. A més, a dins de les presons i els centres educatius de justícia juvenil també es dina per torns, per tal de mantenir el distanciament social que indica l’autoritat sanitària.
Hidroalcohol a tots els centres i mascaretes per a tots els professionals
Els professionals dels serveis penitenciaris i de justícia juvenil disposen de mascaretes quirúrgiques per a les actuacions que impliquin proximitat o contacte amb la població privada de llibertat. Els treballadors i treballadores de les presons i centres educatius també tenen accés a mascaretes amb un nivell de protecció superior (FPP2) per si haguessin d’actuar a menys de 2 metres de les persones internes positives de coronavirus. La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha distribuït hidroalcohol a tots els equipaments.
Serveis essencials
El Departament de Justícia ha reduït les plantilles al 70 % dels professionals de règim interior -que són els responsables de la seguretat interna- i al 50 % en el cas dels dedicats al tractament i a les oficines. Es tracta d’una mesura que permet, alhora, la prestació del servei essencial i la reserva d’una part dels professionals per afrontar l’increment de l’emergència que es pugui produir en les properes setmanes. Les activitats de formació, ja siguin cursos, jornades, congressos, seminaris o simposis, s’han suspès.
7 casos confirmats de coronavirus entre la població reclusa
En aquests moments, 7 interns han donat positiu per coronavirus. D’aquests, quatre han estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa, i tres més en hospitals de la xarxa pública de Salut. Dos dels 7 casos ja han estat donats d’alta. 38 casos més estan en estudi. El Centre Penitenciari Dones de Barcelona (Wad Ras) i el mòdul 13 del Centre Penitenciari Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires) es mantenen confinats, després de la detecció dels primers positius. També s’han confirmat 9 casos positius de coronavirus entre els funcionaris.