President

El president Torra durant la reunió

President Torra: "Prioritzem tant els serveis d'emergències com el sector social, el 90% dels subministraments els estem aportant des del Govern amb recursos propis"

query_builder   26 març 2020 15:41

event_note Nota de premsa

President Torra: "Prioritzem tant els serveis d'emergències com el sector social, el 90% dels subministraments els estem aportant des del Govern amb recursos propis"

  • El cap de l’Executiu, juntament amb el vicepresident del Govern i el conseller de Treball, s’ha reunit aquest migdia amb la Mesa Unitària en defensa del Sector Social

 

  • El Govern informa la Mesa que es pagarà el 100% dels serveis socials, també d’aquells que han tancat, i que es reorganitzen els recursos humans per respondre les necessitats urgents, mesura que ha estat acollida favorablement per les entitats
El president Torra durant la reunió
El president Torra durant la reunió que ha tingut lloc aquest matí

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui a la Mesa Unitària en defensa del Sector Social que el Govern “està fent tot per proveir tant els serveis d’emergències com el sector social” en la lluita contra la Covid-19. “Són igualment prioritaris, al mateix nivell”, ha declarat Quim Torra. El cap de l’Executiu ha recordat, però, que aquesta “situació d’absoluta emergència” l’està gestionant el Govern amb recursos propis. “El 90 per cent dels subministraments els estem aportant des de la Generalitat, enfront del 10 per cent de l’estat, tot i les continues crides que els fem d’aportació d’equipaments i material d’autoprotecció”, ha denunciat.


 

El cap de l’Executiu s’ha reunit aquest migdia, mitjançant videoconferència, amb els representants de la Mesa Unitària del Sector Social, l’entitat que agrupa sindicats, patronals, Tercer sector i Col·legis professionals del sector social i d’atenció a les persones. A més del president Torra, hi han pres part, per part de l’Executiu, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Finances, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; i el director gerent de l’ICS, Josep M. Argimon.

 

Després d’escoltar les propostes dels assistents, el president ha insistit que “ens estem deixant la pell per aconseguir els subministraments que necessita el sector” i que “estem fent tot el que està a les nostres mans”. En aquesta línia, Quim Torra ha explicat també que el Govern “està tirant endavant plans de contingència per al sector” perquè “tenim la màxima preocupació per la gent més vulnerable”. I ha afegit: “És una qüestió per la qual sempre hem tingut una gran sensibilitat, però ara més”.

 

El Govern pagarà el 100% dels serveis socials

El Govern ha informat la Mesa de la resolució dictada avui pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies la resolució per la qual es garanteix el 100% del pagament dels serveis socials, també d’aquells centres que han hagut de tancar arran l’emergència sanitària. La resolució preveu també mesures excepcionals que han de facilitar la reorganització de recursos humans per donar resposta a les necessitats de personal dels centres residencials i l’atenció domiciliària, que continuen funcionant perquè es consideren serveis essencials. Aquesta mesura afecta tant els centres públics com privats que configuren el Sistema català de Serveis Socials i garanteix que no se suspengui cap contracte de l’àmbit social.

 

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat que aquesta decisió vol “garantir el pagament a les entitats de serveis socials fins i tot dels serveis que han hagut de tancar pel coronavirus”. El Govern finançarà el 100% dels imports i destinarà els professionals a reforçar altres serveis d’atenció a les persones en la crisi del COVID19. Durant la reunió, el conseller El Homrani també ha compartit el projecte per atendre els infants i adolescents que tenen els pares hospitalitzats o aïllats pel coronavirus amb famílies acollidores i albergs de joventut. Per últim, el conseller també ha explicat el reajustament dels canals de tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania per “garantir-ne l’accés i tramitació a totes les persones que la necessitin en aquesta situació d’emergència, sobretot en els casos de més urgència”.

 

Durant la trobada, el vicepresident Pere Aragonès ha donat detalls del grup de treball que s’ha posat en marxa i es coordina des de Vicepresidència per a mobilitzar el teixit industrial del país i poder garantir així els subministraments destinats a lluitar contra el coronavirus. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern té com a “prioritat” abastir també l’àmbit assistencial i d’atenció a les persones. D’altra banda, ha explicat que és el moment d’una Renda Bàsica Universal directa des del Banc Central Europeu a les butxaques dels ciutadans, mentre duri el confinament. “Si no volem repetir els errors de la crisi del 2008, necessitem mesures excepcionals. No podem permetre que les conseqüències les tornin a pagar els més vulnerables”, ha afirmat.

 

Els representants de la Mesa Unitària, per la seva banda, han transmès al Govern la seva preocupació pels efectes de la pandèmia, però han agraït que la Generalitat que es garanteixi el 100% del pagament dels serveis socials. Les entitats han coincidit en la necessitat de confinament total excepte per als serveis essencials per aturar la propagació de la COVID-19. Han demanat també disposar de material d’autoprotecció per als professionals i reforçar els equips que hi treballen per continuar donant resposta a l’emergència. Així mateix, han insistit que cal assegurar la sostenibilitat econòmica del sector i en aquest sentit han fet una crida a definir les actuacions necessàries per afrontar la crisi social que es derivarà de la crisi sanitària.

 

A la reunió d’aquest migdia han participat, per part de la Mesa Unitària del Sector Social, els representants de la Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, Joan Segarra; de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i Creu Roja, Enric Morist; dels sindicats CCOO, Toni Mora, i UGT, Enriqueta Duran; i de les entitats ACRA, Cinta Pascual; La Unió, Enric Mangas; Upimir, Vicente Botella; ASADE, José Antonio Mur; ACELLEC, Oriol Carbonell; CEESC, Maria Rosa Monreal; TSCAT, Mercè Civit; i COPEC, Rosa Rodríguez, i del Consorci de Salut i Social de Catalunya, José Augusto García.

1  

Imatges

Fotografia del president Torra durant la reunió

Fotografia del president Torra durant la reunió 774

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia