• El Govern reclama a l’Estat que sigui el territori qui compri el material sanitari perquè “sabem quines són les necessitats més immediates i urgents”
  •  El conseller Buch ha presentat una nova estratègia en el camp de la violència masclista i de la llar. Per denunciar aquestes violències cal fer-ho a les comissaries de mossos, través del 112 o a atenciovictimes@mossos.gencat.cat
  • La consellera Vergés ha assegurat que “la prioritat de Salut és ampliar la capacitat del sistema sanitari”
Consellera Budó

La portaveu del Govern de Catalunya i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés han informat de l’evolució del coronavirus i han explicat les mesures que està prenent l’Executiu català.

Davant la negativa de l’Estat espanyol d’acceptar la resolució del Govern de Catalunya per passar a una nova fase en el confinament de la Conca d’Òdena, Meritxell Budó ha lamentat la seva decisió perquè “qui millor coneix la situació és el Govern de Catalunya i la resolució ha estat dictada després d’analitzar tots els elements, especialment, de l’àmbit de la salut i de la protecció sanitària de la població”. Per això, ha demanat que “s’accepti la resolució” dictada en el si de la reunió del PROCICAT i ha reiterat que “des del Govern volem treballar, col·laborar i cooperar lleialment amb la resta d’institucions. Però, necessitem que el Govern espanyol faci cas al que diuen, des de fa dies, els experts epidemiòlegs i mèdics”.

En relació als Equips de Protecció Individual (EPI’s) i de material sanitari com respiradors i testos de detecció ràpida de la COVID-19, la consellera Budó ha denunciat que “la Generalitat està provenint un 90% i només el 10% ve de l’Estat espanyol. Això evidencia que la compra centralitzada que va decretar el Govern espanyol no ha funcionat, ni funcionarà. Aquesta compra ha estat un fracàs”. Per això, des del Govern s’ha exigit a l’Estat que “deixin fer a Catalunya i els altres territoris. Deixin que adquirim directament el material que necessitem pels canals i circuits ja establerts. Ningú millor que els propis territoris sabem quines són les necessitats més immediates i urgents”. La portaveu del Govern ha assegurat que “si des del primer minut s’hagués permès als territoris fer les seves pròpies comandes d’aquest material, hauríem guanyat un temps preciós que no tenim”.

Mesures en l’àmbit de l’esport

Com a complement de les mesures aprovades pel Decret Llei 8/2020 del 24 de març i per oferir una millor liquiditat a les empreses i entitats esportives afectades, la secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física ha posat a disposició del teixit esportiu català una línia de finançament. A través d’ AVALIS i de l’Institut Català de Finances (ICF) s’avalaran el 80% dels préstecs que atorguin les entitats financeres, de les quals n’assumiran el 20% del risc. Es tracta de préstecs a quatre anys amb el primer any de carència.

En segon lloc, el Govern oferirà una línia de finançament de 10 milions d’euros per ajudar el teixit esportiu català. La consellera Budó ha especificat que “aquesta partida està especialment destinada per als que no tinguin accés a aquest crèdit mitjançant les entitats financeres. Serà una línia de finançament directe entre l’ICF i el Consell Català de l’Esport per a operacions d’entre 20.000 euros i 300.000 euros, amb carència del primer any i amb un termini màxim de 5 anys”.

Un segon bloc de mesures complementàries de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, va dirigit als programes de subvencions vigents i previstos per l’any 2020. Es mantindran tots els procediments de totes les convocatòries de subvencions previstes a l’avantprojecte del pressupost 2020, “sense esperar a l’aprovació definitiva del pressupost per part del Parlament de Catalunya. Serà de disponibilitat immediata”.

Mesures socials

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha signat una resolució que incorpora mesures excepcionals per facilitar la reorganització de recursos humans. D’aquesta manera, “es vol donar resposta a les necessitats del personal en centres residencials i l’atenció domiciliària, perquè continuïn funcionant, perquè es consideren serveis essencials”, ha explicat Budó.

Des del Govern també es garantirà el 100% del finançament de tots els serveis socials que es presten a la ciutadania, i d’aquells centres que han hagut de tancar arran de l’emergència sanitària. Aquesta mesura afecta tant els centres públics com privats que configuren el Sistema català de Serveis Socials i garanteix que no se suspengui cap contracte en l’àmbit social.

Mesures centres penitenciaris

Els tallers dels centres penitenciaris de Catalunya fabricaran 32.000 uniformes sanitaris per abastir els hospitals durant l’emergència pel coronavirus. La portaveu del Govern ha explicat que “és un encàrrec especial de l’Institut Català de la Salut (ICS) per dotar de roba de treball els professionals sanitaris jubilats, acabats de llicenciar i els estudiants d’últim any que s’estan incorporant al sistema sanitari per combatre la COVID19”.

En la mateixa línia, el taller del Centre de Joves de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, està fabricant des de la setmana passada mascaretes per proveir els hospitals catalans.

Mobilitat i subministraments

El Govern, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha adoptat uns plans de contingència per garantir el subministrament i la qualitat de l’aigua potable al conjunt del país; la distribució de mercaderies; la mobilitat que permeti la continuïtat de l'activitat econòmica essencial i la prestació de serveis considerats bàsics.

Pel que fa l’abastiment de mercaderies i articles de primera necessitat, els sectors de la distribució i la logística mantenen nivells molt alts d’activitat. La consellera de la Presidència ha assegurat que “de vegades superiors als habituals en aquells sectors essencials, la qual cosa ens demostra que la cadena de proveïment està funcionant adequadament i sense problemes”.

En l’àmbit portuari, les dades reflecteixen una aturada gairebé total de l’activitat de passatge i, alhora, un manteniment de tota l’activitat de mercaderies, imprescindibles per al subministrament dels sectors estratègics. En conjunt,  hi ha una reducció de l’activitat portuària i logística d’un 25%.

Transport públic i individual

La demanda de transport públic ha disminuït una mitjana del 90%, en tots els mitjans de transport, i un 75% en hora punta al metro. També hi ha hagut una disminució d’operacions a l’aeroport de Barcelona d’entre el 90% i el 95% respecte l’any anterior. Així mateix, una reducció del trànsit de vehicles per les vies d’altes prestacions: un 72% en les vies de titularitat de la Generalitat i un 53% en les vies de titularitat estatal.

 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presentat una nova estratègia en el camp de la violència masclista i de la llar, “portem 15 dies de  confinament i la vida ens ha canviat, ens trobem davant de noves realitat que dins l’àmbit de la convivència i el maltractament pot generar noves tensions que s'han de preveure i treballar” ha explicat.

 

En paraules del conseller, “tot l'engranatge policial no s'atura i la prevenció directe i immediata hi és. Demanem la col·laboració dels ciutadans que davant qualsevol situació de violència masclista o domèstica es truqui als Mossos d’Esquadra perquè puguin tenir una actuació immediata”.

 

Per la seva banda, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent ha destacat que “des que va començar aquesta crisi vam posar l’atenció en com prestar un servei de protecció i assistència a les persones que estan en una situació més vulnerable”. 

 

Sallent ha dit que “en l’àmbit de la violència masclista i familiar, vam encarregar als Grups d’Atenció a la Víctima una estratègia per garantir la continuïtat en la prestació del servei i el contacte amb aquestes víctimes per trencar la percepció d'aïllament social”.

 

La cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana, la inspectora Montse Escudé, ha posat en valor que “l’objectiu del pla és que la situació de confinament no suposi un empitjorament del risc de les víctimes”.  

 

En aquest sentit ha explicat que “actuem de manera concreta i precisa no només amb les víctimes que han denunciat i de les quals ja fem un seguiment sinó també amb la resta de víctimes potencials perquè no es donin situacions de violència”. “Que la ciutadania sàpiga que l'engranatge judicial contra la violència masclista no s’atura, que el confinament no vol dir impunitat” ha afegit.

 

A més a més Escudé ha interpel·lat “al veïnatge i a les famílies de les víctimes que no perdin el contracte amb elles per evitar el seu aïllament”. “El mecanisme funciona i si hi ha una situació de violència cal denunciar-la a les comissaries de mossos o a través del 112 o de l'adreça mossos.atenciovictimes@mossos.gencat.catha dit.

 

Pel que fa a la possible negativa per part del govern espanyol a la sol·licitud de passar el confinament de la Conca d’Òdena a fase 2, el conseller Buch ha dit que “a hores d’ara no em consta haver rebut una negativa per escrit de la resolució que vam signar ahir, esperem que el que s'ha filtrat via mitjans de comunicació no s'ajusti a la veritat, i tenim la confiança que acceptin aquest confinament”.

 

El conseller ha afegit que “si aquest no, fos definitiu i no admeten aquest confinament a partir d'aquí el Procicat replantejarà la proposta que va fer ahir i per buscar solucions i evitar la propagació i el col·lapse del sistema sanitari”. “El Procicat es  va adaptant a totes les necessitats que ens anem trobant”.

 

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha subratllat que en aquest moment la prioritat del Departament és ampliar la capacitat del sistema sanitari per atendre les persones més greus a les unitats de cures intensives. “Avui ja tenim 1.406 llits d’UCI disponibles al sistema sanitari: 1.016 estan ocupats per pacients amb la Covid-19, dels quals 863 necessiten ventilació mecànica invasiva".

 

La titular de Salut ha afegit que reforçar el sistema de salut en aquesta crisi és també dotar-lo de més professionals i ha anunciat que aquest cap de setmana es notarà un major increment de metges, infermeres i estudiants de darrer any en determinats centres del país, com per exemple, a l’Hospital de Sant Pau, on s’incorporaran 16 metges i metgesses que han fet el MIR i que no tenien plaça assignada; o a l’Hospital Universitari Vall Hebron, on a més d’incorporar-se professionals jubilats que treballaven al centre, també hi aniran a treballar 72 estudiants d’Infermeria. Vergés ha explicat que el reforç de professionals s’està produint arreu dels centres del país, també a l’Hospital d’Igualada, amb 32 contraccions directes de professionals per part del Consorci Sanitari de l’Anoia.

 

Paral·lelament, la consellera de Salut ha explicat que a Catalunya està arribant constantment material per a professionals perquè fa temps que es van encarregar comandes des de la central de compres catalana. “La compra descentralitzada i coordinada és la clau per a una bona gestió”, ha afirmat Vergés que ha assenyalat que tant bon punt es va detectar el primer positiu a Catalunya, el Departament va fer compres avançades de materials i a un preu millor dels actuals per la situació del mercat. “Ho estem fent tot per tenir el material a disposició dels professionals sanitaris però alhora ho hem de fer amb garanties”.

 

En aquest sentit, ha informat que avui han arribat, per exemple, 500.000 mascaretes quirúrgiques i 20.000 bates. Demà arribaran 50.000 tests de detecció ràpida, comprats directament per la Generalitat, i la setmana vinent n’arribaran 250.000 més. Es tracta d’unes proves més ràpides, que funcionen amb fluorescència, i que cal una màquina a l’hospital per fer-les.

 

Durant la seva compareixença, la titular de Salut ha tornat a convidar a tots els ciutadans a descarregar-se l’app STOP Covid19 Cat i a bolcar les seves dades de salut. Vergés ha destacat la importància de poder disposar d’una mapa de color de la pandèmia i tenir coneixement dels punts crítics i de les àrees de més incidència de la malaltia: "Ja són milers les persones que fan servir cada dia aquesta app. És fonamental seguir fent-ho, perquè ajuda a mobilitzar recursos urgents, a detectar l'agreujament de casos i a facilitar a l'atenció primària un bon seguiment de les persones que estan més lleus al seus domicilis".

 

A data d’avui, la distribució territorial de pacients greus ingressats a UCIs, per regió sanitària, és la següent: 56 a la Catalunya Central, 33 a Lleida-Pirineus, 58 a Girona, 38 a Tarragona, 8 a Terres de l’Ebre, i 828 a la regió de Barcelona.

 

Pel que fa a la distribució territorial de persones mortes amb coronavirus és: 71 a Catalunya Central (43 de les quals a la Conca d’Òdena), 20 a Lleida, 37 a Girona, 8 a Tarragona, 1 a Terres de l’Ebre i 535 a Barcelona.