President

Reunió amb el sector comerç

President Torra: "Treballem per donar seguretat a empreses i treballadors i alhora per reconstruir el teixit productiu del país"

query_builder   27 març 2020 15:23

event_note Nota de premsa

President Torra: "Treballem per donar seguretat a empreses i treballadors i alhora per reconstruir el teixit productiu del país"

Reunió amb el sector del comerç

 

  • El cap de l’Executiu i la consellera Chacón s’han reunit aquest migdia per videoconferència amb el sector del comerç per tractar dels efectes del coronavirus i les mesures per fer-hi front
  •  El Govern està reforçant la línia de préstecs de l’ICF-Avalis per a la petita empresa de comerç amb 13,8 milions d’euros, avalats al 100% pel Departament d’Empresa i Coneixement
  •  També s’amplien fins a 9 milions d’euros i es reorienten els incentius que anualment atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement. Aquest import, corresponent a 2020, es destinarà a pal·liar els efectes de l’actual situació per ajudar autònoms, petit comerç i petites empreses del sector

           

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui que al Govern “treballem per donar seguretat a empreses i treballadors i alhora per reconstruir el teixit productiu del país, basat en gran part en pimes i autònoms”, amb l’objectiu prioritari que “puguem sortir-nos-en”. Per això, el Govern ha pres una sèrie de mesures encaminades a pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector del comerç.

Amb aquest missatge s’ha dirigit al sector del comerç amb qui, acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, s’han reunit a través de  videoconferència. Un sector que ocupa el suposa el 15% d’ocupats a Catalunya i un 16% del PIB, comptant el comerç a l’engròs, al detall i venda de vehicles.

“La situació és greu i ens esperen setmanes de dificultats”, ha reconegut, però ha volgut deixar clar que des de la Generalitat es treballa amb l’objectiu principal de “vetllar” pels treballadors i perquè “tinguin les màximes garanties”. Així, el president ha insistit en la necessitat que els treballadors “puguin quedar-se a casa amb garanties” i que aquells  “qui hagin de treballar, ho facin amb el material d’autoprotecció”. Per això, s’estan “concentrant tots els esforços en el mon sanitari i sociosanitari i en la protecció als treballadors”, els ha dit.

El cap de l’Executiu ha reconegut que aquests és un dels sectors més perjudicats” pels efectes de la pandèmia, ja que gairebé el 54% dels establiments comercials no poden obrir, un 45 % de treballadors no poden treballar i un total de 48.000 establiments estan tancats, fet que ha ocasionat unes pèrdues de 1.050 milions d’euros en 15 dies només en el comerç al detall (70 milions / dia).. Es tracta d’un sector, on el 99,8% de les empreses del sector són micro, petites o mitjanes.

“Compartim la vostra preocupació pel futur dels vostres negocis i dels vostres treballadors”, els ha dit, i els ha traslladat la “solidaritat i acompanyament” del Govern.

Per la seva banda, la consellera d’Empresa i Coneixement ha reconegut que la “situació del comerç és crítica” i ha insistit que les prioritats per al sector comerç són "la liquiditat i la moratòria” de pagament, tant d’impostos, com de cotitzacions a la seguretat social, i quotes d’autònoms i ha lamentat que “no tenim ni un gest del govern espanyol i això condemna a mort a moltes pimes i microempreses del sector” .

La consellera ha assegurat que el sector compta des del primer dia amb tot el suport de la Direcció General de Comerç, que està atenent totes les consultes i recollint les peticions de les diferents entitats i associacions, i ha fet una crida a la unitat per defensar les reivindicacions del sector comerç.

Reforç de la línia de préstecs IFC-comerç amb 13,8 milions d’euros i ampliació fins a 9 milions d’euros dels ajuts de comerç

Per fer front a la situació el Govern està treballant en reforçar la línia de préstecs de l’ICF-Avalis per a la petita empresa de comerç amb 13,8 milions d’euros. Es tracta d’una línia de préstecs específics per a la petita empresa comercial per pal·liar els efectes del COVID-19, amb un mínim de 15.000 euros de circulant i fins a 100.000 euros, que comptaran amb el 100% d’aval de la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement.

Així mateix, s’amplien fins a 9 milions d’euros i es reorienten els ajuts que anualment atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement. Aquest import, corresponent a 2020, es destinarà a pal·liar els efectes de l’actual situació per ajudar autònoms, petit comerç i petites empreses del sector, fins al 100% de l’import sol·licitat. 

La Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement està en comunicació constant amb el sector a través dels dos grups de crisi constituïts (sector comerç general i sector alimentació), i en contacte permanent amb les entitats municipalistes per tal de garantir el proveïment de productes bàsics a tot el territori. Una de les prioritats en què s’està treballant és la reclamació al Ministeri d’EPIs per als 60.000 treballadors del sector de la distribució comercial que diàriament atenen al públic.

Recordar que el Consorci de Comerç, Artesania i Moda disposa d’una Línia telefònica oberta i de la bústia ccamcoronavirus@ccam.cat per resoldre les qüestions i consultes de les empreses del sector.

 

Menys traves burocràtiques en la gestió dels ERTO

Per la seva banda, el sector ha coincidit amb les reclamacions que el Govern de la Generalitat ha traslladat també al govern espanyol des de l’inici de la crisi:, com són la suspensió del pagament d’impostos i tributs, les cotitzacions socials i quotes d’autònoms, i la millora de la liquiditat per a les empreses

Els representants del sector també han demanat agilitar la tramitació dels ERTO, petició davant la qual el president ha explicat que avui mateix ha “donat instruccions perquè no hi hagi traves burocràtiques en la gestió” dels expedients. I, finalment, han instat el Govern a treballar en un pla de xoc per revitalitzar el comerç i el seu teixit associatiu un cop superada la crisi de la COVID-19.

En la reunió, que s’ha fet per videoconferència, a més del president i la consellera hi han participat la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, i representants de les entitats Pimec Comerç; Foment Comerç; Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya; Consell de Gremis; Retailcat, Cecot, Comertia, Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta; Fundació Comerç Ciutadà; Anged, Aces, Cedac i Fecom Lleida.

Dades del sector

En l'actual barem normatiu d’excepcionalitat, el 54% d’establiments comercials no poden obrir, que afegint també serveis i restauració, la baixada és del 90% de mitjana

Catalunya compta amb 32.000 comerços d’alimentari que estan treballant a màxima capacitat. El sector de comerç, especialment alimentació, està fent una gran feina a tot el territori i des de tots els formats, proveint a la població i prioritzant la població més vulnerable. Actualment a Catalunya hi ha 101.216 establiments comercials (13,33 establiments per cada 1.000 habitants, 2 punts per sobre de la mitjana estatal), i el 99,8% de les empreses del sector són micro, petites o mitjanes. Els treballadors del sector comerç representen el 15% d’ocupats de Catalunya, amb 600.000 persones ocupades (320.000 en comerç al detall i la resta a l’engròs). El total d’autònoms comerç al detall són 76.000 (1 de cada 4 ocupats), i sumant el comerç  a l’engròs, el nombre s’eleva als 121.968.

A nivell global  i fins a data d’avui, s’han presentat en conjunt a Catalunya 51.340 ERTO, fet que suposa que hi hagi més de 400.000 treballadors nous de tots els sectors a l’atur, doblant el numero de persones aturades.

 

2  

Imatges

Reunió amb el sector del comerç

Reunió amb el sector del comerç 1163

Reunió amb el sector del comerç (2)

Reunió amb el sector del comerç (2) 1342

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia