- La consellera Budó assegura que “és necessari enfortir” les administracions locals, Ajuntaments, Consells Comarcals i EMD’s, perquè “són aquelles administracions de més proximitat a la ciutadania”
- El conseller Buch informa que, en les últimes 24 hores, s’han identificat 12.455 persones i 14.700 vehicles, s’han fet 30 detencions i 2.744 actes de denúncia contra persones
- La consellera Vergés anuncia que es posarà en marxa un hospital temporal a la Fira de Barcelona per atendre pacients amb la Covid-19 amb una capacitat final de 2.000 llits
El Govern ha iniciat els tràmits per fer un avançament del 50% del Fons de Cooperació Local de Catalunya, amb l’objectiu de reforçar la liquiditat pressupostària de les administracions locals, en especial la d’aquells municipis mitjans i petits. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que el Govern és conscient que “per donar una resposta el màxim d’eficaç” a la crisi sanitària, econòmica i social produïda per la Covid-19, és “necessari enfortir” les administracions locals, Ajuntaments, Consells Comarcals i EMD’s, “perquè són la primera referència de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, són aquelles administracions de més proximitat a la ciutadania”.
Segons la consellera Budó, responsable d’Administració Local del Govern, es distribuirà un import equivalent al 50% de l’import distribuït l’any 2019 en els municipis de Catalunya, en concepte d’avançament de la distribució definitiva que es farà quan s’aprovi la Llei de pressupostos d’aquest 2020. En aquest sentit, la portaveu ha afegit que s’han iniciat els tràmits necessaris per a fer efectiu un avançament de 61M€ del Fons de Cooperació Local i les previsions, segons la consellera Budó, és que aquest mes d’abril les transferències quedin ja fetes. Aquests 61M€ es distribuiran en 18 milions d’euros per Consells Comarcals, 43 milions per Ajuntaments i 181.000 euros per EMD.
Reforçar les residències de gent gran
En la compareixença diària per informar sobre la situació de la Covid-19 a Catalunya, la consellera també ha informat que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Consorci Salut i Social de Catalunya estan en procés de contractació de 70 professionals de forma immediata per reforçar les residències de gent gran amb manca de personal per la COVID19. Aquests 70 primers professionals s’afegeixen als 83 que el Departament ja ha posat com a reforç per a 22 residències a través dels Serveis d’Atenció Domiciliària. A més, segons ha destacat la portaveu, el Departament i el Consorci fan una crida a tots aquells professionals d’atenció a la gent gran que vulguin treballar en la resposta a aquesta crisi que s’apuntin a la borsa de treball que s’ha obert a la web del Consorci Salut i Social de Catalunya.
També el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies reubicarà, entre el cap de setmana i principis de la setmana vinent, en hotels més de 160 persones que viuen a residències de gent gran i que presenten simptomatologia de la Covid-19. Segons ha detallat la portaveu, es tracta de residents de 16 centres - principalment petits, de la ciutat Barcelona i que es troben en una situació prioritària d’alerta sanitària - i que seran reallotjats en tres hotels de la capital catalana i de l’Àrea Metropolitana, on rebran també suport dels centres d’atenció primària de referència. L’objectiu, segons ha subratllat la consellera Budó, “és treure les persones malaltes o amb simptomatologia d’aquelles residències que no puguin garantir l’aïllament correctament per tal de reubicar-les i així, d’una banda, millorar la seva atenció sanitària, i d’altra banda, evitar aquest possible contagi amb la resta de residents”.
La consellera també ha aprofitat la compareixença per fer un reconeixement als professionals de l’àmbit social que “esteu al peu del canó i esteu fent front a aquesta epidèmia. Uns professionals que sovint, no tenen el reconeixement que es mereixen”.
Encara en el capítol d’agraïments, la portaveu del Govern ha volgut agrair totes aquelles iniciatives privades i empresarials que els darrers dies estan treballant amb el govern per fer possible que a Catalunya es pugui disposar del material adequat per atendre als malalts. A tall d’exemple, la consellera ha explicat que està previst que arribi a Barcelona un avió amb 130.000 mascaretes, 10.000 ulleres i 10.000 bates fruit de la col·laboració amb la comunitat xinesa a Catalunya.
Transport públic
Pel que fa al transport públic, la jornada d’ahir va mantenir-se en les reduccions de la demanda del 90%, a un nivell que ja “s'ha estabilitzat”, segons la consellera. L’oferta del cap de setmana també és reduïda respecte de l'oferta usual. Varia segons els operadors però se situa al voltant del 50%. En el cas del metro, que feia servei ininterromput, ara la reprendrà a les 5 de la matinada. A partir d'aquest dilluns, es produiran alguns ajustos de l'oferta a la línia Llobregat-Anoia de FGC i d'alguna línia d'autobusos interurbans, en resposta a la disminució de la demanda.
Petició de confinament total
La consellera de la Presidència ha posat de manifest que “si hi ha una proposta de confinament total per part del govern de l’estat espanyol, el Govern de Catalunya recolzarà aquesta mesura”. En aquest sentit ha afegit que ja des de la primera reunió de presidents autonòmics amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el president Torra va expressar la necessitat del confinament total recolzat en informes d’experts mèdics, epidemiòlegs, amb tota una informació científica darrere que reclamava i recomanava confiament total. La consellera ha reblat: “Ho hem dit sempre. No es tracta de territoris, de política, es tracta de salut i de prendre aquelles mesures que siguin les que garanteixin realment la salut de la nostra ciutadania”. És per això que la consellera ha emfatitzat que el president Torra assistirà a la reunió de presidents “amb la màxima voluntat de cooperar i de col·laborar de govern a govern” per tal de fer arribar totes aquelles propostes que siguin les millors aportacions “de cara donar una resposta més eficient a la ciutadania”.
El conseller Buch actualitza les dades de les últimes 24 hores
El conseller d’Interior, Miquel Buch ha donat l’actualització de dades de les últimes 24 hores. Pel que fa a l’activitat policial, conjunta entre Mossos d’Esquadra i les policies locals, s’han identificat 12.455 persones i 14.700 vehicles, s’han fet 30 detencions i 2.744 actes de denúncia contra persones. Respecte a l’alt nombre de vehicles identificats, el conseller ha explicat que “avui aquesta dada puja més perquè estem en cap setmana i hi ha uns controls específics”. Pel que fa als actes contra establiments i locals, Buch ha destacat que “avui per primer dia no tenim informació de cap local tancat, ni cap denúncia a establiments”.
Pel que fa a les dades de mobilitat, fins a les 12 de la nit d’ahir, el trànsit a l’anella metropolitana de Barcelona es va reduir un 75% respecte un divendres normal i avui dissabte aquesta reducció ha estat d’un 90%. “Es tracta d’una reducció molt important i similar a la de divendres i dissabte passat” ha destacat el conseller.
Buch ha recordat que al llarg d’aquest cap de setmana, els Mossos tenen activat el dispositiu Oris, que preveu uns 200 controls a les carreteres i un miler d’agents destinats, a més dels controls que també estan fent les policies locals.
Pel que fa a les dades del 112, el titular d’Interior ha destacat que els últims dies hi ha hagut una reducció,”ja que havíem arribat al 60% de trucades relacionades amb consultes i ahir vam tancar el dia amb un 29% d’aquest tipus de trucades”. En aquest sentit el titular d’Interior ha volgut “donar les gràcies a les persones que deixen de trucar al 112 per consultes”, i ha recordat que per aquest tipus de trucades hi ha el telèfon 061 i l’aplicació STOP COVID19 CAT.
El conseller ha volgut “recordar un cop més la necessitat de confinament a casa i que en cas indispensable en què s'hagi de sortit, recomanar l’ús de mascareta, guants i guardar una distancia prudencial amb els altres ciutadans”. “Nosaltres som els principals transmissors d’aquest virus” ha insistit.
Pel que fa a la demanda d’ajuda a la Unitat Militar d'Emergències, Buch ha dit que “des del primer moment ja vam dir que en funció de la realitat que ens anem trobant anem esglaonant la resposta a l’emergència. Si hem de demanar ajuda i la UME pot contribuir a la desinfecció puntual d’alguns punts, la demanarem”.
En aquesta mateixa línia, Buch ha dit que “davant dels que busquen el debat entre administracions, el que cal ara és lluitar contra aquesta pandèmia mundial, i per tant, quan es tracta de la seguretat dels catalans i les catalanes no ens cauran els anells per demanar ajuda a qui faci falta”. “Tots ens concentrem a defensar-nos d’aquest virus i a lluitar contra aquesta pandèmia” ha afegit.
Salut posarà en marxa un hospital temporal a la Fira de Barcelona
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el Departament posarà en marxa un hospital temporal a la Fira de Barcelona per atendre pacients amb la Covid-19. Entrarà en funcionament la setmana que ve, inicialment, amb 300 llits i fins a arribar als 2.000. Vergés ha destacat que es tracta d’”un espai absolutament ampliable ja que té capacitat per créixer”. Aquest espai acollirà pacients estables que seran derivats des de l’atenció primària o hospitalària.
La titular de Salut ha concretat que aquest Hospital Temporal Fira Salut hi treballaran fins a 600 especialistes de l’àmbit hospitalari i també de la primària de tota la xarxa assistencial. Concretament: 15 d’especialitats mèdiques hospitalàries; 120 de l’atenció primària; 120 d’infermeria; 240 auxiliars i 120 zeladors. Treballaran en cinc torns les 24 hores del dia.
Alba Vergés ha aprofitat també per agrair la col·laboració de Fira de Barcelona en el muntatge d’aquest hospital de campanya: “una feina ingent perquè la setmana que ve ja pugui funcionar”. També ha comunicat que aquest hospital estarà coordinat amb un equip assistencial creat 'ad hoc', que no dependrà de cap hospital en concret, sinó del sistema de salut de Catalunya i ha ressaltat que “serà com una infraestructura de tot el país, de tota la xarxa assistencial, per fer la millor atenció possible en aquest augment de la demanda prevista pels pròxims dies”. En aquest sentit, la consellera ha posat en valor que "tot el sistema s'ha anat reorganitzant per donar resposta a la pandèmia”.
Mapa de casos interactius i amb dades dinàmiques
Durant la seva compareixença, Vergés també ha explicat que Salut ha difós avui un mapa de casos de la Covid-19 a Catalunya que mostra l’últim recull d’informació del sistema de salut. L’objectiu és que aquests mapes interactius amb dades dinàmiques, que s’actualitzaran diàriament, siguin “útils per la gestió de la pandèmia i també que la ciutadania els pugui consultar”.