• La consellera Budó lamenta la “lentitud” en la publicació al BOE del decret de confinament total excepte serveis essencials perquè ha generat confusió i “malestar entre les empreses i treballadors”
  • El conseller Buch ha enviat un missatge de tranquil·litat a la ciutadania assegurant que “l’abastiment està garantit” davant la nova situació de confinament total
  • La consellera Vergés ha explicat que el Departament de Salut “focalitza tots els esforços en equipar tots els espais per atendre pacients amb la COVID-19”
Portaveu Budó, roda de premsa (30.30.20)

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han comparegut per via telemàtica davant els mitjans de comunicació per actualitzar les dades en relació al coronavirus i explicar les diferents mesures que el Govern està prenent.

Des del Govern s’ha celebrat que avui sigui el primer dia de confinament total de la població, però ha advertit a l’Estat espanyol de les conseqüències econòmiques de la crisi i l’ha instat a actuar immediatament. En aquest sentit, la consellera Budó ha lamentat que “fins ara, la gran majoria de les decisions en l’àmbit econòmic que ha anat prenent el Govern espanyol, són a compte de les empreses i dels treballadors” i “qui s’ha d’endeutar i qui ha de fer front econòmicament a aquesta crisi és l’Estat, no les empreses ni els treballadors”.

Per això, la portaveu del Govern ha demanat que “el confinament tributari” perquè “és imprescindible per donar tranquil·litat a la ciutadania; assegurar la supervivència de l’activitat econòmica i mantenir els llocs treball per mitigar l’impacte social de la pandèmia”. Des del Govern de Catalunya s’han exposat diferents decisions per implantar les mesures com: una renda bàsica universal, és a dir una prestació econòmica que rebin els treballadors metre duri el confinament; suport a PIME’s, empreses i autònoms mitjançant crèdits i oferint liquiditat; suspensió de pagaments d’impostos, quotes, lloguers i subministres; ampliar les condicions de força major, per tal que les empreses puguin accedir als ERTOs o eliminar l’objectiu de dèficit i sostre de despesa per a què les administracions puguin destinar més recursos, o el superàvit a mesures per pal·liar els efectes de la crisi. La consellera Budó ha explicat que molts estats de la Unió Europea ja estan aplicant mesures semblants com “França, Itàlia i Alemanya que han suspès el pagament d’impostos i cotitzacions socials o Portugal ha suspès el pagament d’hipoteques fins al 30 de setembre per aquelles que han estat acomiades o han patit un ERTO”.  

En referència a la publicació al Boletín Oficial del Estado del decret de confinament total excepte serveis essencials, la portaveu del Govern ha lamentat la “la pèssima gestió de la crisi perquè fins 25 minuts abans de mitja nit no es va publicar al BOE quines empreses i quins sectors eren susceptibles de ser considerats essencials” i aquest fet ha provocat “malestar en milers de treballadors”. “No entenem com es poden fer les coses així, sobretot, tenint en compte que aquesta mesura la va anunciar el president Sánchez el passat dissabte, i volem pensar que feia dies que hi treballaven”.

Per facilitar la feina a les empreses industrials manufactureres que han de seguir operant, des del Govern, “s’habilitarà demà al Canal Empresa un formulari on aquestes empreses industrials podran notificar la seva activitat”, ha explicat Budó.  

Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC)

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha triplicat el personal d’atenció telefònica i telemàtica per poder fer front a l’elevat increment de consultes de la ciutadania relacionades amb els expedients de regulació temporal d’ocupació, la Renda Garantida de Ciutadania i la inscripció com a demandant d’ocupació, tràmits i/o consultes que normalment es realitzen des d’una Oficina de Treball.

La portaveu Meritxell Budó ha recordat que “el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya no té competències ni en la tramitació ni en el pagament efectiu de les prestacions d’atur, ja que aquestes corresponen al Miniteri de Treball i Economia Social, a través del Servicio d’Empleo Público Estatal”.

Per incrementar la capacitat de resposta del SOC, avui s’ha posat en marxa el Pla de suport remot a les oficines de treball, que suposa la incorporació a l’equip d’atenció, 441 professionals més de les oficines, que teletreballaran gràcies a un dispositiu desenvolupat conjuntament amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat  de Catalunya i l’empresa Amazon. Per accedir a aquest servei les persones usuàries hauran de trucar al telèfon gratuït 900 800 046 i l’horari d’atenció telefònica serà de dilluns a divendres de 8h a 14h.

Transport Públic

Aquest diumenge, el transport públic ha tingut una demanda que se situa entre el 3% i el 8% per cent d'un diumenge estàndard del mes de març.

La consellera Budó ha explicat que tot i l’entrada en vigor del nou nivell de confinament “l'oferta de transport públic es manté en els mateixos termes que la setmana passada, amb alguns ajustos per baixa demanda. I esperarem a veure quina és la disminució real que provoca aquest nou nivell de confinament per a introduir o no nous ajustos”.

Per la seva banda, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, ha donat les dades relatives a les últimes hores i ha explicat que "els cossos de seguretat, mossos i policia local, han fet 7.080 identificacions a persones i 4.733 a vehicles". Pel que fa a les actes de denúncia davant les persones que incompleixen el confinament i posen en risc els altres ciutadans, “s'han fet 27 detencions i 2.739 actes aixecades a ciutadans”.

El titular d’Interior ha informat que “la mobilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona, avui a les 11.00 hores, s'ha reduït un 74,43% de sortida i  un 75,72% d'entrada”. En aquest sentit, Buch ha destacat que “ tot i la pluja, avui s’ha notat un descens important de la mobilitat respecte  a dilluns passat degut al decret de confinament en fase 2 per part del govern espanyol que ha provocat una disminució del 35,65% de sortida i del 31,95% d’entrada”.

Respecte a les trucades al telèfon 112, el conseller ha explicat que “continuem rebent un 30% de trucades per a fer consultes sobre la Covid-19, els recordem, un cop més, que la Generalitat té a la seva disposició el telèfon 061 i l’aplicació Stop Covid19 Cat on podran consultar els seus dubtes i poder deixar el 112 per a emergències”.

 

El conseller ha explicat que “estem en contacte permanent amb les farmacèutiques, el sector alimentari i els centres logístics i ens asseguren que l’abastiment està garantit, per tant es pot fer la compra amb normalitat i no cal l’acaparament”.

 

Buch ha  informat que “el departament d’Interior ha publicat avui a les 8 del matí un document de preguntes freqüents per tal de resoldre els dubtes que han generat les noves mesures decretades pel govern espanyol publicades al BOE”.

 

A preguntes dels periodistes sobre el confinament de la Conca d’Òdena, el conseller ha dit que els experts ens recomanen que es mantingui el confinament i això és el que farem fins que els experts i els científics no ens diguin el contrari”.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana el Departament se centra absolutament en l’equipament necessari de tots els espais que s’han posat a disposició del sistema de salut de Catalunya per atendre els pacients amb la Covid-19. Vergés ha explicat que també es posa el focus en els projectes de país per fabricar materials com respiradors i ha afegit que aquesta setmana confien en “poder decidir aquells projectes que acabaran a peu de llit”. “A més de l’efectivitat clínica dels materials, necessitem que també compleixen la capacitat d’industrialitzar-se i produir-se el més ràpid possible per fer front a la pandèmia” ha emfatitzat la titular de Salut.

Vergés ha assenyalat que “aquesta setmana també serà complicada i per això ens hem preparat amb nous espais de salut per acollir pacients. S’està fent una mobilització ingent per atendre totes les persones". En aquest sentit, ha informat que ja hi ha hagut reunions tècniques, per exemple, a l’Hospital Fira Salut, perquè “els professionals puguin treballar bé en aquests espais habilitats que no són els que normalment tenen".

La consellera també ha concretat que a la ciutat de Barcelona hi ha 290 persones seguint el seu tractament en hotels; 117 professionals de la salut que es podran allotjar en hotels i 22 pacients, en el Pavelló habilitat prop de Vall d’Hebron. A més, ha assenyalat que Catalunya disposa en aquests moments de més de 1.700 llits d’UCI, el 84% dels quals són per a pacients amb la Covid-19.

 

 

1  

Imatges

Consellera Budó, roda de premsa (30.03.20)

Consellera Budó, roda de premsa (30.03.20) 2523