Empresa i Treball

manifest comerç

COMERÇ

El Departament d'Empresa i Coneixement impulsa un manifest unitari del comerç català clamant al Govern central mesures per pal·liar la "situació d'extrema urgència" del sector

query_builder   30 març 2020 18:00

event_note Nota de premsa

COMERÇ

El Departament d'Empresa i Coneixement impulsa un manifest unitari del comerç català clamant al Govern central mesures per pal·liar la "situació d'extrema urgència" del sector

  • Els entitats i associacions del sector comerç han subscrit el document en què insten al Govern central a ampliar les mesures econòmiques anunciades per tal d’injectar “liquiditat directa” al comerç a través de la suspensió de tributs, pagaments a la seguretat social, l’ampliació del crèdit bancari i d’ajuts al pagament de lloguers
  • El manifest, encapçalat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, l’han subscrit PIMEC Comerç, Foment Comerç, l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Consell de Gremis, RETAILCAT, Comertia, CECOT Comerç, Barcelona Oberta, Fundació Barcelona Comerç, Fundació Comerç Ciutadà, FECOM Lleida, FOEG Girona, el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació, Asociación Nacional de Empresas de Distribución a Catalunya, l’Asociación Española de Supermercados a Catalunya, la Unió Patronal Metal·lúrgica, el Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB), i el Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, la Federació de Comerç de Tortosa, i la Federació de Gremis detallistes de productes Alimenticis i associacions de concessionaris de Mercats de Catalunya (FEGRAM)
  • L’estat d’alarma ha prohibit l’activitat del 54% del comerç, que suposa el 49% de la facturació del sector i ocupa al 45% dels treballadors i ha provocat la dràstica davallada de vendes de molt comerç que ha pogut obrir . Això ha significat el tancament de 48.000 establiments, on treballen 144.000 persones, i amb una facturació agregada de prop de 20.000 milions d’euros l’any. El sector comerç representa el 16% del PIB a Catalunya


El Departament d’Empresa i Coneixement, juntament amb per les entitats i associacions del sector comerç a Catalunya, han signat un manifest unitari on clamen al Govern central que ampliï les mesures econòmiques anunciades davant la “situació d’extrema urgència” que està patint el sector.

El manifest -impulsat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i que farà arribar demà a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Ángeles Maroto- assenyala que “en una situació així d’extraordinària fan falta mesures igualment extraordinàries”, i afegeix que “és indispensable mitigar l’impacte econòmic de la crisi sanitària i preservar el màxim nombre de comerços i establiments”. Per fer-hi front, el document reclama al Govern central accions per injectar “liquiditat directa” a través de la suspensió de pagament de tributs, seguretat social i autònoms per un període mínim de quatre mesos, l’ampliació del crèdit bancari fins 100.000 euros, i ajuts al pagament de lloguers d’establiments i instal·lacions empresarials.

Així mateix, el sector comerç en ple insta a “la flexibilització de les condicions d’accés” a les mesures financeres adoptades “per tal d’incloure empreses i professionals autònoms del sector comerç tant els que han hagut de tancar, com els qui han vist reduïda significativament la seva facturació”.

 Finalment, reclamen “agilitat i immediatesa” en la posada en marxa de totes les mesures davant “l’extrema urgència que necessiten empreses i professionals autònoms, així com “garantir el compromís del sistema bancari en el seu impuls”.

El manifest, encapçalat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, l’han subscrit PIMEC Comerç, Foment Comerç, l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya (ABC), Consell de Gremis, RETAILCAT, Comertia, CECOT Comerç, Barcelona Oberta, Fundació Barcelona Comerç, Fundació Comerç Ciutadà, FECOM Lleida, FOEG Girona, el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació (CEDAC), Asociación Nacional de Empresas de Distribución (ANGED) a Catalunya, l’Asociación Española de Supermercados (ACES) a Catalunya, la Unió Patronal Metal·lúrgica, el Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB), el Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, la Federació de Comerç de Tortosa, i la Federació de Gremis detallistes de productes Alimenticis i associacions de concessionaris de Mercats de Catalunya (FEGRAM).


Sector comerç representa el 16% del PIB a Catalunya i ocupa a 600.000 persones

Catalunya compta amb 32.000 comerços d’alimentari que estan treballant a màxima capacitat. El sector de comerç, especialment alimentació, està fent una gran feina a tot el territori i des de tots els formats, proveint a la població i prioritzant la població més vulnerable.

L’estat d’alarma ha prohibit l’activitat del 54% del comerç, que suposa el 49% de la facturació del sector i ocupa al 45% dels treballadors i ha provocat la dràstica davallada de vendes de molt comerç que ha pogut obrir . Això ha significat el tancament de 48.000 establiments, on treballen 144.000 persones, i amb una facturació agregada de prop de 20.000 milions d’euros l’any.

Actualment a Catalunya hi ha 101.216 establiments comercials (13,33 establiments per cada 1.000 habitants, 2 punts per sobre de la mitjana estatal), i el 99,8% de les empreses del sector són micro, petites o mitjanes. Els treballadors del sector comerç representen el 15% d’ocupats de Catalunya, amb 600.000 persones ocupades (320.000 en comerç al detall i la resta a l’engròs). El total d’autònoms del comerç al detall són 76.000 (1 de cada 4 ocupats), i sumant el comerç a l’engròs, el nombre s’eleva als 121.968. En el seu conjunt, el sector comerç representa el 16% del PIB a Catalunya.

(Adjuntem text del manifest)

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter @empresacat | @coneixementcat

 

1  

Fitxers adjunts

text manifest

text manifest
PDF | 68

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia