Servei Meteorològic de Catalunya

foto

El març ha estat marcat per una distribució pluviomètrica irregular

query_builder   1 abril 2020 14:11

event_note Nota de premsa

El març ha estat marcat per una distribució pluviomètrica irregular

  • El mes es pot qualificar de càlid a gran part de Catalunya, si bé puntualment ha estat normal al Prepirineu i la depressió Central
  • El març ha estat molt plujós a gran part de Pirineu, al Prepirineu occidental, massís dels Ports, desembocadura del Ter i punts del litoral i prelitoral Central, i sec a àmplies zones del Priorat, Osona, serra transversal, l’Alt Empordà i part baixa de la Tordera

  El mes de març s’ha caracteritzat per dues configuracions atmosfèriques totalment oposades.

  • Durant la primera quinzena del mes la disposició dels centres acció va ser molt zonal, és a dir, altes pressions a la latitud de les illes Açores i baixes pressions afectant el centre i nord d’Europa. Es tracta d’una configuració molt similar a l’observada durant el mes de febrer. La temperatura alta i la precipitació concentrada al terç nord de Catalunya va caracteritzar aquests dies.

 

  • La situació sinòptica a partir del dia 16 de març va venir marcada per l’anticicló situat al centre i nord del continent europeu obligant a les baixes pressions a despenjar-se cap a les nostres latituds, o pertorbacions retrògrades procedents de l’interior d’Europa acompanyades d’aire fred. La temperatura va baixar de manera sensible a la vegada que la precipitació va ser més general a Catalunya.

 

Precipitació i vent de l’1 al 3 març del 2020

Entre els dies 1 i 3 de març un front atlàntic que va creuar el Principat va provocar un episodi de precipitació i vent. Es van superar els 50 mm al vessant sud del Pirineu i el Prepirineu, i va bufar vent amb ratxes superiors als 80 km/h a les parts més elevades del Prepirineu i prelitoral Central, les terres de l’Ebre i punts de la Catalunya Central.

 

  • Els registres de precipitació més destacats a les estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser: 63,9 mm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà), 58,8 mm al Port del Comte (2.316 m, Solsonès), 53,9 mm a Salòria (2.451 m ,Pallars Sobirà) i 50,0 mm a Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça) En canvi, la precipitació va ser poc abundant a bona part del centre i sud del país amb quantitats inferiors als 5 mm.
  • La nit de l'1 al 2 de març la cota de neu era alta, al voltant dels 1.800 - 2.000 m, però la nit següent va arribar a nevar fins al fons de vall al nord del Pallars i l'Aran (menys de 5 cm). Al final de l'episodi s'havia acumulat fins a més de mig metre de neu nova a cotes altes del Pirineu occidental. Cal destacar els 57 cm de Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà), els 49 cm a Malniu (2.230 m, Cerdanya) o els 44 cm a Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà).
  • El pas del front va provocar una ventada de ponent i mestral que el dia 2 va deixar una ratxa de 160,6 km/h al Puig Sesolles (1.668 m) i superiors als 80 o 90 km/h a molts sectors del centre del país i de Ponent. En alguns casos es va mesurar la ratxa més forta dels últims 11 anys, des de la històrica ventada del 24 de gener de 2009: 99,4 km/h a Cervera (Segarra), 92,2 km/h a Castellnou de Bages (Bages), 89,3 km/h a la Panadella (Anoia) o 86,0 km/h a Tàrrega (Urgell). A banda, entre els dies 2 i 3 es van superar els 100 km/h a zones altes del Pirineu i Prepirineu.

 

Neu i vent els dies 6 i 7 de març

Una configuració sinòptica molt similar a la descrita va afectar Catalunya els dies 6 i 7 de març però acompanyada d’una massa d’aire molt més fred provinent d’altes latituds. La neu i el vent van ser els dos fenòmens meteorològics més destacats.

  • La neu va afectar el Pirineu i Prepirineu fins i tot els fons de les valls dels 600 metres com és el cas de la Seu d’Urgell (690 m, l’Alt Urgell) o Sort (679 m, el Pallars Sobirà), si bé anecdòtica: 1 cm ambdós indrets.
  • Fora de l’àmbit de l’alta muntanya cal destacar els 20 cm a Bagergue (1.417 m, la Val d’Aran), els 14 cm a Tavascan (1.128m, al Pallars Sobirà), o els 10 cm a Isil (1.169 m, el Pallars Sobirà) o a Vielha (980 m, la Val d’Aran)
  • A l’alta muntanya es van mesurar 34 cm a Bonaigua (2.266 m) al Pallars Sobirà i a Malniu (2.230 m) a la Cerdanya.

 

Precipitació i vent del dia 15 al 17 març

 

Després d’un breu episodi de calor entre els dies 11 i la matinada del 13 de març, quan es van superar alguns rècords de temperatura màxima i temperatura mínima més alta d’un mes de març a punts del Prepirineu, prelitoral Sud i planes de la Catalunya Central, es va produir un episodi de precipitació i vent entre els dies 15 i 17 de març. La distribució de la precipitació va ser molt irregular a Catalunya, des de menys de 10 mm a sectors baixos de Ponent, de la plana de Vic o de l’Empordà, fins a més de 200 mm al massís dels Ports. Al Pirineu occidental i al voltant del Penedès i del Garraf es van recollir més de 50 mm.

 

  • L’episodi de precipitació va estar provocat per l’arribada d’un solc provinent de l’Atlàntic i la posterior formació d’una baixa freda a nivells mitjans i alts, deslligada del corrent general, que es va situar el dia 16 al sud de la península Ibèrica.
  • Les quantitats de precipitació més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 275,1 mm al PN dels Ports (el Baix Ebre); 121,8 mm a Boí (2.535 m); 105.5 mm a Espot (2.519 m); i els 101,0 mm a Horta de Sant Joan (la Terra Alta).
  • Malgrat les importants acumulacions de pluja, la intensitat va ser entre feble i moderada, tot i que en alguns sectors de les Terres de l’Ebre o del Penedès va arribar a enregistrar-se al voltant d’1 mm en 1 minut i fins a més de 10 mm en 10 minuts. D’altra banda, només es va observar una tempesta que va descarregar llamps a terra, concretament el dia 16 a la tarda al Baix Camp.
  • Al llarg del dia 16 de març va nevar a tot el Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu que va oscil·lar entre els 1.500 i els 2.000 m. Els gruixos més importants, superiors als 50 cm, es van mesurar a cotes altes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a cavall de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Vall Fosca (Pallars Jussà): 60 cm a Boí (2.535 m), 58 cm a Espot (2.519 m), o els 51 cm al Lac Redon (2.247 m) a  la Val d’Aran.

 

Precipitació els dies 22 i 23 març

Un nou episodi de precipitació va afectar Catalunya els dies 22 i 23 de març. Va ser provocat per una depressió aïllada en nivells alts ubicada al sud de la península Ibèrica amb un flux del sud-est en superfície. La precipitació va afectar tot el país però desigualment repartida amb màxims per sobre dels 80 mm a punts de la serra dels Ports i el Baix Empordà. No va ploure a àmplies zones de la plana de Lleida, del Prepirineu i nord-est de l’Alt Empordà.

  • Cal destacar les següents quantitats registrades a les estacions gestionades per l’SMC: 113,5 mm al PN dels Ports; 95,2 mm a Mas de Barberans (el Montsià); 87,5 mm a Verges (el Baix Empordà); i els 80,2 mm la Tallada d’Empordà (el Baix Empordà).
  • En alguns casos es va superar el llindar d'SMP de 20 mm en 30 minuts i a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) es van arribar a registrar 4,0 mm en 1 minut. En canvi, a gran part de l'interior l'episodi va deixar menys de 5 mm i en alguns sectors ni tan sols va ploure.

 

Neu i precipitació els dies 25 i 26 març

Entre els dies 25 i 26 de març una baixa retrògrada provinent de l’interior del continent Europeu va afectar Catalunya amb un flux del nord-est en superfície.

  • L’aire fred que acompanyava a la pertorbació va provocar una baixada de la temperatura i precipitació en forma de neu a cotes baixes al Pirineu i fins i tot en alguns sectors de la Catalunya durant les primeres hores del matí del dia 25, amb gruixos modestos.
  • La precipitació més abundant va caure prop del litoral, amb acumulacions al voltant dels 20 mm a sectors de l'Empordà, el Pla de l'Estany i el delta de l'Ebre. En alguns casos la pluja va anar acompanyada d'importants calamarsades, com és el cas de l'Estartit (Baix Empordà).
  • Al Pirineu, l'episodi va deixar gruixos de fins a 20-25 cm a cotes altes del Ripollès però cal destacar els següents gruixos de neu fora de l’àmbit de l’alta muntanya: 10 cm a Das (1.200 m) a la Cerdanya; 8 cm a Puigcerdà (1.160 m) a la Cerdanya; i els 4 cm de Bagà (860 m) i de la Pobla de Llitet (873 m) al Berguedà.
  • Cal destacar la baixada de temperatura, ja que durant la matinada del dia 25 va glaçar per sobre de 800 m a bona part del país, sobretot al Pirineu i Prepirineu oriental. En alguns sectors de mitja muntanya van mesurar la temperatura més baixa des del novembre, o fins i tot de la tota la temporada. És el cas del Santuari de Queralt (1.167 m, Berguedà), amb -3,2 ºC de mínima.
  • Un cop acabat l'episodi, la matinada del divendres 27 va ser força freda a tot el país, amb glaçades a l'interior i en sectors del prelitoral. Va ser la matinada més freda de l'any en alguns sectors de la serralada litoral (Garraf, Maresme) i a cims del Prepirineu, com ara al Port del Comte (2.316 m), amb -11,6 ºC.

 

Neu i precipitació del dia 29 al 31 març

Entre els dies 29 i 31 de març Catalunya va quedar afectada per una pertorbació retrògrada que es va aprofundir sobre el mar Cantàbric. La massa d’aire fred que hi havia sobre la península Ibèrica va provocar que el dilluns 30 nevés fins a 300 o 400 m en alguns sectors del sud del país, tot i que només va agafar tímidament per sobre de 600.

  • La pluja va començar en forma de xàfecs que es van formar per convecció diürna el diumenge 29 després d'un matí molt assolellat i després va continuar durant bona part del dilluns 30 i dimarts 31, sobretot al Pirineu i al litoral i prelitoral.
  • Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 72,5 mm al PN dels Ports (Baix Ebre), 53,6 mm a Boí (2.535 m, Alta Ribagorça) i 51,1 mm a Espot (2.519 m).
  • Al matí del dia 30 la cota de neu va voltar els 800 m al Pirineu occidental i els 1.300-1.400 m a l'oriental. A Vielha (Val d'Aran) van caure 11 cm segons l'estació automàtica i va ser la nevada més important de la temporada, ja que al llarg de l'hivern totes havien estat molt minses i en general inferiors als 5 cm. A partir de mig matí o migdia va començar a nevar a cotes baixes del sud de Catalunya, fins a 300-400 m a les Terres de l'Ebre i el Priorat, tot i que en general la neu només va agafar per sobre de 500-700 m. També es va veure a nevar a diversos sectors de l'altiplà Central. El dimarts 31 la neu es va restringir a cotes mitjanes del Pirineu i Prepirineu.
  • Fora de l’àmbit de l’alta muntanya cal destacar els 11 cm a Vielha (1.002 m); els 7 cm de Canejan (918 m) a la Val d’Aran o els 5 cm a Prades (928 m) al Baix Camp.

 

 Març càlid a gran part de Catalunya

El mes es pot qualificar de càlid a gran part de Catalunya, si bé puntualment ha estat normal al Prepirineu i a la depressió Central (figura 1).

La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +2,0 °C a les estacions de la XEMA.

 

Nom de l’EMA

Comarca

Anomalia (°C)

Castellar de n'Hug - el Clot del Moro

Berguedà

+2,0

Barcelona - el Raval

Barcelonès

+1,9

les Borges Blanques

Garrigues

+1,8

Tírvia

Pallars Sobirà

+1,7

Das - Aeròdrom

Cerdanya

+1,7

Mollerussa

Pla d'Urgell

+1,7

Girona

Gironès

+1,6

 

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de març del 2020 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Mapa TMM
Mapa AT

Distribució molt irregular de la precipitació

El març ha estat molt plujós a gran part de Pirineu, al Prepirineu occidental, serra del Port, desembocadura del Ter, i punts del litoral i prelitoral Central. Ha estat sec a àmplies zones del Priorat, Osona, serra transversal, l’Alt Empordà i part baixa de la Tordera (figura 2).

Aquesta distribució de l’anomalia de precipitació ha estat caracteritzada per les pertorbacions atlàntiques que van afectar el terç nord de Catalunya, especialment el Pirineu occidental en relació amb el flux de l’oest de la primera quinzena del mes. La segona quinzena del mes es va caracteritzar per pertorbacions despenjades del corrent general (flux del sud-oest) o retrògrades (flux del nord-est) que van afectar especialment el vessant sud del Pirineu i Prepirineu occidental, i àmplies zones de la meitat est de Catalunya.

La taula següent mostra les estacions gestionades durant el març per l’SMC que van igualar o superar los 200 mm.

Nom de l’EMA

Comarca

PPT (mm)

PN dels Ports

Baix Ebre

489,1

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

281,8

Boí (2.535 m)

Alta Ribagorça

257,8

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

214,1

Mas de Barberans

Montsià

213,0

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

210,0

 

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de març del 2020 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Mapa PPT
Mapa AP

Radiació solar molt baixa arreu de Catalunya

L’anomalia de la mitjana mensual de la irradiació solar global diària ha estat clarament negativa a Catalunya (figura 3).

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de març del 2020 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2010-2019).

ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 d’abril del 2020

5  

Imatges

Mapa Tmm

Mapa Tmm 401

Mapa AT

Mapa AT 277

Mapa PPT

Mapa PPT 363

Mapa APPT

Mapa APPT 290

Mapa ARS

Mapa ARS 247

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF |

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia