• La consellera Budó ha denunciat que el Ministeri de Treball ha retallat, més de 215 milions d’euros, els fons destinats a Catalunya per implementar les polítiques actives d’ocupació que es derivaran de la pandèmia
  • El conseller Buch ha fet un balanç de les dades des del 13 març quan els Mossos d’Esquadra van engegar el dispositiu Oris
  • La consellera Vergés ha destacat el paper clau de l’atenció primària en l’abordatge de l’epidèmia de la COVID-19
Govern

En la compareixença diària de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés per actualitzar les dades en relació a la COVID-19 i per explicar les diferents mesures que el Govern va prenent, s’ha incorporat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Cesc Iglesias.

La portaveu del Govern ha insistit en “la importància d’oferir a les empreses solucions reals perquè quan passi aquesta pandèmia puguin tornar a la normalitat el més aviat possible, empreses i treballadors”. Per això, des del Govern han tornat a demanar que sigui l’Estat qui s’endeuti i que les decisions en l’àmbit econòmic no sigui a compte de les empreses i dels treballadors. “Així com amb la crisi financera es va rescatar la banca, demanem que en aquesta crisi es rescatin les empreses i les persones”, ha dit Budó.

Seguint en la línia de les decisions econòmiques decidides pel Govern espanyol, Meritxell Budó ha denunciat que el Ministeri de Treball ha retallat més de 215 milions d’euros els fons destinats a Catalunya per implementar les polítiques actives d’ocupació, i Catalunya només percebrà 173 milions d’euros, quan l’any passat van ser 388 milions d’euros.

És inacceptable, ja que la decisió del Govern espanyol trenca les solucions que en matèria laboral s’hauran d’aplicar properament en benefici de totes les persones treballadores afectades per les conseqüències laborals que es derivin d’aquesta pandèmia”, ha lamentat Budó.

Des del Govern sempre s’ha destacat la tasca dels ajuntaments, administracions locals i entitats municipalistes perquè “són les administracions més properes a la ciutadania i les que primer paren el cop”. Per això, la consellera de la Presidència ha recordat que es transferirà al món local durant aquest mes 61 milions d’euros del Fons de Cooperació Local “perquè ho puguin disposat els ajuntaments i puguin prendre mesures per aturar la pandèmia”. I ha agraït la feina dels 947 alcaldes i alcaldesses de Catalunya i dels regidors.

Seguint en la línia de la importància del món local “per parar el cop”, la portaveu del Govern ha instat a l’Esta dotar “al món local de totes les eines possibles per ajudar-los a sortir de la crisi”, com: eliminar qualsevol limitació en relació al superàvit del 2019. S’ha de permetre als ajuntaments que puguin utilitzar el superàvit que tinguin per fer front a aquesta pandèmia; permetre flexibilitzar el sostre de la despesa i l’estabilitat pressupostària; incorporar tot el personal necessari que permeti donar resposta a l’emergència i en la posterior reactivació de l’economia; i, derogar la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Adminsitración Local, suprimint aquells elements que limiten l’autonomia local.

Educació

Aquest matí, el president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit amb el Consell Escolar de Catalunya, juntament amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló. La portaveu del Govern ha informat que en aquesta trobada s’ha decidit que “durant el mes d’abril es farà el pagament de dos mesos del mòdul per donar liquiditat a l’escola concertada”.

En referència a les targes moneder que tenen les famílies amb beques de servei menjador, la consellera ha garantit que “seran recarregades per 15 dies més, un cop exhaurit” els dies programats.

Campanya ‘Cuidem el consum’

La conseller de la Presidència ha explicat que el Departament d’Empresa i Coneixement, ha endegat la campanya de difusió ‘Cuidem el consum’, per donar resposta a la ciutadania sobre les diferents casuístiques que poden afectar els seus drets com a persones consumidores, i per fomentar un consum responsable i solidari.

La campanya de difusió consta de 12 càpsules informatives, sobre les diferents problemàtiques derivades de la situació d’emergència, com: la cancel·lació de viatges o d’espectacles, dubtes relacionats amb les quotes de serveis que s’han deixat de prestar o la proliferació d’enganys o males pràctiques en la venda de determinats articles.

Amb aquesta campanya, la Generalitat vol fer arribar a tota la ciutadania la necessitat de fer un consum responsable i solidari, i difondre només aquelles informacions que provinguin de fonts o organismes oficials”, ha recordat Budó.

Transport Públic

La demanda del transport públic continua estabilitzada, situada entre el 5% i el 8% de l'habitual, una mica més en hora punta.

La portaveu del Govern ha recordat que avui ha estat el primer dia de suspensió de les tarifes i que “aquesta mesura s'ha adoptat, aquests dies, per a les persones que treballen en els serveis essencials. La resta, no es poden desplaçar”. Per això, els Mossos d'Esquadra i les policies locals vetllaran pel seu compliment.

Assaig clínic

El Govern ha endegat un assaig clínic dirigit pel doctor Oriol Mitjà i el seu equip, dins l’estructura de la Fundació Lluita contra a Sida que presideix el doctor Bonaventura Clotet, l’IrsiCaixa i en l’entorn de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i la Fundació Open Arms, per subministrar a les residència una medicina preventiva.

La consellera Budó ha explicat que “la intervenció és doble. Primer, als pacients afectats per la COVID-19 se’ls administra un antiviral amb l’objectiu de reduir la càrrega viral. I, segon, a les persones que han estat en contacte amb les avis que són positius  se'ls aplica un tractament profilàctic en base a hidroxicloroquina. Per aquest tractament no hi ha límit d’edat pels receptors”.

El personal operatiu en aquest assaig, és l’equip del Dr. Mitjà i personal de Proactiva Open Arms. “En el cas que, per l’abast de l’actuació, calgui reclutar més personal sanitari, hi ha el compromís del Govern de donar l’ajut corresponent per a la seva contractació”, ha informat Budó.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha fet avui un balanç de les dades dels darrers 20 dies, “des del 13 de març que és quan vam interposar les mesures de màxims, com el tancament del perímetre de la Conca d’Òdena i el dispositiu Oris dels Mossos d’Esquadra”. 

 

Al llarg d’aquests 20 dies del dispositiu Oris s’han fet 63 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial, s’han identificat 150.611 persones i 136.190 vehicles. S’han aixecat 75 actes de denúncia contra establiments i se n’han tancat 77. Pel que fa a les persones, s’han aixecat 40.092 actes de denúncia i s’han fet 300 detencions.

 

Pel que fa a les dades relatives a la mobilitat, fins a les 12 hores d’avui el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 75’6%  de sortida i un 75’6% d’entrada, respecte un dijous normal. Si es comparen amb el dijous 26 de març, aquesta reducció és d’un 35% de sortida i 30’7% d’entrada.

 

En aquest sentit, Buch ha explicat que “veiem que aquesta reducció és sostinguda, i aquest 30% menys de mobilitat des de la setmana passada que és quan el govern de l’estat va endurir el confinament, significa que ja l’haguéssim pogut obtenir fa 15 dies quan la Generalitat va demanar el confinament en fase 2, però no va poder ser perquè estem subordinats a l’estat espanyol”.

 

El conseller també ha anunciat que l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya continua la formació dels seus alumnes de forma online.

 

Dins el capítol de les recomanacions un dia més el conseller ha recordat l'ús del telèfon 061 per consultes, i l’aplicació STOP COVID19 CAT per  realitzar el tests del covid i que cal repetir-los, i mantenir el telèfon 112 només x emergències. 

 

Buch també ha recordat que al web del departament d’Interior, interior.gencat.cat/malaltiesemergents, hi ha els fulls de preguntes freqüents on es resolen els dubtes de la ciutadania, “aquests fulls es van actualitzant periòdicament en funció dels dubtes i de la normativa que arriba del gobierno d’Espanya a mida que van prenent decisions” ha explicat. “S’hi pot trobar, per exemple, informació referent a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista amb les que avui, dia mundial de conscienciació sobre el TEA ens hi solidaritzem” ha afegit.

 

Finalment, el titular d’Interior ha tornat a destacar els consells que cal tenir en compte en cas indispensable d’haver de sortir de casa, mantenir la distància de seguretat, l’ús de guants i mascaretes o barreres de protecció i mantenir una higiene de mans periòdica.

 

A preguntes dels periodistes sobre les mesures cautelaríssimes imposades pel TSJC de posar a disposició dels agents de Mossos material de protecció, el conseller ha destacat que “seguirem treballant amb la mateixa intensitat com fins ara perquè tots els treballador públics tinguin els equips de protecció necessaris i agraïm la cautelaríssima judicial perquè ens dona força a l'hora d’apretar els mercats”.



Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat en valor el rol de l’atenció primària en l’abordatge de l’epidèmia de coronavirus. En tant que àmbit que “sempre està al centre de la cura de la població”, i en el marc de la reorganització del sistema sanitari necessari en el context actual, Vergés ha ressaltat que la primària estigui intensificant l’atenció domiciliària (a les llars, però també a les residències de gent gran, de salut mental o de discapacitats) per al control i seguiment de pacients amb símptomes lleus de coronavirus, especialment de tipus respiratori. En aquest sentit, Vergés ha apuntat que la primària està seguint ara un total 47.373 persones amb símptomes lleus que no necessiten hospitalització, i està realitzant un miler de radiografies cada dia. “És un seguiment molt elevat i acurat, que serveix per decidir si escau una derivació hospitalària”, ha dit Vergés abans de sentenciar que aquest àmbit, “sempre bàsic i necessari pel sistema de salut, continuarà fent aquesta tasca comunitària com a dic de contenció vers l’atenció hospitalària”. 

La titular de Salut també ha ressaltat el paper de l’atenció primària en el seguiment de persones amb símptomes lleus que no poden aïllar-se prou bé a casa i que són als diferents hotels Salut posats ja en marxa, o també de persones que ja tenen l’alta hospitalària però han de ser seguides ja a les seves pròpies llars. Tot plegat sense oblidar l’abordatge de qualsevol altra atenció no relacionada amb la COVID-19: pacients crònics, pediàtrics, ginecològics, etc. “L’activitat indispensable de cada dia continua”, amb més atenció telefònica, domiciliaria, presencial o via e-consulta, enfocada als casos de coronavirus, però sense deixar altres patologies, ha enumerat Vergés. “Sabem que és difícil romandre a casa, però és més fàcil si es garanteix un seguiment tan adequat com el que està prestant l’atenció primària”, ha resumit. 

En aquest sentit, l’ordre de confinament domiciliari aconsellat per la Generalitat des el primer dia i el seu bon seguiment per part de la ciutadania és una de les actuacions que més ha valorat un expert de l’Organització Mundial de Salut (OMS) amb qui Salut ha conversat aquest matí durant hores. En concret, ha estat amb el Dr. Bruce Aylward, adjunt a la direcció general de l’OMS i que ha estat seguint in situ l’evolució del coronavirus a Wuhan, Singapur i Corea del Sud. La conversa ha servit per intercanviar dades i informacions que ajudin a prendre encara “millors decisions i a explicar-les perquè s’entenguin prou per acomplir-les”. Segons Vergés, Aylward també ha quedat congratulat amb la informació generada pel sistema català de salut i per l’app STOP COVID19 CAT.  

La consellera Vergés també ha explicat que el creixement de casos de coronavirus Sars-Cov-2 a Catalunya continuarà els propers dies i seguiran tensionant el sistema sanitari, si bé ha afegit  que les dades  confirmen que “les mesures presses fins ara són absolutament necessàries” i ha remarcat  que “estan funcionant, tot i que se n’hauran de continuar prenent”. També ha indicat que més de 3.000 professionals sanitaris tenen la Covid-19 i ha avançat que Salut està augmentant les peticions de personal, també de metges cubans. “Hem demanat al Ministeri de Sanitat que els homologui els títols de forma temporal perquè puguin treballar segons la seva formació". La titular de Salut ha insistit que “la capacitat de triplicar els espais no serveix de res si no es poden dotar de professionals. Farem tot i més per tenir a disposició tot aquest personal”.

A preguntes dels periodistes, també ha afirmat que les proves PCR tenen “una fiabilitat màxima” i ha comunicat que s’ha augmentat la capacitat de les proves “d’una forma espectacular ” les últimes setmanes.

En la compareixença d’aquest migdia també ha participat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Cesc Iglesias, que ha informat que s’està completant el pla de clíniques socials de la ciutat de Barcelona, “ja s’ha consumat amb èxit el trasllat a la mutualitat a FREMAP i la clínica Copèrnic de la nostra gent gran, 86 persones provinents de 7 residències de la ciutat de Barcelona que no estaven en condicions per realitzar aïllaments”. El Departament d’Afers Socials i Famílies també traslladarà 140 persones grans amb símptomes lleus de la COVID-19 que viuen a les comarques gironines.

En relació al material de protecció, el Departament ja ha repartit 210.000 mascarets, 2.000 guants d’un sol ús, 32.000 bates impermeables o 28.000 ulleres de protecció, per un valor 1.7 milions d’euros.

I en referència a la desinfecció de les residències, Iglesias ha explicat que “hi ha 275 peticions que s’estan tramitant, 64 ja s’han realitzat per empreses de la Generalitat”.