L’Equip d’Assessorament Tècnic a la Família (EATAF) del Departament de Justícia ha elaborat una guia per ajudar els pares separats a arribar a acords sobre la tinença dels fills durant el confinament. És un document de recomanacions que prioritza l’interès i la protecció dels menors.
Situacions de risc que cal evitar
Les sentències judicials sobre la potestat continuen sent vàlides durant el confinament, però sempre que no suposin un risc per la salut dels fills ni contradiguin les normes dictades durant l’estat d’alarma.
La guia, en aquest sentit, estableix com a situacions de risc que un dels progenitors estigui infectat pel coronavirus, la convivència en una llar amb persones majors de 65 anys o que una de les parts no pugui garantir el confinament a casa.
Davant d’aquests factors, el text insta els pares a arribar a acords sobre la tinença dels fills i a resoldre, un cop passat l’estat d’alarma, les compensacions i els problemes d’execució de la sentència. Els jutges, de fet, només estan resolent els casos més greus durant el període de confinament.
Com tractar els menors
El document recomana facilitar als menors una informació clara, senzilla i concreta, adaptada a cada edat. Sense missatges negatius, que transmeti seguretat i tranquil·litat, per tal de reduir l’impacte negatiu del confinament.
Els dos pares o cuidadors han de donar el mateix missatge al menor per evitar confusions. Li han d’explicar amb claredat perquè un dels progenitors no pot estar amb ell. Per pal·liar la situació, les famílies hauran de buscar sistemes alternatius per mantenir el contacte, preferiblement la videoconferència.
La guia també dona pautes en la comunicació amb els fills segons l’edat, el grau de maduració i les necessitats específiques que puguin tenir, com ara discapacitats, malalties o trastorns psiquiàtrics.
Com demanar ajut?
El document recomana que les famílies amb problemes per arribar a acords busquin ajuda especialitzada al Centre de Mediació de Catalunya, a través de centremediacio.dj@gencat.cat o accedint al lloc web del Departament. El text també proposa la consulta a advocats, psicòlegs o educadors socials.
La guia és fruit del treball d’equip i consens entre l’EATAF i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el Col·legi de Treball Social de Catalunya i el Col·legi d’Educadores i Educadors de Catalunya.
Prop de 2.600 descàrregues de l’app per aconsellar parelles separades respecte dels fills petits
Justícia va crear el 2018 una aplicació (app) per orientar parelles separades sobre el repartiment dels fills petits, fins a sis anys. A tall d’exemple, s’han descarregat l’app prop de 2.600 famílies en dispositius Android. És una eina dissenyada per psicòlegs i treballadors socials dels jutjats de família i es pot descarregar gratuïtament al mòbil o la tauleta. Conté informació orientativa, basada en el desenvolupament infantil i en els processos de vinculació i aferrament dels infants perquè les decisions sobre el repartiment del temps tinguin en compte el grau de maduresa a cada edat. Aquí es pot descarregar per a dispositius Android. Està també disponible en iOS.
L’EATAF és un equip del Departament de Justícia que està format per psicòlegs i treballadors socials, especialitzats en relacions familiars en l’àmbit judicial civil, repartits per tot Catalunya. Donen resposta a les peticions dels jutjats de família, de primera instància i d’instrucció, de violència domèstica (VIDO) i de les audiències provincials. Intervenen sempre a petició del jutge o magistrat i proporcionen als òrgans judicials elements d’anàlisi i valoració de la situació familiar que els ajudin a la presa de decisions. Els informes que elaboren, però, no són vinculants. A Catalunya, l’EATAF està format per 37 professionals (25 psicòlegs i 12 treballadors socials).