Cultura

Videoreunió

Vilallonga demana als museus un "decàleg" sobre el paper que creuen que han de tenir en el futur

query_builder   3 abril 2020 10:13

event_note Nota de premsa

Vilallonga demana als museus un "decàleg" sobre el paper que creuen que han de tenir en el futur

  • La consellera es reuneix per videoconferència amb els representants dels museus nacionals de Catalunya per escoltar de primera mà la veu del sector i les seves necessitats
  • El Departament de Cultura treballa en mesures específiques per a museus com ara bestretes de les aportacions als consorcis perquè puguin assumir els seus compromisos econòmics
Museus

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha demanat aquest dijous als representants dels museus nacionals de Catalunya que obrin una reflexió sobre la funció que com a institucions culturals creuen que han de tenir en el futur i elaborin un “decàleg” amb les conclusions a les quals arribin. En el decurs d’una reunió, la consellera i alguns dels directors dels museus han coincidit en la necessitat que el moment d’excepcionalitat requereix una reivindicació del paper dels museus en la reflexió sobre la cultura com a bé essencial de la societat, i també sobre el paper que els propis museus han de tenir en el futur.

Vilallonga es va reunir ahir dijous a la tarda per videoconferència amb els directors dels museus nacionals de Catalunya i amb el director del MACBA, per escoltar la veu del sector, i per exposar les mesures que està adoptant el Govern a petició del Departament de Cultura per fer front a les conseqüències de l’excepcional moment d’emergència sanitària. A la trobada hi ha participat el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, i la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar.

Amb aquesta trobada telemàtica, i una altra que es va dur a terme dijous al matí amb representants del sector del patrimoni, el Departament de Cultura ha iniciat tot un seguit de reunions sectorials amb l’objectiu de conèixer de primera mà les necessitats dels diferents actors del món cultural.

Francesc Vilaró ha explicat que es treballa en un pla de rescat dels sectors culturals amb mesures específicament destinades a l’àmbit dels museus com ara bestretes de les aportacions als consorcis perquè puguin assumir els seus compromisos econòmics i tenir liquiditat davant proveïdors i treballadors, o amb l’impuls de l’activitat digital que molts centres han desenvolupat.

A més, Vilaró ha dit que s’està preparant una nova línia de subvencions per a empreses, entitats i autònoms del sector museístic i cultural, en general, que han estat afectats per les mesures de confinament forçós.

Elsa Ibar, per la seva banda, ha assenyalat que s’està elaborant un formulari per uniformar la recollida d’informació de tots els centres. Ibar ha comunicat que hi ha una iniciativa en el marc del Pla Nacional de Fotografia per documentar el moment excepcional.

La trobada ha comptat amb la participació de Jusèp Boya (Museu d’Arqueologia de Catalunya), Ferran Barenblit (director del MACBA), Pepe Serra (Museu Nacional d’Art), Jaume Perarnau (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya) i Anna Omedes (Museu de les Ciències Naturals de Barcelona).

Els directors han aplaudit la convocatòria d’una trobada que els ha permès expressar les seves preocupacions concretes per l’aturada a causa de la COVID19. Els centres museístics estan intentant mantenir les activitats, tot i que això no sempre és possible i el calendari haurà de ser en molts casos reajustat. La caiguda d’ingressos pel tancament per fer front a la pandèmia és una de les preocupacions expressades pels responsables dels centres.

 

 

4  

Imatges

Imatge de la videoreunió (1)

Imatge de la videoreunió (1) 79

Imatge de la videoreunió (2)

Imatge de la videoreunió (2) 76

Imatge de la videoreunió (3)

Imatge de la videoreunió (3) 77

Imatge de la videoreunió (4)

Imatge de la videoreunió (4) 60

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia