Direcció General de Comunicació

La consellera Budó durant la roda de premsa per informar l'evolució del coronavirus

El comitè tècnic del Procicat acorda aixecar el confinament específic a la conca d'Òdena

query_builder   4 abril 2020 18:10

event_note Nota de premsa

El comitè tècnic del Procicat acorda aixecar el confinament específic a la conca d'Òdena

La consellera Budó durant la roda de premsa per informar l'evolució del coronavirus
La consellera Budó durant la roda de premsa per informar l'evolució del coronavirus
  • El conseller Buch ha explicat que queda sense efecte perquè un cop el govern central va decretar el confinament total “no té sentit perquè estem tots a casa"
  • La consellera Vergés ha afirmat que s’ha decidit el desconfinament perimetral de la conca d’Òdena perquè els últims informes indiquen que “l’evolució de l’epidèmia és similar a la de la resta del país”
  • La consellera Budó ha informat que els hotels i els càmpings pagaran fins el 31 de desembre el cànon de l’aigua per l’aigua que consumeixin, sempre que el consum sigui superior a sis metres cúbics al mes
  • El conseller El Homrani ha detallat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa el Pla Clínica Social, que ha començat a la ciutat de Barcelona

El comitè tècnic del Procicat ha acordat avui aixecar el confinament específic a la Conca d’Òdena i que el confinament en aquesta àrea sigui el mateix que a la resta de Catalunya. Tanmateix, sí que continuaran, com a la resta del país, els controls dinàmics per fer respectar amb tot el rigor el confinament vigent a tot Catalunya. Així n’ha informat el Govern en la compareixença diària que realitza per donar a conèixer l’evolució del coronavirus a Catalunya. Novament han comparegut la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés. Avui també s’ha afegit a la compareixença el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

Budó ha afirmat que, si bé l’aixecament del confinament específic a la conca d’Òdena, pot fer pensar que la situació millora en alguns aspectes, ha volgut fer un toc d’alerta a no abaixar la guàrdia. “El confinament ha demostrat la seva utilitat i per tant s’ha de mantenir de manera estricta fins que les autoritats sanitàries diguin el contrari”, ha afirmat la portaveu del Govern. I ha afegit: “Ara més que mai és el moment de no relaxar el confinament perquè estem en el bon camí i, com hem vist en d’altres països, malauradament les   positives han provocat un relaxament del confinament i un efecte rebot amb un augment dramàtic de contagis”.

Mesures econòmiques per a hotels i càmpings

La consellera de la Presidència, també ha fet referència a les mesures econòmiques impulsades pel Govern català per donar resposta als efectes del coronavirus.  D’aquesta manera, Budó ha informat que els establiments hotelers i els càmpings pagaran fins el 31 de desembre d’enguany el cànon de l’aigua per l’aigua que consumeixin, sempre que el consum sigui superior a sis metres cúbics al mes. “Aquesta mesura – ha manifestat la portaveu- consisteix en la no aplicació en les mesures o liquidacions corresponents als mesos que van d’abril a desembre dels mínims de facturació específics del cànon de l’aigua”. Una mesura, que ha destacat, “beneficiarà més de 3.070 hotels i 352 càmpings i la rebaixa tributària en els comptes de l’Agència Catalana de l’Aigua suposarà al voltant de mig milió d’euros".

La portaveu del Govern també ha informat que el Departament d’Educació, posa en obert els continguts i recursos educatius de l’Institut Obert de Catalunya. Budo ha manifestat que l’IOC vol, d’aquesta manera, “posar a disposició materials a les persones que en vulguin fer ús mentre duri el tancament dels centres educatius”. A partir de dilluns vinent es posaran a disposició els recursos educatius, que estaran penjats en dues plataformes digitals diferents: Alexandria (biblioteca de recursos digitals per a l’aula) i EIX (entorn virtual d’aprenentatge). Així doncs de forma excepcional, s’obren per l’emergència actual, entre d’altres, els cursos per a 29 assignatures de batxillerat, tant de comunes com de modalitat –entre d’altres biologia, dibuix artístic, llatí o història de la filosofia-. També es podran consultar els mòduls per obtenir el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO) –que inclou, per exemple, geografia, anglès, ciències naturals....-.

Pel que fa a l’àmbit del transport públic, la consellera de la Presidència ha explicat que “continuem amb l'estabilitat, tant pel que fa a l'oferta -situada entre un 35 i un 50% en la majoria d'operadors- com pel que fa a la demanda -entre un 5 i un 8% de l'habitual. Després de dos dies de suspensió de les tarifes, es pot constatar que no s'ha produït cap repunt de la utilització del transport públic”. Davant d’aquesta situació, ha volgut agrair l’alt grau de responsabilitat social de la ciutadania. “Confiem que aquest cap de setmana, el primer de restricció de moviments excepte per a serveis essencials, hi hagi un comportament anàleg”, ha reblat.

De fet, una dada il·lustrativa és que, en les primeres hores de funcionament del metro -de 5 a 8 del matí- s'havien registrat avui 11.800 usuaris quan dissabte passat eren 13.400, una reducció del 12%.

Interior insisteix que no es pot abaixar la guàrdia

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que es deixa sense efecte el confinament perimetral de la Conca d'Òdena. Aquesta decisió es comunicarà per escrit en les pròximes hores al ministeri de Sanitat, com a autoritat competent a l'actual situació de l'estat d'alarma. La decisió s'ha pres després de la reunió del comitè tècnic i el consell assessor del Pla d'emergències Procicat.

 "Aquest confinament perimetral va ser fixat el passat divendres 27 de març i va comptar amb una prolongació en el temps. Però amb el confinament total decretat pel govern espanyol, i que havia sol·licitat amb anterioritat la Generalitat de Catalunya, no té sentit perquè estem tots a casa", ha explicat Buch.

Així i tot, el titular d'Interior ha recalcat que "no podem abaixar la guàrdia. Hem de continuar tots tancats a casa. No és una solució perquè ara estiguem tots més tranquils i sortim al carrer. És una decisió que s'ha pres vista la baixada de la mobilitat, de l'activitat i de dades epidemiològiques".

El conseller també ha fet balanç de les dades policials de les darreres 24 hores, al llarg de les quals s'han produït 2 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial; s'han identificat 9.139 persones i 7.706 vehicles; s'ha aixecat una acta de denúncia contra establiments i no se n'ha tancat cap. S'han fet 31 detencions i 2.447 actes de denúncia contra persones que incomplien el confinament.

Pel que fa al trànsit, Buch ha recordat que "estem en un escenari de Setmana Santa. Aquest cap de setmana, en situació normal estaríem parlant d'operació sortida". Des d'ahir divendres 3 d'abril a les 15 hores fins avui dissabte 4 d'abril a les 12 hores, el volum de vehicles va ser de 50.466 a l'entorn metropolità. En el mateix període de l'any passat aquest volum va ser de 408.278 vehicles. "Significa una reducció del 87,6% de la mobilitat a l'àrea metropolitana, a la zona de sortida de més població. La Setmana Santa no es nota, la gent és a casa i ha de continuar així" ha indicat el conseller, que també ha destacat el descens del trànsit als peatges de Martorell, Vila-Seca i el de Vallcarca a Sitges.

El conseller d'Interior també ha explicat que deu persones han estat denunciades per Mossos i policia local a l'Arboç per participar en una festa privada i que els agents rurals han localitzat dues persones fent esport al cim de Puigpedrós, i que també han estat denunciades per no respectar el confinament.

A preguntes de la premsa sobre la decisió d'aixecar el confinament perimetral de la Conca d'Òdena, Buch ha lamentat que "Madrid hagi volgut afrontar l'emergència contra la covid-19 subordinant els territoris que gestionem la salut pública i les emergències cada dia i que tenen el coneixement, l'expertesa i l'equip humà que està treballant". Per aquesta raó "seria el ministre Sanitat qui com a autoritat competent hauria de prendre la decisió. Des del 14 de març, l'estat espanyol ha subordinat Catalunya, no ha volgut treballar en forma de col·laboració, va decidir incapacitar Catalunya per prendre decisions. Hem de demanar autorització a Madrid tant per aquest cas com per tants altres", ha dit el conseller.

Evolució de l’epidèmia similar a la resta del país

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha comunicat que el consell tècnic del PROCICAT ha decidit avui el desconfinament perimetral de la conca d’Òdena perquè els últims informes indiquen que “l’evolució de l’epidèmia és similar a la de la resta del país”. En aquest sentit, Vergés ha assenyalat que “el creixement de la taxa d’incidència en les poblacions d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena s’alentitza notablement i es comporta de manera similar a la resta del territori limítrof, -que principalment és la comarca de l’Anoia-,  i de referència, -que és la Catalunya Central”, segons un informe del 3 d’abril dels serveis de vigilància epidemiològica.

En el seu torn, la titular de Salut ha explicat que a l’hora de prendre aquesta decisió també s’ha tingut en compte el número reproductiu bàsic (el valor Ro) que estima la velocitat amb què una malaltia es pot propagar entre la població. Vergés ha subratllat que, segons el darrer informe de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del 3 d’abril, “aquest número és una dècima inferior el d’Igualada respecte al de Catalunya, cosa que no havia estat així en setmanes enrera” i ha remarcat que “la corba epidèmica també indica un notable decrement del nombre de contagis diaris”.

Vergés ha volgut destacar el compliment “exemplar” del confinament per part de la ciutadania d’aquests quatre municipis de la conca d’Òdena i ha insistit que tot i que es demanarà al govern espanyol que s’acabi el confinament perimetral d’aquestes localitats no es pot abaixar la guàrdia: “el confinament de la població és bàsic i important”,  ha conclòs la consellera que també ha explicat que des que va començar el brot d’Igualada s’han notificat un total de 147 morts per la Covid-19 i ha afegit que s’està a l’espera de determinar si 21 defuncions més es poden catalogar també com a Covid-19.

Residències de Barcelona

 Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha informat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa el Pla Clínica Social, que ha començat a la ciutat de Barcelona. 128 persones malaltes o amb simptomatologia de COVID19 que vivien a residències de gent gran ja s’han traslladat a tres clíniques de mútues de treball: FREMAP, MC Mutual i Sant Jordi. En aquesta primera actuació s’han buidat total o parcialment les vuit residències en situació més crítica de la ciutat (Grusan, La Mercè, Lesseps, Marvi Park, Nova Alegria, Star, Vinyet i Nogués) i s’estan buscant més espais per seguir fent aquestes reubicacions, que permeten assegurar un correcte aïllament i atenció assistencial de la gent gran; buidar residències que no permetien fer aïllaments correctament, netejar-les i tenir-les com a espais de reserva, i aprofitar els professionals d’aquestes clíniques per atendre residents. (de moment 240 professionals només a la ciutat de Barcelona). Aquest model del Pla Clínica Social s’està replicant a la resta del país i ha començat a alguns llocs com Girona.

A més, el conseller ha explicat que s’han reforçat 26 residències de la ciutat amb 83 professionals d’atenció domiciliària. Pel que fa a material de prevenció, el Departament ha entregat més de 76.000 EPI només a residències de Barcelona, en total 118.343 elements de protecció (mascaretes, bates, guants, ulleres i protectors). I també a Barcelona s’han desinfectat 34 residències entre la Generalitat, Bombers de Barcelona i la UME.

Retorn de residents al domicili familiar

 El Homrani ha explicat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut han fet una instrucció conjunta per donar resposta a la petició de moltes famílies que han demanat poder-se endur a casa els seus familiars que viuen a residències de gent gran. Segons aquesta instrucció, la persona que viu en un centre residencial que roman estable i sense símptomes associats a la COVID-19, que vulgui tornar de forma voluntària al domicili familiar, podrà fer-ho sense necessitat de prova diagnòstica, però amb la indicació de fer aïllament durant 14 dies al domicili. El responsable higiènic-sanitari del centre haurà d’autoritzar el retorn temporal al domicili de la persona resident.

El retorn al domicili de les persones que viuen en un centre residencial ha de ser voluntari i temporal, i la família ha detenir en compte que, en cas que la persona es posi malalta, no podria retornar a la residència fins a la total cura. La plaça del resident es reservarà i no es cobrarà el preu de l’estada. Fins al moment, 220 famílies han formalitzat aquesta petició que es podrà resoldre a partir de dilluns.

Els familiars també podran sol·licitar el retorn a casa d’aquells residents que hagin realitzat un ingrés hospitalari a aguts o d’atenció intermèdia per una causa no relacionada amb una infecció per la COVID-19 i hagin rebut l’alta. En aquest supòsit, el treballador social sanitari del centre hospitalari serà l’encarregat de coordinar la possibilitat d’alta directa al domicili familiar, d’acord amb la direcció del centre residencial on estava vivint la persona.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia