Fotografia de la compareixença
  • Proposa als grups parlamentaris treballar plegats per convertir aquests comptes “en un veritable pla de xoc a nivell econòmic i social”
  • Assegura que “la reconstrucció del país passa per enfortir l’estat del benestar, digitalitzar l’economia i fer un pla d’inversió pública, tot garantint els drets i les llibertats de la ciutadania”
  • Reclama a l’Estat espanyol i a les institucions europees mesures econòmiques “de gran abast” i adverteix que “ara cal ser valent, perquè el 2008 es va reaccionar tard i malament”
  • Anuncia que el Govern aprovarà demà una moratòria en el pagament de l’impost de successions i donacions, l’impost de begudes ensucrades envasades i els cànons de residus i de l’aigua

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha reiterat avui la necessitat d’aprovar els Pressupostos del 2020 per disposar així de més recursos per fer front a la pandèmia del coronavirus. En una compareixença per videoconferència a la Comissió d’Economia del Parlament de Catalunya, el vicepresident ha assegurat que “l’aprovació dels pressupostos del 2020 ha de ser la primera pedra de la reconstrucció i la recuperació després d’aquesta crisi”.

Aragonès ha recordat que el Projecte de pressupostos per al 2020 preveu 3.000 M€ de despesa addicional respecte als comptes prorrogats del 2017, que són els vigents actualment. “És clar que haurem d’adaptar els pressupostos a les noves necessitats sorgides amb la pandèmia, però per adaptar-los, primer els hem de tenir”, ha explicat el vicepresident. En aquest sentit, ha estès la mà als grups parlamentaris per convertir aquests comptes “en un veritable pla de xoc a nivell econòmic i social” i ha demanat al grup de C’s que retiri la sol·licitud de dictamen sobre els pressupostos que han sol·licitat al Consell de Garanties Estatutàries, per tal de “no alentir” el tràmit d’aprovació.

Tanmateix, Aragonès ha advertit que, més enllà dels recursos previstos als pressupostos de la Generalitat, calen mesures de gran abast per part de l’Estat espanyol i de les institucions europees, “ja que tot allò que no fem ara seran problemes en la fase de recuperació”. El vicepresident ha valorat molt positivament la supressió dels criteris d’estabilitat per part de l’Ecofin, i ha reclamat al Govern espanyol “que faci el mateix” incrementant els objectius assignats de dèficit, deute i, en especial, la regla de la despesa, que limita la capacitat de despesa dels consistoris. “Cal que el Govern espanyol permeti als ajuntaments que puguin destinar el 100% dels seus beneficis a superar aquesta crisi”, ha insistit.

El vicepresident també ha demanat a l’Estat que aprofiti el nou programa d’actius anunciat pel Banc Central Europeu per emetre deute i així obtenir nous recursos per fer front a la pandèmia. Segons ha explicat, “dels 750.000 M€ que preveu emetre el BCE, fins a 73.000 li corresponen a l’Estat espanyol”. A més, Aragonès ha reiterat la petició d’activació d’una renda bàsica universal mentre duri el confinament en forma de donacions directes del BCE “que vagin directament a la butxaca de les famílies i permetin mantenir així la cadena de pagaments de l’economia”. “Amb la crisi del 2008 es va reaccionar tard i malament, i ara hem de ser més valents”, no només per fer front a la pandèmia, “sinó per enfortir el projecte europeu”, ha subratllat.

“Cal destinar més recursos a l’estat del benestar”

El vicepresident ha dedicat una part de la seva intervenció a explicar com ha de ser la reconstrucció, tenint en compte que “el món de després del coronavirus no serà un retorn a l’1 de febrer del 2020” i que, com a país, “haurem de posar les bases per ser menys vulnerables davant de reptes inimaginables” com poden ser futures pandèmies.

Aragonès ha qualificat la crisi d’“absolutament excepcional i sense precedents en la història contemporània”“només equiparable a l’impacte de les grans guerres”, ha afegit. A més, ha lamentat que aquesta crisi “arriba per factors externs de l’economia i amenaça de retornar a una situació de recessió quan tot just començàvem a encadenar diversos anys de creixement positiu”. I ha posat de manifest que cal tenir en compte que “no és una crisi provocada pel sistema econòmic i financer, i, per tant, no podem sortir-ne amb les mateixes receptes”.

Des del seu punt de vista, la reconstrucció passa per enfortir i destinar molts més recursos a l’estat del benestar, de la sanitat pública i de tot el sistema de cures. En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat està assumint el 80% del finançament de la Llei de la dependència, quan el cost d’aquesta despesa hauria d’estar repartit a parts iguals amb l’Estat.

En segon lloc, ha apuntat a la reconversió tecnològica del sistema productiu, que s’haurà de fer “apostant per la digitalització de l’economia catalana, una eina de resiliència davant el tancament de l’activitat per culpa de l’epidèmia”. Aragonès també ha anunciat un Pla d’inversió pública, “especialment per donar suport als sectors econòmics més afectats”.

El vicepresident s’ha referit a la necessitat de garantir els drets i les llibertats de la ciutadania, i ha alertat que “la tecnologia ens ha d’ajudar a gestionar la sortida de l’epidèmia, però no ens ha de vigilar, sinó que ens ha de protegir. No ha de ser una eina de control social, sinó d’empoderament ciutadà”.

“La reconstrucció vindrà molt determinada per l’estratègia de desconfinament”

 Abans d’entrar en les mesures d’abast més econòmic, el vicepresident ha explicat que el desconfinament s’haurà de fer de manera gradual “quan es porti una reducció sostinguda de casos durant almenys 14 dies i quan els hospitals estiguin molt per sota del llindar de la seva capacitat” i ha alertat que les mesures de prevenció s’hauran de mantenir “fins que hi hagi un canvi en el terreny de joc”, per exemple, una vacuna o un test de diagnòstic ràpid i sensible produït en massa.

D’altra banda, el vicepresident ha afirmat que el procés de desconfinament requerirà un control sistemàtic dels grups que presentin més probabilitat de propagar el virus i un seguiment de la població amb símptomes mitjançant les proves corresponents. En aquest sentit, Aragonès ha avisat que “haurem de ser capaços que aquestes mesures tecnològiques que ens han de permetre la monitorització del virus i, per tant, poder prendre decisions en l’àmbit de la mobilitat, la restricció d’activitats, l’aixecament d’aquestes restriccions, ha de garantir, sempre, la privacitat”.

Mesures impulsades per la Generalitat de Catalunya

Durant el seva compareixença, el vicepresident ha fet un repàs de les mesures impulsades pel Govern de la Generalitat per fer front a la pandèmia del COVID19. Ha recordat que l’executiu català ha aprovat diversos decrets llei que giren a l’entorn d’un triple objectiu: disposar de més recursos per combatre l’epidèmia, “perquè l’objectiu número 1 és salvar vides: sense vida no hi haurà recuperació”; injectar liquiditat a l’economia afectada per l’aturada de l’activitat “per evitar el trencament de la cadena de pagaments i d’aquesta manera protegir els ingressos dels treballadors i de les famílies”; i posar les bases de la preparació per a la reconstrucció econòmica “que ha de generar més oportunitats i no més desigualtats”.

En aquest sentit, el conseller d’Economia i Hisenda ha avançat que demà el Govern aprovarà un nou paquet de mesures en la línia de facilitar liquiditat a les empreses i les famílies que se sumaran a la moratòria en els terminis de pagament de tots els tributs que gestiona l’Agència Tributària de Catalunya fins que passi l’estat d’alarma. Per exemple, es concedirà un ajornament de dos mesos del pagament de l’Impost sobre successions des que s’aixequi l’estat d’alarma, per realitzar tots els tràmits notarials que es requereixen. També es posposa la liquidació de l’Impost sobre les begudes ensucrades envasades corresponent als tres primers mesos de l’any, que es podrà abonar conjuntament amb la quota corresponent al segon trimestre. I, finalment, també s’ajorna el pagament dels cànons de residus i de l’aigua. “Estem parlant sempre d’ajornaments i per tant de mesures temporals de liquiditat, les quals no afectaran als ingressos públics”, ha assegurat.

Aragonès també ha subratllat que avui mateix “ja es pot cursar la petició” de la línia d’ajuts de fins a 2.000 euros per als treballadors autònoms que hagin vist aturada la seva activitat pels efectes de la pandèmia del coronavirus, i de la qual es preveu que se’n puguin beneficiar fins a 4.500 treballadors. “Sabem que això no és suficient. Volem anar més enllà i buscarem més recursos per incrementar aquesta convocatòria”, ha assegurat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 91