• Sis equipaments allotjaran a personal geriàtric, que podrà anar-hi per descansar i menjar
  • Altres acullen a nens amb famílies hospitalitzades, persones amb discapacitat, sense llar i víctimes de violència masclista
Alberg de Vic

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert més d’una desena d’albergs de la seva xarxa (Xanascat) i altres espais com a equipaments d’urgència per la crisi sanitària de la Covid-19. Ofereixen un espai de descans i aïllament a professionals de residències de gent gran, acullen a infants amb familiars malalts, i de moment, allotgen a més de 70 persones de col·lectius vulnerables.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha comparegut aquest dilluns durant la roda de premsa telemàtica del Govern per informar sobre l’evolució del coronavirus a Catalunya. Ha explicat que s’ha posat a disposició dels i les professionals de les residències de Gent Gran la possibilitat de disposar de diferents equipaments per allotjar-se, descansar o confinar-se, a més d’oferir-los servei de restauració. Es tracta d’un servei gratuït per als usuaris, que anirà a càrrec del Departament, i està pensat per treballadores de residències de gent gran que per motius de prevenció sanitària no puguin tornar als seus domicilis i per reduir els trasllats, com a protecció de les residències.

Els albergs de Manresa, Olot, La Seu d'Urgell (els tres, amb 50 places a cadascun), i Lleida (20 places) estan oberts a partir d‘avui dilluns, i dimarts es disposarà de l’alberg d’Altafulla i d’un establiment hoteler a la ciutat de Barcelona, per al mateix servei, amb 24 i 60 places, respectivament. Els albergs de Manresa i la Seu d’Urgell també podran rebre personal sanitari amb aquestes necessitats.

 

Alberg d'Olot

A més, tenim altres albergs i equipaments destinats a altres col·lectius especialment vulnerables:

 

-A la Casa del Mar de Barcelona (31 places), s’hi han traslladat 26 persones amb discapacitat que vivien a residències i que presenten simptomatologia de la Covid-19.

 

-A l’alberg de Vic s’hi han reubicat altres 10 persones amb discapacitat que vivien a residències i que presenten simptomatologia de la Covid-19. Aquest equipament de la xarxa Xanascat té capacitat per a 29 persones.

 

-El programa ‘Com a casa’, destinat a infants que tenen família hospitalitzada o aïllada i no tenen més xarxa familiar o comunitària per fer-se’n càrrec, acull actualment a 4 nens i nenes a l’alberg de Cabrera de Mar. En total, hi han passat 8 infants des que es va iniciar aquest servei, que es replicarà a altres albergs del territori si sorgeix la necessitat.

 

-L’alberg d’Olot (50 places) ofereix equipament residencial de suport als serveis socials de comarques gironines, per atendre a persones sense llar, dones víctimes de violència masclista, i en altres circumstàncies de risc d’exclusió social. De moment acull a 7 persones en aquesta situació.

 

-A l’alberg de Girona hi estan residint els 29 joves migrats sols (majors de 18 anys) procedents de la tancada de la Universitat de Girona, acollits de manera temporal quan la universitat va tancar per la crisi sanitària.

 

-Així mateix, hem col·laborat en l'obertura d'espais de sensellarisme amb el Consell Comarcal d'Osona, l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l’Ajuntament de Sant Cugat.