• Es nomena Oriol Mitjà assessor del president, sense retribució, i responsable de l'elaboració d'aquest informe

 

El Govern ha acordat encarregar un informe que serveixi de base per implementar l’estratègia científica i tècnica, que permetrà valorar les mesures de salut pública i d’altres necessàries per controlar la infecció en la població i recuperar l’activitat social i econòmica després de la situació de confinament. També servirà per assessorar la implementació de l’informe fins a la normalització de la situació. Serà un informe coordinat pel Departament de la Presidència.

 

Com a assessor i responsable de l’elaboració de l’informe, a proposta del president, l’Executiu ha nomenat Oriol Mitjà i Villar, el qual no percebrà cap retribució per aquestes funcions ni tindrà cap dret de naturalesa econòmica per assistir a les reunions derivades d’aquest acord, ni tindrà dret a cap tipus d’indemnització. Aquest informe es lliurarà al president de la Generalitat en un termini de 15 dies i se’n donarà compte al Govern de manera immediata al seu lliurament.

 

L’Executiu ha pres aquestes mesures davant la projecció de la malaltia a Catalunya que han fet diversos experts, basada en l’evolució que ha tingut tant en d’altres països com aquí. En aquest sentit, sembla que hi ha un cert consens que el nou coronavirus SARS-Cov-2 no es pugui eliminar a curt termini, fet que provocarà la necessitat de coordinar i establir acuradament les diferents fases de recuperació de l’activitat social i econòmica per minimitzar els possibles rebrots durant els propers mesos.

 

Fins a dia d’avui, tots els esforços s’han centrat en cinc punts: reduir el ritme de contagi; atendre totes aquelles persones que requereixen assistència sanitària; evitar la saturació del sistema de salut; atendre les persones més vulnerables i  dotar-se dels materials i equipaments necessaris. D’aquesta forma, les mesures adoptades i la col·laboració de la ciutadania està generant avenços en tots els àmbits i permet ja iniciar la preparació per a les fases posteriors.

 

Cal recordar que el dia 3 de març, en el primer Govern posterior al coneixement del primer cas a Catalunya, es va activar la revisió del Pla d’actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc amb l’objectiu de coordinar a tots els departaments de la Generalitat per gestió integral de la crisi del Covid-19, no només des del punt de vista sanitari sinó també pel que fa al potencial impacte en el funcionament de les activitats ordinàries de la població.

 

L’11 de març, quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va passar a considerar la Covid-19 com a una pandèmia en lloc d’epidèmia arran de l’expansió de la malaltia en 114 països, es va activar la fase d’alerta del Pla PROCICAT que va comportar l’inici de les mesures de reducció d’activitats i limitacions d’aforament fins al confinament de la població.