Direcció General de Comunicació

Coronavirus

El Govern aprova la creació del Programa Orfeu per abordar el cribratge massiu de la població per detectar la Covid-19

query_builder   7 abril 2020 17:04

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació del Programa Orfeu per abordar el cribratge massiu de la població per detectar la Covid-19

  • La iniciativa està basada en les capacitats de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya i, en una primera fase, permetrà realitzar 170.000 testos en un període de sis setmanes

 

  • La primera fase la desenvoluparan els centres de recerca de Catalunya: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)

 

  • El sistema de coneixement de Catalunya referma el seu rol de referent de recerca a Europa i al món en el marc de la crisi de l’epidèmia de coronavirus

 

El Govern ha aprovat la creació del Programa Orfeu de detecció massiva de la Covid-19 amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstic de coronavirus SARS-CoV-2. El programa està basat en les capacitats de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya i, en una primera fase, preveu realitzar 170.000 testos nous en sis setmanes, amb la possibilitat de seguir-ne escalant el volum. La iniciativa estarà en funcionament durant el temps necessari, d’acord amb l’evolució de la pandèmia i el desconfinament de la població.

 

A banda de la creació del programa, el Govern posa en marxa la tramitació d’emergència de la contractació dels serveis i subministraments necessaris per a la seva posada en marxa per valor d'1,38 milions d’euros. En aquesta primera fase de la iniciativa, s’hi incorporen tres centres CERCA de recerca de Catalunya: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). Posteriorment, està prevista la incorporació de la resta d’agents de coneixement del país, especialment els laboratoris universitaris i EURECAT. També està obert als laboratoris privats d’empreses d’anàlisi catalanes, en els termes que corresponguin.

 

El Programa Orfeu té com a objectiu recollir la capacitat del diferents agents que treballen en R+D+I a Catalunya que estan condicions de prestar serveis d’“screening” de la COVID-19. En aquest sentit, el Govern vol destacar que, a la vista d’aquesta situació de crisi, els centres de recerca CERCA de Catalunya, les universitats, els centres tecnològics i altres agents del sistema de coneixement, s’han posat a disposició del Govern per col·laborar en la detecció massiva de Covid-19 basada en les capacitats de PCR d’aquestes entitats.

 

La creació del programa Orfeu respon al fet que la detecció massiva de Covid-19 és essencial no només en la fase de confinament sinó també en la fase de desconfinament progressiu, que s’haurà de dur a terme de manera coordinada i escalada. Per aquest motiu cal que Catalunya disposi de capacitat per fer detecció massiva, que seran complementaris als que pot oferir el sistema sanitari. Aquesta detecció massiva de la Covid-19 és especialment important per garantir la salut pública en la fase de desconfinament de la població.

 

Els centres de recerca implicats en la primera fase ja treballen en la preparació de les instal·lacions per desplegar el programa Orfeu. Concretament, es realitzaran a les instal·lacions de laboratori del Centre de Regulació Genòmica (CRG), al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) mentre que l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) dirigirà els serveis de proves massives al Parc Científic de Barcelona juntament amb l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). El Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) realitzarà un seguiment de les mostres, n’analitzarà els resultats i coordinarà els equips dels laboratoris.

 

Les instal·lacions treballaran 24h/7dies a la setmana per proporcionar serveis de tests fiables. Això permetrà que els serveis de salut aïllin millor els malalts, reduir les taxes d'infecció, permetre que els treballadors de serveis essencials tornin a treballar i salvar vides.

 

El programa Orfeu és una nova mostra de la implicació del sistema de coneixement de Catalunya en la crisi de l’epidèmia de coronavirus i de com referma el seu rol de referent de recerca a Europa i al món. El conjunt del sistema de coneixement català està contribuint decisivament a l’esforç científic global en el context de la crisi sanitària mundial, reforçant el rol del nostre país com a un dels principals referents científics europeus i del món. Són múltiples els centres de recerca, les universitats, centres tecnològics i altres agents del nostre sistema que estan liderant o participant activament en alguns dels projectes científics més rellevants destinats a minimitzar els efectes de l’epidèmia global de coronavirus Covid-19.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia