President

Entrevista Rac1

President Torra: "Molt pitjor que un confinament és un segon confinament; fem les coses bé, amb planificació i sentit comú"

query_builder   9 abril 2020 13:33

event_note Nota de premsa

President Torra: "Molt pitjor que un confinament és un segon confinament; fem les coses bé, amb planificació i sentit comú"

 

  • El cap de l’Executiu qualifica de “temeritat” la proposta del govern espanyol d’aixecar el confinament total i reclama una pròrroga i una política de tests massius abans de “desescalar”
  •  Quim Torra vol que “l’ús de guants i mascaretes sigui obligatori en l’espai públic” i ha anunciat que les farmàcies disposaran de 14 milions de mascaretes per repartir entre la població
  •  El president ha subratllat que “ara ja tenim el Pla de xoc de les residències, 180.000 testos perquè comenci una operació massiva de tests als avis i també una operació d’aïllament”
El cap de l'Executiu a la Casa dels Canonges
El cap de l'Executiu a la Casa dels Canonges


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha alertat avui, en una entrevista a “El Món a Rac1”, de les greus conseqüències que pot tenir l’aixecament del confinament total que preveu el govern espanyol per aquest dilluns. “Molt pitjor que un confinament és un segon confinament”, ha advertit Quim Torra, que ha reclamat “fer les coses bé, amb ordre, amb planificació, amb sentit comú, i això vol dir que sense una política de tests massius, que ens permeti saber on es troba la ciutadania, és molt difícil en aquests moments plantejar-se un desconfinament”.

El cap del Govern, que ha criticat també que a dia d’avui encara no se sàpiguen els detalls d’aquest desconfinament que vol dur a terme el govern espanyol, ha qualificat la proposta de “temeritat”, perquè “no podem garantir que els 900.000 treballadors, que segons la Cambra de Comerç s’incorporarien a treballar a partir de dimarts a Catalunya, ho facin en condicions de seguretat”. Per tot això, el president ha explicat que ahir al vespre, i basant-se en els informes dels experts mèdics i científics, “vam presentar la sol·licitud d’una pròrroga d’aquest confinament total, excepte els serveis essencials” a l’executiu espanyol, que confia sigui atesa, perquè “un segon rebrot, una segona onada, la pagaríem molt car”.

En aquesta línia, el president ha criticat que Pedro Sánchez asseguri que el brot està sota control a l’estat. “Em sembla que aquests missatges no s’han de donar en aquests moments”, ha afirmat, perquè “les UCI’s estan plenes i tenim un personal sanitari carregat”. Ha denunciat que aquests missatges estan comportant un relaxament “i ara tenim carreteres plenes de gent sortint el cap de setmana”. En aquest sentit, el president ha tornat a fer una crida a la responsabilitat solidària dels catalans perquè no vagin a les seves segones residències aquesta Setmana Santa, i ha demanat els alcaldes una actuació “contundent” amb aquells que no respectin el confinament.

Pel cap del Govern, ”les mesures proposades per la Generalitat, el confinament total, la renda bàsica universal i la suspensió d’impostos per autònoms i empreses, tot alhora, tractaven que aquest sacrifici bestial de la ciutadania fos el més curt possible”, però, ha subratllat,  “no s’han fet i ara em temo que estem en una tendència a la italiana, anar posant pedaços  i anar prorrogant confinaments”, ha subratllat.

14 milions de mascaretes pels ciutadans

El president ha insistit de nou que “el subministrament de material sanitari ha estat clau” en la gestió de la crisi, tot i que s’ha queixat que la centralització dictada pel govern espanyol ha causat més dificultats a les que ja han tingut les comunitats autònomes alhora de “ sortir al món a buscar material”. “Ha estat un autèntic desgavell i ens ha portat a uns moments enormement difícils”, ha lamentat.

El cap del Govern ha insistit en la necessitat d’una política massiva de testos, tal i com s’està duent a terme en altres països. Aquestes proves, ha dit, es prioritzarien “al personal sanitari i sociosanitari, la primera avantguarda, però també a tots els avis de  Catalunya que estan a les residències”.

En aquesta línia, Quim Torra ha destacat que, tot i les dificultats, i amb les gestions fetes en les últimes setmanes, “tenim ja l’estoc suficient perquè els nostres professionals estiguin coberts”. I ha anunciat que, entre el 14 d’abril i l’11 de maig “les farmàcies catalanes disposaran de 14 milions de mascaretes per a la població en general” que es distribuiran de manera ordenada, “en base a la targeta sanitària”. Aquesta operació permetrà que tots els ciutadans puguin disposar d’aquest material. “Vull que l’ús de guants i mascaretes sigui obligatori en l’espai públic”, ha demanat Quim Torra.

“Ara ja tenim el pla de xoc de les residències i 180.000 testos”

Bona part de l’entrevista s’ha centrat en la gestió a les residències i el president ha destacat que el traspàs de competències dels centres de gent gran cap al sistema de salut que ahir es va fer efectiu “permetrà un punt d’inflexió”, gràcies a “la força i el múscul que té el sistema”. Quim Torra ha explicat que ara ja s’ha elaborat el Pla de xoc de residències que permetrà fer una radiografia clara de l’estat en què es troba cada centre. “Ara tenim el pla i ens hem ordenat. Posem tot el sistema sociosanitari en mans de salut; tenim 180.000 testos perquè comenci una operació massiva de tests als avis i també una operació d’aïllament”, ha detallat.

“Crec que ho estem enfocant molt millor”, ha remarcat el president, que ha lamentat que, davant l’emergència de la COVID-19, “no vam valorar prou que el sistema sanitari podia fer-hi front, perquè tenia el múscul suficient, però el sistema sociosanitari no el teníem preparat així”. El president ha fet de nou autocrítica en com es va informar a la població de la gestió de les residències, de les mesures que s’havien pres i de l’estat en què es trobaven, però ha assegurat que, davant d’un àmbit tan prioritari com aquest, té clar que “tothom està fent tot el que pot”. I ha insistit que els consellers i conselleres del Govern tenen “tot el meu suport” mentre estan al càrrec.

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia