• La consellera Vilallonga reuneix el sector per explicar mesures i recull les demandes d’uns creadors que pregunten quan podran tornar als teatre com a mínim per assajar
  • Àlex Casanovas agraeix al Govern català les mesures preses i lamenta que el Govern espanyol no dugui a terme accions concretes de suport als creadors
Reunió Teatre

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presidit aquest dimecres al vespre una telereunió amb el sector de les arts escèniques per explicar les mesures de suport que està prenent el Govern en aquests moments de caiguda de l’activitat i per escoltar les demandes d’un sector que diu que plou sobre mullat perquè aquesta aturada castiga amb més precarietat uns creadors que ja vivien en la precarietat.

Vilallonga ha dit que “la cultura és un bé essencial” i que intentarà mantenir la totalitat del pressupost del Departament, inclosos els increments previstos per al 2020, a més d’obtenir diners addicionals de l’estat i d’Europa, cosa que ha definit com un “treball herculi”. El pressupost està pendent de la seva aprovació al Parlament després que el Consell de Garanties Estatutàries li hagi donat llum verda. A la trobada ha quedat clar que la prioritat ara és la salut de les persones i la lluita per frenar la pandèmia.

A la reunió hi ha participat el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, que ha exposat que s’està treballant en la recollida de dades i demandes per establir les mesures d’un pla de rescat que comporta la modificació de normatives, com ja s’ha començat a fer, i també la reactivació de les activitats presencials, cosa que requerirà suports publicitaris. Els detalls d’aquestes mesures i d’aquest pla de rescat, entre altres informacions sobre la situació actual, es trobaran en un web que el Departament activarà amb caràcter immediat. El web, dinàmic i en permanent actualització, permetrà als interessats fer peticions i comunicar afectacions concretes derivades de l’aturada forçada per la Covid 19.

També hi ha participat la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, per exposar que es treballa en diferents línies de suport i que la intenció és, en una acció coordinada amb la resta d’administracions implicades, mantenir les programacions dels equipaments sempre que sigui possible.  Toni Cabré, sub-director general de Promoció Cultural, ha concretat que les mesures són en bona part de flexibilització del Programa.cat del Departament de Cultura i les quatre diputacions. Segons Cabré, s’intentarà que hi hagi ajudes a fons perdut quan no sigui possible reprogramar. Serien subvencions que demanaria l’artista o la companyia per a activitats previstes que han caigut definitivament. Es treballa en ajudes a l’anomenat “lucre cessant”, per compensar els ingressos previstos però no generats per caiguda d’activitats ja programades, i en ajudes als “danys emergents”, per compensar inversions ja fetes en activitats suspeses. En aquest apartat es poden incloure despeses d’estructures.

 El president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas, ha pres la paraula per agrair al Govern català les mesures concretes de suport al sector que està prenent, i ha lamentat que des del ministeri de Madrid no s’hagi posat en marxa cap actuació concreta. No obstant, Casanovas ha avisat que “caldran més diners” perquè, segons ell, els teatres i sales de concerts seran els últims a reobrir portes i ho hauran de fer amb estrenes d’espectacles, la qual cosa demana hores i hores d’assajos previs, una feina que no veu clar que es pugui fer amb mascaretes. El representant del actors i directors ha demanat evitar que les petites i mitjanes empreses resultin perjudicades perquè es donin més avantatges a les grans empreses, i també ha demanat més vigilància perquè les entitats de crèdit no s’aprofitin de la situació amb decisions especulatives.

A la telereunió hi han comparegut Abigail Ballester (Associació de Teatre per a Tots Públics), Cristina Tascón (Associació de Professionals del Circ de Catalunya), Maria Thorson (Associació de Gestors Culturals de Catalunya), Susana Lloret (CIATRE).

Ballester ha agraït que l’administració mantingui la comunicació directa amb el sector; Tascón ha reclamat una renda bàsica per al sector, mesures per salvar les estructures i s’ha interessat per les produccions que estaven a mig fer, i Lloret ha advertit que si les programacions es fan córrer endavant en el calendari no es podrà generar nova feina.

 

 

2  

Imatges

Imatge de la video reunió  1

Imatge de la video reunió 1 87

Imatge de la videoreunió 2

Imatge de la videoreunió 2 72