Imatge virus

·     Es recullen prop d’una cinquantena de projectes amb el lideratge i la participació de centres de recerca, grans infraestructures, universitats i hospitals del nostre país que investiguen teràpies, vacunes i noves proves diagnòstiques per a la COVID-19

·     També inclou una desena d’iniciatives de micromecenatge que permeten vehicular aportacions de la societat en suport a l’ecosistema català de recerca

Diverses institucions del sistema de coneixement de Catalunya estan liderant o participant activament en alguns dels projectes científics més rellevants destinats a combatre el virus SARS-CoV-2 i reduir els efectes de la pandèmia global de COVID-19 que ha causat. Centres de recerca, grans infraestructures, universitats i hospitals del nostre país estan investigant teràpies, vacunes i noves proves diagnòstiques per a la COVID-19. D’aquesta forma, la recerca d’excel·lència feta a Catalunya contribueix decisivament a l’esforç científic global en el context de la crisi sanitària mundial, reforçant el rol del nostre país com a un dels principals referents científics europeus des dels tres vèrtexs que caracteritzen, ara més que mai, la ciència: compartir els projectes amb la ciutadania, cooperar amb tot el món per aconseguir millors resultats, i optimitzar els recursos públics que s’hi dediquen.

L’esforç científic del sistema de coneixement de Catalunya queda reflectit en el repositori Activitat de recerca a Catalunya vinculada a la COVID-19 del  nou espai web Informació actualitzada de l'àmbit de coneixement en relació a la COVID-19. Habilitat des de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, aquest recurs té un caràcter dinàmic i està permanentment actualitzat amb les contribucions dels diversos agents del sistema científic del nostre país. El repositori inclou informació detallada dels projectes de recerca liderats o amb participació d’investigadors i investigadores catalans, així com informació puntual de fons competitius adreçats als sistema de recerca centrats en COVID-19 i iniciatives de micromecenatge.

L’apartat d’actuacions i projectes recull prop d’una cinquantena d’iniciatives que estan duent a terme entitats de recerca i empreses catalanes en els àmbits del diagnòstic, les teràpies, i l’epidemiologia i prevenció. Entre d’altres, es recull el programa Orfeu per abordar el cribratge massiu de la població per detectar la COVID-19 que, en una primera fase, la desenvoluparan tres centres de recerca CERCA de Catalunya: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). També hi apareix l’assaig, liderat per l’investigador del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol (CERCA IGTP), Oriol Mitjà.

L’apartat també dona compte dels projectes catalans seleccionats en la convocatòria urgent de la Comissió Europea (CE) davant del brot de COVID-19, entre els quals hi ha el liderat per la professora Laura M. Lechuga de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), que integren el Govern de la Generalitat, el CSIC, la UB i la UAB.

Aquest espai web també inclou informació sobre els fons competitius a disposició del sistema de coneixement de Catalunya. En el mateix apartat de finançament, la ciutadania pot fer donacions per a la lluita contra la COVID-19 en el recull de la desena d’iniciatives de micromecenatge posades en marxa com ara #JoEmCorono o #AjudemElsHerois, que permeten vehicular aportacions de la societat en suport a l’ecosistema català de recerca.

L’espai d’informació sobre el coronavirus habilitat al web de la Secretaria d’Universitats i Recerca recull totes les actuacions de suport material i logístic al sistema català de salut. Des del sistema de coneixement de Catalunya s’està col·laborant intensament per ajudar a combatre l’expansió de la pandèmia des dels respectius àmbits de coneixement i disponibilitats tècniques. En aquest apartat del repositori destaquen actuacions com la mobilització dels estudiants d’últim curs de medicina i infermeria per fer tasques adaptades a la seva situació formativa, així com la col·laboració de tots els metges estudiants que han acabat la carrera encara que no tinguin el MIR.

La informació en relació amb l’activitat de recerca a Catalunya vinculada a la COVID-19 de l’espai web té com a finalitat ser una eina d’utilitat per al propi sistema de coneixement, així com per a la ciutadania, al mateix temps que visibilitza el paper rellevant de la ciència catalana contra la pandèmia de coronavirus.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

· Twitter @empresacat | @coneixementcat