- El Govern reclama a Pedro Sánchez "conèixer les dades" en què s'ha basat per començar a aplicar el desconfinament i avisa que “els responsables” d’un possible rebrot seran “aquells qui prenguin decisions ometent l’opinió dels experts”
- Budó també denuncia que "cap instància estatal s'ha posat en contacte amb la Generalitat" en relació amb el repartiment de mascaretes al transport públic per part del Govern espanyol
- Buch: “No tenir en compte els avisos de l’OMS no és la millor via per combatre aquesta crisi sanitària”
- Vergés: “L’epidèmia continua ben viva a Catalunya”
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha començat avui la roda de premsa diària per informar de l’evolució del coronavirus fent una “nova crida” a l’Executiu espanyol perquè no aixequi el desconfinament total a partir d’aquest proper dilluns, una decisió que contravé les recomanacions que es fan des de molts sectors, -experts epidemiòlegs i mèdics inclosos-, per tal d’allargar les mesures d’aïllament.
Per aquest motiu, Budó ha reclamat a Pedro Sánchez que faci públic l’informe dels experts en què es basa aquesta decisió. “Dimarts vinent, centenars de milers de catalans i catalanes podran tornar a sortir de casa per anar a treballar. Exigim al president Sánchez saber amb quines dades s’ha basat per prendre aquesta decisió de desconfinament, i exigim al ministre Illa saber quines mesures sanitàries i de protecció oferiran als treballadors i treballadores per tal de garantir que no hi hagi un rebrot de la pandèmia”, ha manifestat .
La portaveu ha alertat que, després d’un mes de confinament i de la pèrdua de molts llocs de feina, ara es corre el risc que tot aquest sacrifici “serveixi per poc”, perquè no hi ha una activitat immunitària prou elevada, no hi ha hi ha prou gent que hagi passat la malaltia i, malgrat que el nombre de casos nous va disminuint, encara és elevat. A més, encara no es té la capacitat de fer proves PCR a tota la població. Per tot això, Budó ha continuat demanant que fins que “no hi hagi cap canvi” fins que no es disposi d’“un pla de desconfinament segur a nivell sanitari, social i econòmic”.
Budó ha desvinculat aquesta demanda de qualsevol “batalla partidista o d’unes institucions contra unes altres”, però ha advertit que “els responsables” d’un possible rebrot seran “aquells qui prenguin decisions ometent l’opinió dels experts” En aquest sentit, la consellera ha denunciat que el Govern espanyol ha fet un canvi legislatiu en el reial decret 13/2020, del 7 d'abril, en què eximeix de responsabilitat l’Executiu central en cas de nous contagis la trasllada a les empreses. “Centralitzen competències i evacuen responsabilitats. No protegeixen els treballadors i dictaminen mesures de protecció que no poden garantir”, ha lamentat.
Davant d’això, la consellera ha demanat que qui hagi de tornar a l’activitat laboral ho faci “amb la màxima prudència” seguint recomanacions de seguretat com l’ús de mascaretes i guants d’un sol ús, la higiene de mans amb sabó o solucions hidroalcohòliques habitualment, evitar les aglomeracions al transport i mantenir la distància mínima d’un metre i mig amb altres persones. Pel que fa a les empreses, Budó ha demanat que puguin afavorir el teletreball, flexibilitzar els horaris d’entrada i sortida i estudiar canvis en el calendari laboral.
Sense informació sobre el repartiment de mascaretes al transport públic
La portaveu Budó també ha lamentat que a hores d’ara “cap instància estatal no s’ha posat en contacte amb la Generalitat” per organitzar la distribució de mascaretes al transport públic anunciat ahir pel Govern de l’Estat, un repartiment que hauria d’assumir Protecció Civil.
“La nostra obligació com a govern responsable és anunciar que a l’hora de començar aquesta roda de premsa ni el Ministeri de Transports ni la delegació del govern a Catalunya ni cap altra instància estatal s’havien posat en contacte amb la Generalitat per explicar com es farà aquesta operació, que com poden imaginar requereix una logística molt important i exigeix un cert temps de preparació”, ha denunciat.
Budó ha destacat que el Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha posat en contacte amb el Govern espanyol “sense obtenir informació de cap mena”: “Estem en una situació d’incertesa i amb una expectativa creada per un anunci que hores d’ara no sabem si es podrà complir”. Per aquest motiu, ha reclamat a l’Estat que sigui “rigorós i responsable i que aclareixi com pensa fer aquest repartiment. Per part de la Generalitat, com sempre, tota la disponibilitat i voluntat de col·laborar si aquesta iniciativa va endavant”.
Agraïment al teixit productiu del país
La consellera Budó ha aprofitat també per fer un agraïment públic en nom del Govern a totes les empreses que estan posant a disposició la seva tecnologia, capacitat de producció o material al servei de l’emergència sanitària. “Pimes, startups o grans empreses que en alguns casos han reorientat la seva producció per tal que el sistema de salut compti amb l’equipament mèdic i material per combatre aquesta pandèmia”, ha lloat la portaveu.
En particular, ha fet un reconeixement especial a empreses com IGG, una companyia de videojocs amb seu a Singapur que ha fet una donació de 250.000 mascaretes a l’Hospital Clínic de Barcelona, o l’empresa xinesa China Certification & Inspection, que ha fet una donació de 8.000 guants mèdics a l’Institut Català de la Salut. Són alguns exemples de la solidaritat i compromís del teixit empresarial amb el país, com les donacions que també arriben de la població civil, de catalans d’arreu del món, com és el cas de l’Associació de Catalans a Hong Kong que ha fet una donació de 10.400 mascaretes a l’ICS.
Des del Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, s’està assessorant i donant suport a empreses de tot el món que en un moment com l’actual volen fer donacions de material sanitari a Catalunya.
Finalment, la portaveu Budó ha informat que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), ha posat en marxa avui una enquesta online amb l’objectiu de recollir l’opinió dels ciutadans de Catalunya sobre el confinament i l’impacte de la pandèmia. L’enquesta va dirigida als ciutadans de Catalunya majors de 15 anys i s’hi pot participar a través d’un formulari disponible a la web del CEO.
Buch: “No tenir en compte els avisos de l’OMS no és la millor via per combatre aquesta crisi sanitària”
Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch ha començat la seva compareixença referint-se a la resposta del ministre de Sanitat a la petició de la Generalitat de mantenir el confinament total: “El Govern espanyol considera que l’informe dels experts catalans no és suficientment sòlid per adoptar la mesura de confinament reclamada. Una proposta elaborada per la Generalitat a partir de la recomanació dels experts que l’assessoren en aquesta matèria”.
“Aquesta no és la via” ha dit Buch. “No es pot exigir més “solidesa” a uns informes elaborats per experts catalans en Salut Pública i pretendre que decisions adoptades sense consens entre els seus propis assessors i sense tenir en compte l’avís d’un possible repunt mortal per part de la OMS, sigui la millor via per combatre aquesta crisi sanitària”.
El titular d’Interior ha explicat que “Protecció Civil ha posat en marxa un web http://interior.gencat.cat/autocura amb les principals recomanacions per a la situació de confinament i alhora minimitzar els efectes negatius que pugui tenir sobre les persones i les seves famílies i relacions socials”.
El conseller ha volgut agrair la feina que estan fent les empreses de seguretat privada amb qui es va reunir ahir “estan fent una feina indispensable, a Catalunya hi ha 15.000 vigilants de seguretat privada i d'aquests, aproximadament uns 900 es troben inactius per contagi per COVID-19 o en tenen símptomes però la resta estan tots treballant reforçant els serveis essencials o nous serveis que s'han creat com per exemple el centre d’acollida de gent sense sostre ubicat a Fira”.
Pel que fa a les actuacions de mossos d’esquadra i policies locals de les darreres 24 hores, s’han fet 6 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial, s’han identificat 8.553 persones i 8.240 vehicles. No s’ha tancat cap establiment ni s’ha aixecat cap acta de denúncia contra establiments, s’han fet 28 detencions i 2.976 actes de denúncia contra persones.
El conseller ha informat també de les dades específiques del dispositiu de trànsit - Dispositiu Oris “hem aturat 8.985 vehicles i hem aixecat 326 actes per trencament del confinament”. En aquest sentit, el conseller s’ha referit a les 2 lleis que regulen les sancions que s’imposen als ciutadans que incompleixen les mesures de confinament que són la Llei General de Salut Pública i la Llei de Seguretat Ciutadana.
Pel que fa al trànsit, fins a les 14 hores d’avui respecte a un dissabte normal a l’àrea metropolitana hi ha hagut un descens del 88,9% de sortida i un 84% d’entrada i respecte al dissabte de Setmana Santa de l’any 2019, la reducció és d’un 84% de sortida i un 81,% d’entrada.
A preguntes dels periodistes sobre què han de fer els ciutadans dimarts quan hagin de tornar a la feina, el conseller Buch s’ha mostrat preocupat: “No podem dir a la ciutadania que no vagi a treballar si no tenim la garantia que no seran acomiadats. No pot recaure tot en les empreses, hi ha una crisi econòmica i també social darrera de la crisi sanitària i la Generalitat hi està a sobre però els recursos que tenim son limitats”.
Vergés: “L’epidèmia continua ben viva a Catalunya”
Finalment, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha enumerat algunes de les xifres que evidencien que l’epidèmia de coronavirus a Catalunya “continua ben viva”: els 33.000 casos confirmats acumulats, les 100.000 persones de les quals l’atenció primària n’està fent seguiment del seu estat de salut, o les més de 750.000 que l’han reportat a l’app STOP COVID-19 CAT.
Per a la consellera, malgrat haver ampliat la capacitat del sistema sanitari –per exemple, més que triplicant-lo pel que fa al nombre de llits d’UCI fins arribar als més de 2.000 d’ara-, cal plantejar-se en les properes setmanes començar a recuperar altres atencions no directament vinculades amb la Covid-19. “Necessitem marge, necessitem espai per a recuperar activitat mentre encara tenim l’epidèmia, i això no ho podrem fer si s’inicia ja el desconfinament”, ha ressaltat.
De fet, la consellera ha enumerat qui recomana allargar el confinament uns dies més: directors i directores d’hospitals, d’atenció primària, d’infermeria, caps de servei d’UCI’s, de malalties infeccioses, de medicina preventiva i epidemiologia, d’urgències, de pneumologia... “Tots coincideixen: qui està al capdavant del sistema assistencial, els experts en anàlisi de dades, en recerca, en salut pública... Cal evitar riscos per evitar rebrots”, ha afegit. “El sistema està atenent tothom, però la protecció de tothom es fa més enllà del sistema sanitari i el Govern està abocat a això”, ha sentenciat.