Direcció General de Comunicació

Bombers

L'Executiu aprova l'aplicació de mesures de racionalització de les tasques de detecció i vigilància d'incendis forestals dels Bombers de la Generalitat

query_builder   14 abril 2020 16:34

event_note Nota de premsa

L'Executiu aprova l'aplicació de mesures de racionalització de les tasques de detecció i vigilància d'incendis forestals dels Bombers de la Generalitat

  • L’evolució dels períodes de risc d’incendi forestal com a conseqüència del canvi climàtic, així com l’evolució tecnològica i social, marquen el canvi de model, que cerca optimitzar i millorar la detecció i l’evolució dels incendis forestals
  • El procediment, que no s’iniciarà fins que acabi l’emergència sanitària, contempla la reubicació de tot el personal en un altre lloc de treball

El Govern de la Generalitat ha aprovat l’aplicació de mesures de racionalització de les tasques de detecció i vigilància d’incendis forestals dels Bombers de la Generalitat.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del Departament d’Interior disposa de punts de guaita situats en diversos enclavaments del territori de Catalunya amb la finalitat de detectar i vigilar, en horari diürn, els incendis forestals que es puguin produir durant el període en què està activada la campanya forestal, això és de juny a setembre.

Ara bé, l’evolució de la realitat socioeconòmica del territori, els canvis d’hàbits de la població i l’evolució de les situacions de risc associades al canvi climàtic han obligat a revisar la idoneïtat i necessitat de mantenir el model. Tot això, afegit a l’existència del telèfon únic d’emergències 112 (conegut i utilitzat per la població) fa que s’hagi modificat de forma substancial la manera de generar les alarmes d’incendis – i de qualsevol altre tipus d’emergència – així com la seva quantitat.

Factors com la major freqüentació del medi natural per part de la ciutadania, la disponibilitat de mitjans tecnològics en temps real i la desestacionalització del risc d’incendi forestal derivat del canvi climàtic requereixen l’adopció de mesures de control les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

A tot això, cal afegir que en l’actualitat existeixen mitjans telemàtics de control, detecció i vigilància d’incendis que permeten una operativitat en temps real durant 365 dies l’any i les 24 hores del dia amb monitoratge des de sales de control centralitzades.

 Per tots aquests motius, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha revisat i modernitzat el model de seguiment de les columnes de fum. Aquest nou model pretén, prioritàriament, millorar la disponibilitat dels recursos humans d’extinció d’incendis forestals, dotant de mobilitat i polivalència els equips de treball, avançar en la proactivitat treballant durant tot l’any en la preparació dels escenaris i del paisatge en els quals es realitzarà l’extinció dels incendis i millorar l’eficiència dels recursos humans de suport disponibles, tot ampliant les seves activitats i capacitats de treball.

El canvi de model i cessament de l’activitat de detecció i vigilància d’incendis a través de punts de guaita té una incidència en la relació laboral de les persones de la categoria de guaita amb contracte fix discontinu. No obstant això, amb la voluntat de generar el menor impacte possible en el conjunt del col·lectiu afectat, i de mantenir la relació de treball dels guaites, s’establirà el procés de recol·locació del personal en virtut del qual podran ocupar un nou lloc de treball.

No obstant això, arran del Reial decret 463/2020, de 14 de març, amb el qual s’ha declarat l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, els tràmits i procediments establerts legalment per a la recol·locació del personal de la categoria de guaita, queden aturats i es duran a terme en el moment que la situació d’excepcionalitat sanitària ho permeti. Així doncs, de conformitat amb l’article 27.1 del VI Conveni únic d’àmbit de Catalunya del personal laboral de la Generalitat de Catalunya, el personal laboral de la categoria de guaita restarà en situació de disponibilitat però no serà objecte de crida ni activació en la campanya d’estiu d’enguany.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia