Justícia, Drets i Memòria

.

Tercers graus i 100.2 també tornen progressivament a treballar

Les persones que surtin de les presons per anar a la feina es traslladaran a un mòdul diferent per evitar el risc de contagi a la resta de la població penitenciària

query_builder   14 abril 2020 14:56

event_note Nota de premsa

Tercers graus i 100.2 també tornen progressivament a treballar

Les persones que surtin de les presons per anar a la feina es traslladaran a un mòdul diferent per evitar el risc de contagi a la resta de la població penitenciària

Els interns en confinament domiciliari continuaran dormint a casa seva durant l’emergència
.
.

Els presos amb feina fora dels centres penitenciaris es podran reincorporar als seus llocs de treball a partir de demà. La mesura afecta les persones classificades en tercer grau i en 100.2, tant si estan confinades a casa seva com si han fet el confinament en els centres penitenciaris. Per poder sortir, cal que acreditin que l’empresa per la qual treballen ha recuperat l’activitat. 

 

En el cas dels interns confinats a les presons, tots els que surtin a treballar, o bé canviaran de mòdul per dormir en cel·les ubicades a l’àrea d’ingressos de la seva presó, o bé es traslladaran cap a centres oberts. D’aquesta manera, la Generalitat evita la convivència dels interns en contacte amb l’exterior amb els que no surten dels equipaments penitenciaris, per dificultar la propagació de la COVID-19 entre la població reclusa. La distribució dels presos en els mòduls d’ingressos o en centres oberts dependrà del nombre de persones que hagin de sortir a treballar. La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima n’està fent el recompte per autoritzar les primeres sortides a partir de demà.  

 

De les 1.841 persones classificades en tercer grau, només n’hi ha 188 a la presó. La resta, han fet el confinament a casa, en aplicació de l’article 86.4 del Reglament penitenciari. Els serveis penitenciaris revisaran els 86.4 després de l’emergència sanitària. El confinament domiciliari és una mesura per reduir la població penitenciària que conviu a les presons, amb la finalitat de limitar el risc de contagis de coronavirus. Actualment, hi ha 22 persones amb un 100.2 laboral, a cavall entre el segon i el tercer grau. Cap d’elles ha passat el confinament al domicili. 

 

Mesures sense precedents contra la propagació del virus a les presons i a justícia juvenil 

 
La màxima limitació de les entrades i les sortides dels centres penitenciaris s’aplica des del 16 de març. A partir d’aquest dimecres, els interns amb feina podran sortir a treballar. El Departament de Justícia manté la resta de mesures. Això inclou l’ajornament de tots els permisos i la suspensió de les visites d’amics i familiars per locutori, a través d’un vidre i amb un intèrfon; les sortides programades; les visites a l’interior dels centres; a més dels vis a vis, que són visites que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys. 

 

Dues extensions de l’hospital penitenciari de Terrassa a Brians 2 i a Quatre Camins 

Justícia i Salut han convertit el mòdul 4 de Quatre Camins en una unitat hospitalària per a interns amb símptomes lleus després del diagnòstic de 32 positius asimptomàtics d’entre els 145 interns que hi resideixen. Els positius els han revelat les proves PCR que s’han fet a tot el mòdul, per l’aparició de 5 altres positius en només 7 dies. La resta dels 113 presos negatius s’han traslladat en un altre mòdul que estava desocupat. Salut també ha començat a fer proves PCR als funcionaris que han estat en contacte amb els interns del mòdul.   

D’altra banda, la Generalitat també ha habilitat la segona planta de la infermeria de Brians 2, amb 22 llits, per al tractament d’interns positius que tampoc necessiten suport respiratori. Tant el mòdul 4 de Quatre Camins com la segona planta de la infermeria de Brians 2 actuen com a una extensió de l’Hospital Penitenciari de Terrassa (UHPT), que és l’equipament sanitari per als presos de tot Catalunya, amb 22 llits per a pacients amb coronavirus.  

Balanç de persones afectades 

En el conjunt dels centres, Salut ha diagnosticat 58 interns positius per coronavirus. N’hi ha quatre de donats d’alta. De la resta, 16 estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa; 32, a la unitat hospitalària COVID-19 del mòdul 4 de Quatre Camins; dos, a la unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2; dos, a la infermeria de dones de Brians 1; un, en un hospital convencional; i un més, a casa seva.  

 

També s’han confirmat 47 casos positius de coronavirus entre els funcionaris. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia