- Buch ha lamentat que la subordinació a l’estat espanyol no ha permès veure la importància del sistema propi de seguretat i emergències de Catalunya
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha comparegut aquesta tarda en format telemàtic a la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya per informar sobre les accions i mesures del Departament d’Interior davant la covid-19.
Buch ha destacat que, davant d’una crisi sanitària sense precedents, “des del primer dia, el departament d’Interior, conjuntament amb el departament de Salut ha liderat i coordinat l’execució del Pla d'actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc”.
En aquest sentit, ha detallat les operatives dels diferents cossos de seguretat i emergències en la gestió de la crisi, “una anàlisi que ens permetrà veure la importància que Catalunya disposi d’un sistema de seguretat i emergències propi”, ha dit. També ha lamentat que “malauradament, l’estat d’alarma decretat pel Gobierno del Estado Español, no ens ha permès dur a terme mesures contundents i efectives que ens reclamaven els nostres experts en salut i que haguessin ajudat a no propagar un dels virus més letals dels últims temps i que ha provocat una crisi mundial sense precedents”.
“El BOE és el que és i diu el que diu, el 14 de març van decretar que es recentralitzaven les competències. El BOE no enganya. Han optat per manllevar les competències en lloc d’optar per treballar conjuntament amb els òrgans gestors de territori que són els que tenen el know how”, ha dit.
Revisió del Pla d’actuació del PROCICAT
En matèria de Protecció Civil, Buch ha destacat la revisió del Pla d’Actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc i la seva adaptació a la COVID19 a càrrec de la direcció general de Protecció Civil, conjuntament amb el departament de Salut. Aquesta revisió del Pla va ser aprovada per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya 28 de febrer i pel Govern 3 de març d’aquest any.
“La revisió d’aquest pla ha comportat una millora de l’estructura operativa i de coordinació amb la proposta d’un nou comitè tècnic i la revisió del consell assessor, la revisió de les fases i actuacions operatives amb la incorporació d’una nova fase de pre-alerta i els canvis en l’anàlisi de risc desenvolupats pel Departament de Salut” ha assenyalat Buch.
El titular d’Interior ha repassat el calendari d’actuació que va començar el 3 de març amb l’activació del Pla PROCICAT per a malalties emergents per la COVID19 en fase de Prealerta, va continuar amb la fase d’alerta del Pla l’11 de març i va seguir el 13 de març amb l’activació de la fase d’emergència 1 del Pla, fase en què ens trobem ara.
Buch ha destacat la coordinació del dispositiu operatiu del CECAT amb els diferents cossos de seguretat i emergències, la coordinació territorial i la que es fa diàriament amb el departament de Salut i els sectors i serveis essencials i bàsics.
“Davant la incertesa creada per la possibilitat del desplaçament de la ciutadania, es dissenya i s’elabora un certificat de declaració autoresponsable”, ha afegit.
El titular d’interior ha volgut reivindicar el paper del cos de Protecció Civil “un servei indispensable que a altres territoris estat espanyol no existeix i és un molt bon sistema”. Buch s’ha manifestat “molt orgullós del cos de Protecció Civil, indispensable per totes les emergències, vetllen cada dia per tots nosaltres”.
Mossos d’Esquadra
En el marc del Pla Operatiu ORIS, iniciat el 12 de març amb el confinament de la Conca d’Òdena i que es va sostenir fins al 4 d’abril, es va tancar una dotzena d’accessos encerclant completament 3 municipis amb controls policials; activant aproximadament un centenar d’efectius de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.
Des del 20 de març, la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, coordinadament amb les Policies Locals, ha anat desplegant de manera sostinguda campanyes de controls policials específics a les principals carreteres i autopistes catalanes en el marc de l’aplicació de les mesures de restricció de la mobilitat.
“Durant tot aquest període, els agents desplegats en aquests punts han identificat 257.869 persones, 231.675 vehicles i denunciat 71.444 persones que han trencat el confinament sense cap motiu previst en el Reial Decret d’Estat d’Alarma posant-nos a tots en qüestió”, ha explicat Buch.
Al llarg de la Setmana Santa i en el marc de l’operació no sortida, que ha mobilitzat més de 2.000 agents dels mossos d’Esquadra, “s’han fet més de 500 controls en carreteres principals i secundàries, també en entorns urbans i durant les 24 hores del dia”, ha recordat.
Buch ha explicat que “durant aquest període de confinament, els fets delictius registrats a Catalunya si la mitjana diària del 2019 estava situada en 1.607 fets delictius, durant el període de confinament aquesta dada ha baixat fins als 405 fets al dia”. “Si comparem la mitjana de detencions diàries del 2019 amb les del períodes del Pla ORIS, s’ha passat de 93 detencions al dia a quasi la meitat amb 48 detencions al dia”.
Pel que fa als robatoris violents denunciats a Catalunya, tant a la via pública com en els transports i establiments comercials, les dades delinqüencials experimenten la mateixa línia descendent, passant d’una mitjana de 80 fets diaris els 2019, a 12 durant el període de confinament.
Buch també ha recordat la posada en marxa d’un pla de contingència per garantir la seguretat de les víctimes de violència masclista i domèstica, i de les persones vulnerables en el marc de l’aplicació de les mesures excepcionals de confinament decretades el passat 15 de març.
En el marc d’aquest pla impulsat pels Mossos d’Esquadra, els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) realitzen el seguiment a un total de 17.133 persones, de les quals 11.799 disposen de mesures judicials o de fiscalia de protecció.
Bombers
Pel que fa al Cos de Bombers, Buch ha recordat que d’acord amb el pla PROCICAT la prioritat és “evitar el col·lapse del servei de bombers, tant pel que fa al personal com als equips i materials, per poder atendre les emergències a Catalunya, davant una emergència sanitària que pot durar setmanes”.
En aquest marc, el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya presta suport al grup sanitari, davant l’evolució de l’emergència sanitària del Covid19 a petició de l’autoritat sanitària.
Així, els Bombers han ampliat les seves capacitats operatives per adaptar-les a l’emergència sanitària donant suport en “el muntatge d’infraestructures sanitàries temporals; la desinfecció d’edificis i infraestructures en situacions crítiques, la gestió d’escenaris amb múltiples víctimes així com amb la col·laboració amb les autoritats sanitàries amb la cessió d’infermers, així com de vuit respiradors”, tal com ha recordat el conseller.
Aquestes accions del Cos de Bombers sempre es fan sota criteri de necessitat i urgència del Departament de Salut
Servei Català de Trànsit
Pel que fa a les actuacions del servei català de Trànsit en la gestió de la crisi, Buch ha recordat que “es realitzen informes diaris i setmanals de dades de mobilitat tant en l’anell 1 de l’àrea metropolitana com dels grans corredors interurbans i s'elaboren setmanalment informes d'accidentalitat amb víctimes, que, per cert, s’han reduït de manera important”.
Pel que fa a les mesures de gestió del trànsit i suport als controls de confinament es realitzen mesures especials de trànsit per a la senyalització i informació de talls de via en coordinació amb els Mossos d’Esquadra per concretar mesures d’actuació i suport dels controls de mobilitat. En aquest sentit, el conseller ha destacat “el seguiment i gestió de les mesures especials de trànsit de suport als controls de mobilitat i confinament a la Conca d’Òdena i a la xarxa viària principal en dispositius de control de sortida i retorn”.
Els mitjans aeris han fet també un seguiment, gravació, captació i transmissió d’imatges de l’evolució dels controls de mobilitat i confinament executats a carretera.
Per la seva part, el Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), com a servei bàsic essencial està funcionant i proporcionant informació continua de l'estat del trànsit i gestió d'incidències. Igualment actualitza i activa els panells de missatge variable quant a afectacions viàries (controls) i campanya de confinament.
En referència a les restriccions de transports especials, s’ha fet una adaptació i informació de la normativa relativa al transport.
Pel que fa al procediment sancionador en matèria de trànsit, els terminis administratius estan suspesos (pagaments, al·legacions i recursos), així com els terminis de caducitat i prescripció. Així mateix, els procediments de notificació es van aturar.
En l’àmbit de la comunicació, i missatges sobre mobilitat i seguretat viària adreçats a la ciutadania, s’han fet cròniques radiofòniques sobre l’estat del trànsit per a emissores de ràdio. En total, fins al dia 27 de març s'han fet 74 cròniques radiofòniques.
112
Pel que fa al telèfon d’emergències gratuït 112, tot i que diàriament rep milers de trucades de tota mena, no totes són per emergències. Tal com ha explicat Buch, “si ens remuntem al març de l’any passat, el 112 va gestionar una mitjana de 5.300 trucades operatives diàries, una xifra molt similar a la de principis de març d’aquest any. En canvi, a partir de l’11 de març, les trucades operatives es van enfilar per sobre de les 12.000 diàries, un 226% més de les habituals. Volum extraordinàriament elevat, gens habitual, sense cap precedent, que es va mantenir fins al 19 de març. Després, a poc a poc s’ha anat reduint tot i que els nivells diaris continuen sent superiors als de l’any passat”.
El total de trucades operatives acumulades des de l’11 de març fins divendres Sant han estat 241.523, de les quals 99.108 per la Covid-19, el 41% de l’acumulat
El conseller ha explicat que s’han realitzat reforços d’operadors i operadores d’acord amb els increments flexibles previstos per a les situacions d’excepcionalitat sobrevinguda i curt abast de temps. Així mateix, es va habilitar un nou espai amb posicions de teleoperació per desdoblar la sala 112 a l’edifici 112 de Reus. A Zona Franca, el CAT112 va acordar la disponibilitat d’una sala específica a la seva seu per poder dur a terme la mateixa acció.
Buch ha recordat, un cop més, “que el 112 és un telèfon només per a emergències, i que per consultes tenim a disposició de la ciutadania les aplicacions Stop Covid 19 Cat i Confinapp i també el telèfon 061”.
El conseller ha finalitzat la seva intervenció agraint a totes les persones que representen els cossos de seguretat i emergències i que dia rere dia han demostrat la seva professionalitat per vetllar pel benestar dels catalans i catalanes. “Un agraïment sincer per tota la feina que estan duent a terme. I tinguin clar, que tenim un dels millors cossos de seguretat i emergències del món. La seva dedicació en la gestió de la crisi ha estat exemplar i un referent”.
“Moltes gràcies per la feina feta i tot i les dificultats del moment, no abaixin la guàrdia. Els necessitem per fer front a la crisi i les seves derivades per assolir els dos objectius que ens vam marcar des del primer dia: evitar la propagació de la Covid-19 i no col.lapsar els sistema sanitari”, ha insistit.