Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura

El sector vitivinícola acorda l'impuls de mesures urgents per a reduir els efectes del coronavirus

query_builder   15 abril 2020 17:42

event_note Nota de premsa

El sector vitivinícola acorda l'impuls de mesures urgents per a reduir els efectes del coronavirus

La consellera Jordà es reuneix amb representants del sector per a abordar conjuntament la sortida post-Covid

Les prioritat són la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, la destil·lació d’excedents de vi, el perfeccionament del control de la traçabilitat, i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible

FOTO WEB

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’ha reunit, aquest dimecres, amb el sector vitivinícola per a analitzar la situació creada pel coronavirus i les possibles actuacions a portar a terme per a reduir-ne els efectes i ajudar a sortir-ne el millor possible.

A la reunió, que s’ha fet per videoconferència, també hi ha assistit el director general d’Alimentació, Carmel Mòdol, el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i representants de l’Institut del Cava, el Consell Regulador de la DO Cava, Pimecava, l’Associació Vinícola Catalana, Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i l’Associació de Viticultors del Penedès.

A la trobada s’ha posat de manifest la gran preocupació per les repercussions del COVID-19, especialment per l’aturada del canal de la restauració, la dificultat de les exportacions i la previsible caiguda del turisme. El tancament del canal HORECA, a causa de l’aturada d’hotels i restaurants, està impactant fortament al sector vitivinícola i molts cellers, sobretot de petita i mitjana dimensió. Encara que una part de les vendes s’han pogut derivar cap al canal Alimentació, això no supleix la disminució produïda en l’altre canal.

Bona part de la reunió s’ha centrat en el cava, que representa més del 60% de tot el sector, i que ja arrossega una crisi motivada per l’excedent de raïm i vi base cava, cosa que està provocant una forta caiguda de preus. Les propostes que s’han anat treballant a partir de les dues cimeres del cava que s’han fet els últims mesos són encara més necessàries en aquests moments.

A la reunió hi ha hagut acord per a activar, cadascú dels del seu àmbit, un seguit de mesures, enfocades a la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, la destil·lació d’excedents de vi, el perfeccionament del control de la traçabilitat, i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible.

El Consell Regulador de la DO Cava està avançant en aquest sentit i properament reunirà el seu Ple per a acordar les normes de campanya d’enguany.

El Govern de la Generalitat i el Departament d’Agricultura impulsaran diferents línies de suport econòmic, financer, i fiscal i de flexibilització de terminis.

També s’espera que el Ministeri d’Agricultura doni resposta a les demandes que s’han fet arribar des de Catalunya. L’autoritat competent de la DO Cava és el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). En la reunió, dimecres passat, del Consell Consultiu d’Agricultura, en què va participar el ministre Luis Planas, la consellera Jordà va reclamar diverses mesures:

- Destil·lació subvencionada.

- Allargament de terminis de replantació de vinya.

- Subvencionar la desqualificació de vi base cava.

- Acció de promoció del cava.

S’espera que en els pròxims dies el Ministeri doni resposta en relació amb la posada en marxa d’aquestes mesures.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 1818

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia