El Departament de Salut ha culminat avui un procés d’ampliació de les dades que comunica diàriament sobre l’impacte de la Covid-19 a Catalunya. Aquesta ampliació, amb l’objectiu de comunicar amb la màxima transparència possible, té a veure especialment amb les defuncions de persones: en aquest sentit, les dades donades fins ara eren oficials i recollien, a través dels hospitals catalans, les persones mortes en aquests tipus de centres. Però a partir d’avui, i seguint amb la premissa de donar la màxima informació que es té a l’abast, també es donen dades de defuncions a residències i a domicilis d’arreu de Catalunya. Això és fruit de l’acompliment de l’ordre donada pel Departament a les empreses de serveis funeraris de Catalunya de comunicar aquest tipus d’informació.

Fins ahir, la font utilitzada per comptabilitzar les defuncions per coronavirus era la que disposava el Departament de Salut en situacions d’epidèmia. Però aquest procediment, tot i recollir les defuncions que es produeixen a hospitals, no permetia conèixer les produïdes a les residències de gent gran o als domicilis. Per això, en tant que aquest procediment no s’acaba d’ajustar a les necessitats que exigeix una situació de pandèmia com l’actual, des d’avui el Departament de Salut modifica el recompte de les defuncions ideant, de forma pionera, una base de dades específica que recull aquestes defuncions de manera exhaustiva i que ha estat possible d’engegar en poc temps.

Per a fer-ho possible, s’ha recorregut a les empreses de serveis funeraris de Catalunya, incloent les principals empreses –claus per l’elevat nombre de casos que registren- i les nombroses petites empreses –també fonamentals per la cobertura que tenen de tot el territori català-. Unes i altres ara comuniquen a Salut, de forma individualitzada i amb total fiabilitat i exhaustivitat, el nombre de defuncions per Covid-19 a residències i domicilis. La informació inclou, entre d’altres, sexe, edat i data de defunció, per exemple.

Gràcies a aquest sistema, a més, el Departament de Salut enllaça cada difunt amb la seva història clínica, i d’aquesta manera disposa de dades per elaborar mapes diaris per analitzar la difusió de la malaltia i poder planificar territorialment els recursos sanitaris. També permet dur a terme anàlisis epidemiològiques, de les quals s’extreuen coneixements que serveixen per millorar l’atenció sanitària.

Aquesta millora de l’exhaustivitat en el recompte de les defuncions per coronavirus comportarà, a partir d’avui, un augment evident d’aquest nombre de defuncions. A causa de la modificació en el recompte aplicada des d’avui qualsevol comparativa amb dades anteriors no serà ajustada a la realitat i qualsevol interpretació en base a elles corre el risc de ser errònia.

D’altra banda, la modificació d’aquest recompte també s’acompanya de dues novetats. D’una banda, una nova variable de qual s’informarà a partir d’ara: el nombre de casos possibles d’infecció de coronavirus, segons la sospita clínica comunicada per qualsevol professional facultatiu, tant a residències com a fora d’elles. D’altra banda, a partir d’avui canvia la font que informava sobre el nombre de positius registrats a residències, de manera que ara passen a ser dades del propi Departament de Salut, quan fins ahir eren dades declarades per les pròpies residències.