La consellera insta el ministre Rodríguez Uribes a declarar la cultura bé essencial i aplicar la reducció de l’IVA

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, ha participat avui a la reunió amb les comunitats autònomes convocada pel Ministeri de Cultura per tractar l’impacte en el sector cultural de la crisi del COVID19.

La consellera ha defensat que Catalunya té competències exclusives en matèria de cultura i ha informat que el Govern català, a proposta del Departament de Cultura, ja ha elaborat i publicat un Pla de Rescat que es pot consultar al web “Pla de Rescat del Sector Cultural”. Vilallonga ha afegit que el primer decret de la Generalitat amb mesures de xoc adreçades al sector de la cultura remunta al 17 de març.

En la reunió, Vilallonga ha reclamat un fons de contingència o pla de xoc econòmic urgent transferit a les autonomies, perquè el gestionin elles mateixes, dotat amb fons que provinguin d’Europa i siguin suficients per afavorir a creadors, autors i artistes autònoms, entitats i el sector empresarial de la cultura, fins que es recuperi el nivell d’activitat anterior a la crisi, respectant sempre les competències que Catalunya té en la matèria.

La consellera de Cultura ha explicat que el grup parlamentari plural, a instàncies de JuntsXCat, va presentar el 6 d’abril una proposició no de llei per la qual s’insta el govern espanyol a declarar de forma expressa la cultura com un servei bàsic essencial i impulsar de forma urgent una reducció de l’IVA als productes i activitats culturals. Vilallonga instat el Govern espanyol a establir la fiscalitat que grava els bens i serveis culturals, i que l’IVA sigui un impost europeu harmonitzat, com han fet la majoria d’estats membres de la unió europea, que ja han aplicat un IVA reduït a la cultura.

La cultura és un bé d'interès general i se li ha de donar suport, alhora que és també una font de generació d'ocupació i d'activitat econòmica per la qual cosa resulta coherent i oportú aplicar una fiscalitat reduïda al consum de béns i serveis. La cultura en aquesta situació de crisi està ajudant a suportar el confinament. Ara cal ajudar a la cultura, ha conclòs la consellera Vilallonga.