Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARP

Teresa Jordà: "Hem treballat des del primer moment amb tota la cadena alimentària per assegurar el subministrament d'aliments a la població"

query_builder   17 abril 2020 12:18

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "Hem treballat des del primer moment amb tota la cadena alimentària per assegurar el subministrament d'aliments a la població"

La consellera d’Agricultura destaca en la compareixença al Parlament per explicar les mesures per fer front al Covid-19 els esforços de l’administració i de tot el sector per assegurar el manteniment de l’activitat del sector primari i de la indústria alimentària com a serveis bàsics i essencials

 

Jordà assegura que la crisi ha de ser una oportunitat per avançar cap a la “màxima sobirania alimentària possible”

DARP
Teresa Jordà en compareixença al Parlament per videoconferència

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha remarcat el lideratge del Departament i la comunicació “fluïda i directa”, “des del minut zero”, amb les organitzacions professionals agràries, pesqueres i amb la indústria alimentària i les cadenes distribuïdores per garantir el proveïment d’aliments durant el confinament de la població per fer front al Convid-19. “Des del principi de la crisi, les principals accions i esforços del Departament d’Agricultura han anat adreçades a evitar el trencament de la cadena alimentària en qualsevol de les seves etapes (producció, transformació, distribució, comercialització i consum)”, ha afirmat Jordà en la compareixença a la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya per explicar les mesures adoptades pel Departament per a fer front a la Covid-19.

 

La consellera ha afegit: “L’objectiu principal és el d’assegurar el subministrament d’aliments a la població i, secundàriament, evitar pèrdues de mercats exteriors. Un cop superat el pic de la demanda del cap de setmana del 13 al 15 de març no hi ha hagut, fins ara, problemes d’abastiment. El subministrament alimentari està garantit”.

 

Manteniment de l’activitat del sector primari i de la indústria alimentària

 

Jordà ha posat en valor la tasca del Departament d’Agricultura per assegurar el manteniment de l’activitat del sector primari i de la indústria alimentària com a serveis bàsics i essencials. Conjuntament amb del Departament d’Interior, s’ha garantit la mobilitat dels treballadors i treballadores. Els serveis del Departament han treballat, a més, per garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública.

 

El Pla de Contingència del Departament, del dia 13/03/2020, va concretar el tancament del 97% dels centres i instal·lacions. “En un mes hem estat capaços d’enviar pràcticament la totalitat de personal del Departament a casa, treballant telemàticament d’una manera intensa per garantir el funcionament normal del departament i reconvertint els tràmits presencials en tràmits telemàtics”, ha afirmat Jordà. La consellera d’Agricultura ha conclòs que “l’administració s’ha adaptat a les noves circumstàncies i ha ampliat els terminis administratius i, en la mesura que ha estat possible, avançar, o si més no, no aturar, el pagament dels ajuts”.

 

 

El CAR ha fet més de 1.800 inspeccions

 

El Cos d’Agents Rurals (CAR) ha mantingut l’activitat presencial. Els agents han fet més de 1.800 inspeccions i han aixecat més de 228 denúncies per incompliment de les restriccions imposades pel Reial Decret 463/2020 pel qual es va declarar l’estat d’alarma. Gràcies a la col·laboració amb el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), el CAR ha desinfectat i netejat carrers de tots aquells municipis que ho han demanat.

 

Manteniment dels mercats de productes frescos

En la compareixença al Parlament, la consellera Jordà també ha subratllat el lideratge del Departament d’Agricultura per establir les condicions per a garantir la continuïtat dels mercats de productes frescos. La Direcció General de Protecció Civil va publicar el 2 d’abril una instrucció amb les condicions per la realització dels mercats no sedentaris durant l’emergència sanitària per la Covid-19. “Suspendre els mercats de productes frescos hauria de sempre la darrera opció. El manteniment dels mercats municipals de productes frescos és essencial per assegurar l’abastiment alimentari i així ho hem comunicat des del Departament d’Agricultura a la Federació de Municipis i a la Associació Catalana de Municipis (ACM)”, ha afirmat la consellera.

 

 

Suport als sectors més afectats

 

Entre els sectors més afectats per la crisi del Covid-19, Jordà s’ha referit, en primer lloc, a la pesca. L’objectiu principal del Departament va ser garantir el funcionament mínim d’un servei essencial com el sector pesquer. Per això, des de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims es va dictar una instrucció, publicada el dijous 2 d’abril, per establir un sistema de serveis mínims a cada àmbit territorial de pesca (Girona, Barcelona i Tarragona) consistint en 2 ports de desembarcament i una llotja habilitada. La conselleria també ha treballat amb el Ministeri d’Agricultura per tal que es dissenyi un sistema d’ajuts d’estat que compensin la davallada de les rendes.

 

Pel que fa al sector de la flor i la planta, el Departament estudia totes les mesures possibles per a que cap empresa es quedi enrere. Les pèrdues econòmiques del sector, amb 389 vivers registrats, són importants i també afecten a la contractació de personal temporal que moltes d'aquestes empreses feien en aquestes dates. S’han plantejat al Ministeri mesures com la d'establir un règim extraordinari de retirades de mercat. Segons Jordà, també caldran ajudes extraordinàries de la Comissió Europea.

 

El sector vitivinícola és un dels més afectats com a conseqüència de la dificultat en les exportacions i pel tancament d’hotels i restaurants. La consellera ha afirmat que caldrà facilitar l’accés a crèdits als viticultors, per poder tenir circulant per a les despeses de la campanya, i crèdits i ajuts als cellers, que a més de la disminució de vendes s’estan trobant en una situació d’impagaments per part de distribuïdors i clients. Jordà s’ha reunit aquesta setmana amb el sector per definir una acció conjunta. Les prioritats són la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, la destil·lació d’excedents de vi, el perfeccionament del control de la traçabilitat i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible.

 

Un altre sector especialment afectat en la cadena alimentària ha estat el de l’oví i cabrum. El tancament d'hotels i restaurants han produït un brusc descens de la demanda i del preu ,tant de la carn d'oví com de la carn de boví en les dues últimes setmanes. Donada la gravetat de la situació, la consellera va enviar una carta al ministre d’Agricultura, Luis Planas, sol·licitant que demani a la Comissió Europa l’ajuda per a l'emmagatzematge privat de carn fresca o refrigerada d'animals de l'espècie bovina de vuit mesos o més i una altra per a la carn d'oví i cabrum.

 

“Activar tots els mecanismes possibles”, per a la campanya agrària

 

El covid-19 també afectarà la campanya de la fruita. La consellera ha assegurat que “la feina del Departament ha estat frenètica,” amb la creació des del primer moment d’un equip de treball a través dels Serveis Territorial de Lleida a través del qual “hem treballat coordinadament i transversalment amb tot els actors implicats”. Segons dades dels sector, caldran uns 33.000 treballadors i treballadores els mesos de juny i agost. Un 80% dels treballadors de les campanyes agràries són d’origen immigrant. Aquest any, però, un 70% d’aquesta mà d’obra immigrant no pot entrar a l’Estat atesa la situació pel coronavirus. “És necessari activar tots els mecanismes possibles per a la incorporació de mà d’obra”, ha dit Jordà. La consellera valora de manera “molt positiva” l’incentiu aprovat pel govern espanyol que permet “simultaniejar el cobrament de la prestació d’atur amb el cobrament de la retribució per treballar al camp”. Amb tot, ha remarcat que la regularització anunciada amb un permís de treball “no pot ser temporal i només mentre duri aquesta crisi”. “No és de rebut que s'atorgui el permís de treball i, quan s'acabi la feina, es deixi les persones de nou només amb el permís de residència. Els estem condemnant una altra vegada a la vulnerabilitat i a la il·legalitat. I això no és èticament correcte i més quan en primer moment els hi estem demanant un acte de responsabilitat cap a nosaltres”. Jordà ha plantejat la possibilitat d’activar una ajuda d’Estat per a la campanya agrària destinada a la part de la collita que no serà possible collir degut a la previsible manca de mà d’obra.

 

Una oportunitat “per avançar cap a la màxima sobirania alimentària possible”

 

En la part final de la seva intervenció. Jordà ha destacat “la riquesa i el valor que representa tenir un país agroalimentari de primer ordre com el que tenim”. I ha afegit que “la crisi ha de ser una oportunitat per assumir nous reptes per tal d’avançar cap a la màxima sobirania alimentària possible”.

 

Entre aquests nous reptes, Jordà ha remarcat la necessitat “d’enfortir” l’estructura productiva, “sobre la base de les empreses d’economia familiar agrària, com aquelles empreses que viuen i treballen al territori, i que són les que no es deslocalitzaran mai i per això, el cuidaran i treballaran amb els màxims criteris de sostenibilitat per a què continuïn produint productes sans, bons, segurs i sostenibles”. Aquest enfortiment de l’estructura productiva cal fer-lo, segons Jordà, aplicant la Llei d’Espais Agraris, aportant recursos per facilitar la inversió per a la transformació i modernització de les empreses agràries, continuant amb la transformació del secà en regadiu i en la modernització dels regs actuals, i invertint en la millora de la sostenibilitat dels processos productius. Tot plegat, acompanyat de la inversió en I+D i en transferència tecnològica i formació continuada, “elements clau que han d’acompanyar al sector agrari del nostre país a situar-se a primer nivell en relació a la qualitat i seguretat dels productes que ofereix a la societat”.

 

En aquest sentit, la consellera d’Agricultura ha afirmat que caldrà continuar donant suport en diferents línies a través d’ajuts per a la:

  • Modernització de les explotacions i per facilitar el relleu generacional en vista a la viabilitat i continuïtat del sector coma activitat econòmica.
  • Sostenibilitat de les produccions agràries des del punt de vista del respecte pel medi.
  • Creació i suport a les estructures de comercialització.
  • Consolidar i obrir nous mercats per diversificar el risc.

 

A curt termini, Jordà assegura que s’hauran d’establir mesures que contribueixin a:

  • Donar de liquiditat a aquelles empreses del sector, ja siguin productores o de transformació i comercialització s’hagin vist afectades per la crisi i, per tant, tinguin necessitat de liquiditat.
  • Establir plataformes i canals de comercialització per a les empreses petites que fan productes molt específics i que tenen dificultats per arribar al mercat.
  • Comunicar, entre la societat, la importància del sector primari.

 

Per acabar, la consellera, ha fet una crida al consum responsable: “Tindrem temps per valorar tot el què en podem aprendre com a societat d’aquesta greu crisi. Però hi ha una cosa clara: hem de retornar a la nostra pagesia tot el que aquests dies està fent per nosaltres. Comprem amb responsabilitat: ara més que mai prioritzem el comerç local i el producte de proximitat”.

 

La consellera ha començat la seva intervenció expressant el seu condol per les víctimes del Covid-19 i ha agraït la tasca del personal sanitari i a tots els treballadors i treballadores de la cadena alimentària “que aquests dies tan difícils han continuat i continuen treballant, per garantir una alimentació suficient i de qualitat al conjunt de la ciutadania del nostre país”. 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat

1  

Imatges

Teresa Jordà en compareixença al Parlament per videoconferència

Teresa Jordà en compareixença al Parlament per videoconferència 125

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia