• El Departament de Cultura treballa en noves línies de crèdit, ajudes a fons perdut i en la desescalada de les mesures d’aïllament forçós pel COVID19 
Música

Representants de diferents subsectors del món de la música han fet sentir la seva veu i han fet arribar diferents propostes en una telereunió aquest dilluns al vespre amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. A la reunió també hi va prendre part el secretari general del Departament, Francesc Vilaró; la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, i el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta.

Vilallonga i Vilaró van exposar el Pla de Rescat que el Departament de Cultura ha fet públic a través del web https://cultura.gencat.cat/ca/departament/plans-i-programes/pla-rescat/ i van agrair l’aportació que aquests dies estan fent els músics amb les activitats a la xarxa de #LaCulturaaCasa. La consellera es va comprometre a treballar per la reactivació i ha demanat que li facin arribar totes les propostes de necessitats. Vilaró va explicar que el sector de la música és especialment fràgil perquè té molts treballadors intermitents i també és divers perquè té empreses grans i altres molt petites. A més de la flexibilització de les subvencions ja anunciada, ara es treballa en noves línies de crèdit, noves ajudes a fons perdut i un pla de retorn o desconfinament. La consellera i el secretari general van informar que mesures com una renda mínima o el mateix pla de recuperació s’han d’elaborar conjuntament amb altres departaments de la Generalitat com Treball, Salut o Interior.

Àngels Ponsa va donar resposta a algunes de les qüestions plantejades i va explicar, entre altres aspectes, que la direcció general treballa en un document a partir de les reclamacions rebudes. Curanta va informar que, a l’espera de la reestructuració del pressupost del Govern, hi ha previst un increment del suport a les empreses discogràfiques, i va demanar que es facin propostes per incloure-les en els plans de desconfinament.

Per la seva part, els diferents representants del món de la música van assenyalar que es troben en un moment especialment delicat perquè en molts casos tenien la inversió feta per als espectacles de l’estiu per a unes festes majors i uns festivals que ara no se sap si se celebraran. També van reivindicar un pla de xoc urgent i la rebaixa de l’IVA cultural, propostes que la consellera va recordar que va fer la setmana passada a la reunió de les comunitats autònomes amb el ministres espanyol de Cultura. A més, es van escoltar propostes concretes com per exemple poder fer música en viu durant el confinament complint totes les mesures sanitàries, o la recuperació de les classes de música que només reuneixen un professor i un alumne, i es va fer una defensa de la cultura com una prioritat.

Van participar a la telereunió Àlex Esteva (Discmedi i Música Moderna de Catalunya), Jordi Gratacós (Associació ARC), Guillem Arnedo (Associació de Músics de Jazz), Carmen Zapata (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), Gerard Quintana (Acadèmia Catalana de la Música), Lluís R. Salvà (Associació Catalana de Música Clàssica), Núria Segovia (Xarxa de Cases de la Música de Catalunya), Oriol Orfila (Editores Discogràfiques de Catalunya), Òscar Lanuza (Circuït Òpera de Catalunya) i Xavier Carbonell (Associació Xàfec).

      

4  

Imatges

Imatge de la video reunió  1

Imatge de la video reunió 1 83

Imatge de la videoreunió 2

Imatge de la videoreunió 2 74

Imatge de la videoreunió 3

Imatge de la videoreunió 3 72

Imatge de la videoreunió 4

Imatge de la videoreunió 4 95