Cultura

Tellfy

Les biblioteques públiques impulsen les comunitats de lectors mitjançant una aplicació per a dispositius mòbils

query_builder   21 abril 2020 12:28

event_note Nota de premsa

Les biblioteques públiques impulsen les comunitats de lectors mitjançant una aplicació per a dispositius mòbils

  • El concurs Llegir té Premi inicia una nova edició amb l’objectiu de fomentar la lectura individual i la creació de clubs de lectura entre els joves durant el confinament
  • En posa es marxa el projecte Escriu un Llibre, que permetrà a les biblioteques públiques oferir clubs de lectura i escriptura
  • El Departament de Cultura i les Biblioteques de Barcelona distribueixen lots de lectura als pavellons socials de la ciutat
Tellfy

El Departament de Cultura, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i les Biblioteques de Barcelona traslladen a la xarxa l’activitat de les comunitats de lectors mitjançant l’aplicació per a dispositius mòbils Tellfy.

Aquesta aplicació de missatgeria instantània per a dispositius mòbil desenvolupada per l’empresa catalana NexTReT permet la creació de comunitats i canals diferents en un entorn segur especialment pel que respecta a la protecció de dades personals.

En aquesta primera prova pilot, resultat de la col·laboració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), l’empresa NexTReT i les biblioteques públiques, s’han creat un seguit de comunitats lectores i diversos canals d’informació relacionats amb l’activitat de les biblioteques i el foment de la lectura. En aquesta primera fase s’han creat les següents comunitats:

Biblioteques de Barcelona

  • Club de lectura de literatura catalana (conductora: Mercè Carrillo)
  • Club de lectura de llengua italiana (conductora: Ludovica Valentini)
  • Club de lectura de novel·la negra (conductor: Sebastià Bennasar)

Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona

  • Club de lectura de ciència-ficció (conductora: Ines Macpherson)
  • Club de lectura de literatura catalana (conductora: Mercè Carillo)
  • Club de lectura de novel·la negra (conductor: Sebastià Bennasar)

Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola

  • Pregunta a la biblioteca
  • La biblioteca t’informa
  • Club de lectura virtual  de lectura de llibres en anglès (conductora: M. Carmen Montella)
  • Club de lectura virtual d' escriptura (conductora: Belqui Leal)
  • Club de lectura virtual de Literatura i art (conducció: Tantàgora)

Biblioteca Pública de Lleida:

    • Pregunta a la biblioteca
    • La biblioteca t’informa

Biblioteca Pública de Tarragona:

  • Pregunta a la biblioteca
  • La biblioteca t’informa
  • Club de lectura virtual Llegim (conductora: Paula Jarrin)
  • Club de lectura virtual La tensió psicològica en el relat d'intriga i policial (conductora: Margarida Aritzeta)
  • Club de lectura virtual Bogeria, mostres i mons possibles. Una volta pel costat fosc de la literatura (conductora: Agnès Llorens)
  • Club de lectura virtual Creativitat en família: descobrim amb la lectura les tècniques de pensament i escriptura creativa a partir de l'obra de Gianni Rodari (conductor: Jordi Folch)

Institució de les Lletres Catalanes

  • Comunitat lectora Joan Perucho

Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat

  • Club de lectura de novel·la negra (conductora Anna Ma. Villalonga)
  • Club de lectura Literatura i matemàtiques (conductor: Xavi Roca Martínez)
  • Club de lectura Lectura Fàcil (conducció: Associació de Lectura Fàcil)
  • Club de lectura Llegim en femení (conductora: Marta Nadal)
  • Club de lectura Llegir el teatre (conductora: Raquel Picolo)
  • Club de lectura Llegim l’òpera (conductor: Musicològics)

Per formar part d’alguna d’aquestes comunitats lectores només cal descarregar l’aplicació Tellfy (disponible per a dispositius Android i iOS) i sol·licitar la inscripció en algun dels grups disponibles. L’aplicació protegeix la privacitat de les persones de manera que es pot formar part d’una comunitat determinada sense que la resta de membres puguin conèixer el seu número de telèfon o altres dades personals.

S’ha previst un període de prova inicial d’aquest projecte d’un mes per tal de poder valorar les funcionalitats de l’aplicació i també l’acceptació per part dels usuaris. A partir d’aquest termini, és preveurà la possible incorporació de més biblioteques i l’ampliació del nombre de comunitats lectores. En aquesta primera fase s’incorpora també la Institució de les Lletres Catalanes amb una comunitat dedicada a Joan Perucho i del qual enguany es commemoren els cents anys del seu naixement.

Nova edició del concurs Llegir té Premi
Ja s’han obert les inscripcions a una nova edició de l’activitat Llegir té Premi, que organitza el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura mitjançant la plataforma Legiland. Aquesta activitat està dirigida a lectors de 8 a 16 anys. Fins  al 21 de juny els participants podran llegir de manera individual, o a través d’equips (clubs de lectura) que ells mateixos creïn, les lectures seleccionades a la plataforma i optar a guanyar diferents premis en funció del nombre de lectures realitzades i la verificació de la comprensió lectora de les obres llegides.

Els participants podran seleccionar les obres a llegir entre 680 títols en català, castellà i anglès, i també n'hi ha de lectura fàcil. Els títols es podran obtenir mitjançant la biblioteca digital eBiblioCat o estaran disponibles directament dins de la plataforma per cortesia de Legiland. Un cop llegida l'obra seleccionada, els participants hauran de respondre una sèrie de preguntes sobre el títol triat. Cada pregunta correcta genera un nombre concret de punts: com més títols llegits i respostes encertades, més punts se sumen al compte del lector. Es preveuen un seguit de premis per als lectors més actius, com tauletes, rellotges intel·ligents i lots de llibres. El lliurament de premis es farà en un acte públic un cop es recuperi la normalitat i les condicions sanitàries ho permetin.

En el moment de registrar-se com a participant, els lectors han d'indicar quina és la seva biblioteca pública de referència, d'aquesta manera l’equipament pot fer un seguiment de l'evolució dels seus usuaris.  Les biblioteques públiques i les biblioteques escolars poden participar en aquest concurs fent la corresponent difusió entre els seus usuaris, animant a la formació de clubs de lectura vinculats a les biblioteques i recomanant als usuaris les obres seleccionades per al concurs.

S’ha previst una participació màxima de 1.500 joves, però, gràcies a la col·laboració del proveïdor del servei es facilitarà la inscripció de tot el jovent interessat a participar-hi.

Les biblioteques públiques conviden els seus usuaris a Escriu un Llibre
El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura ofereix a les biblioteques públiques la participació al projecte Escriu un Llibre perquè convidin els seus usuaris a escriure un llibre amb un autor o autora.

Aquest projecte s’articula a través de la plataforma de Fiction Express, que ofereix en exclusiva un seguit de títols literaris en català, castellà i anglès que es publiquen setmanalment i que permet als joves la possibilitat d’interactuar amb els seus autors escrivint la continuació de la història. A través d’un sistema de votacions i d’un fòrum obert amb l’autor, on es comparteixen idees i opinions sobre el llibre, l’autor tindrà nous arguments per escriure els capítols posteriors. Aquest projecte es dirigeix a nois de 5è i 6è de primària, 1er i 2on ESO i 3er i 4rt ESO. 

Les biblioteques públiques disposaran d’aquesta eina a partir d’aquest setmana i podran crear els seus propis grups de lectura i escriptura. La persona dinamitzadora del grup podrà escollir el llibre que es vol treballar.

La plataforma no té límit d’usuaris i per tant totes les biblioteques públiques que es vulguin inscriure podran fer-ho.

Lots de lectura als pavellons socials de Barcelona i a l’Hospital de la Vall d’Hebron
El Departament de Cultura, a través de la Central de Préstec i Serveis Especials del Servei de Biblioteques i en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, ha fet donació durant aquests dies de 3.000 documents (llibres i revistes) als pavellons socials que gestiona l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

El donatiu té com a objectiu facilitar materials de lectura i lleure a les persones allotjades temporalment en aquests equipaments per a fer-los més agradable la seva estada.

En paral·lel, des de la Central de Préstec i Serveis Especials del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura s’ha tramès un lot de 1.000 documents a la Vall d’Hebron mitjançant el circuit de documents de redistribució.

Tot i que el que confinament actual va obligar a tancar les biblioteques públiques des del dia 13 de març, aquests equipaments no han deixat de prestar serveis i han traslladat la seva activitat d’informació, formació i foment de la lectura a la xarxa. Bona part de l’activitat lectora s’està realitzant actualment mitjançant la biblioteca digital eBiblioCat http://ebibliocat. Aquest servei permet accedir actualment a més de 100.000 documents i des de l’inici del confinament ja acumula un total de 100.000 llibres electrònics prestats, 50.000 pel·lícules visualitzades i s’han donat d’alta 30.000 nous usuaris.

 

 

Més informació:

https://biblioteques.gencat.cat

http://bibliotecavirtual.diba.cat

http://www.bibgirona.cat/

https://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca

http://ebiblio.cat

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia