- La consellera de Cultura escolta les demandes d’un sector audiovisual que considera urgent reprendre les produccions per no deixar afectada la cadena de distribució i exhibició, i de retop els festivals
- Reclamen que s’estudiï la recuperació d’una nova taxa que ajudi el sector audiovisual i insten a declarar la cultura bé essencial i a reduir l’IVA cultural

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha afirmat avui en una telereunió amb el sector audiovisual que la cultura “no vol ser la darrera a ser desconfinada”, i s’ha mostrat partidària d’anar trobant la manera de reobrir petits teatres, biblioteques o sales de cinema complint degudament la normativa sanitària. Vilallonga ha demanat als representants del món audiovisual que aportin idees i expliquin quines necessitats tenen amb vista a poder avançar cap a la recuperació de l’activitat. També ha expressat la necessitat que el pressupost del Departament de Cultura no pateixi cap retallada.
Vilallonga ha fet aquesta proposta en una reunió a la tarda amb el sector de l’audiovisual a la qual ha participat el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta, el qual ha avançat que treballa en noves mesures econòmiques de suport a la producció pensades per reactivar el sector quan s’aixequin les restriccions i es reobrin els platós de rodatge que encara estan tancats per reduir el risc d’expansió de la pandèmia del COVID19.
Els assistents a la reunió han valorat positivament les mesures i ajudes que està elaborant el Departament de Cultura i que, com ha recordat la consellera, es poden consultar al web Pla de Rescat del Sector Cultural. També han demanat més ajudes, sobretot per garantir una liquiditat que consideren imprescindible, i han coincidit a subscriure la idea d’una desescalada del confinament que permeti la reobertura dels equipaments culturals.
Una petició majoritària ha estat que s’estudiï la recuperació d’una taxa per finançar el sector audiovisual català. També han reclamat més ajudes a TV3 per contribuir a recuperar la producció d’obres de ficció i documentals en llengua catalana, i la declaració de la Cultura com a bé essencial, amb la corresponent rebaixa de l’IVA Cultural.
Els representants del sector audiovisual han avisat que cal salvar les empreses perquè sense elles no hi haurà producció audiovisual i això comportarà que es trencarà la cadena i quedarà afectada la distribució i exhibició d’audiovisuals i, de retop, els festivals.
Xavi Carrillo, representant del sector dels videojocs, ha estat l’excepció i ha reconegut que estan resistint molt bé i no tenen les mateixes afectacions que la resta de companys de l’audiovisual per l’aturada forçosa sanitària.
A la trobada hi han participat Raimon Masllorens (Junta de Directiva dels Productors Audiovisuals de Catalunya), Albert Serra (Productors Audiovisuals de Catalunya), Camilo Tarrazón (Gremi Empresaris Cinemes de Catalunya), Carlos Rodríguez (Catalunya Film Festivals), Miquel Rutllan (Cluster Audiovisual de Catalunya), Isona Passola (Acadèmia de Cinema Català), Mònica Garcia (Festival de Sitges) i Xavi Carrillo (Sector Videojocs).