- El president de la Generalitat encapçalarà la celebració de la Diada de Sant Jordi 2020 amb una lectura de “Lletres Lliures”
- Els ciutadans que ho desitgin podran participar en una visita virtual guiada al Palau de la Generalitat
- Lectures a distància, promoció internacional, i molt més, busquen que la jornada també sigui ben present enguany
- El Departament de Salut convida els ciutadans a escriure relats d’agraïment al personal sanitari que lluita contra “el drac del coronavirus”
- El Departament d'Educació proposa activitats per celebrar el Sant Jordi des del confinament
- El Departament d’Empresa i Coneixement dona suport al comerç de proximitat en la venda de roses i llibres
- La Delegació del Govern a Madrid s’afegeix a la celebració virtual i, com cada any, les delegacions a l’exterior portaran la diada del llibre i la rosa arreu del món
La situació excepcional d’afectacions per la pandèmia de COVID 19 i les mesures de confinament decretades arreu del país afecten la tradicional celebració de la Diada de Sant Jordi d’enguany. No obstant això, el Govern ha treballat amb força per tal que, malgrat el caràcter especial de la jornada, tothom en pugui gaudir d’una forma o altra, des d’on estigui, i de forma virtual #SANTJORDI2020.
El Departament de Cultura desenvoluparà la seva acció central des de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, la qual, a través del seu Servei de Biblioteques, proposa per aquest Sant Jordi2020 organitzar una nova edició de l’activitat “Lletres Lliures”, enguany de manera virtual. Per a aconseguir-ho, fa una crida a la participació ciutadana per tal que la gent, des de casa, enregistri lectures lliures, en vídeos d’una durada màxima de 2 minuts, i les comparteixi a les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #LletresLliures.
El president de la Generalitat, Quim Torra, obrirà la participació institucional en aquesta iniciativa amb una lectura que enregistrarà en vídeo amb textos de Josep Carner i Simona Gay.
El Servei de Biblioteques convidarà les biblioteques a fer-ho i difondrà els vídeos a través del seu canal de Youtube. També fa arribar aquesta proposta a rapsodes, actors i altres artistes, amb la voluntat que llegeixin textos relacionats amb les commemoracions de Govern 2020.
Com en edicions anteriors, la iniciativa també s’ha fet extensiva al personal del Departament de Cultura, que en altres anys ja ha tingut una participació important amb les seves lectures.
Visita guiada virtual al Palau de la Generalitat i als dracs de Barcelona
La Direcció General del Patrimoni Cultural impulsa un seguit d’accions encapçalades una visita virtual al Palau de la Generalitat, d’acord amb les mesures preses per prevenir la Covid-19. La iniciativa, impulsada pels departaments de Cultura i de la Presidència, tindrà lloc dijous 23 d’abril a les 11.30 hores al canal Youtube de patrimoni.gencat.cat.
La visita virtual serà conduïda pel responsable de les visites guiades que habitualment es fan al Palau de la Generalitat de forma presencial. Durant el recorregut, es mostrarà l’edifici del Palau i les seves diverses estances: la Sala Torres-Garcia, la Capella de Sant Jordi, la Galeria Gòtica, la Sala Tarradellas i moltes més per on els i les visitants podran passejar gràcies a la tecnologia trekker de Google Street View que captura imatges panoràmiques en 360 graus, un projecte força complex que va suposar fer milers de fotografies de l’edifici.
Entre altres espais i històries, es podrà veure els tres llocs de Palau on els capitells estan suspesos i no tenen columna, separats per dos-cents anys els uns dels altres, i conèixer anècdotes com la del fèmur de Sant Jordi, que algú se’l va endur el 1940 i anys més tard el va tornar, però sota secret de confessió. Una manera ben diferent de descobrir la història que hi ha darrere les parets d’aquest emblemàtic edifici, d’origen medieval.
Aquesta visita tan especial tindrà una durada de trenta minuts aproximadament i quedarà enregistrada, de manera que tothom pugui veure-la durant la Diada de Sant Jordi i posteriorment, als canals de difusió de patrimoni.gencat.
Amb motiu d’aquesta Diada de Sant Jordi tan especial, el Departament de Cultura publica el model 3D de l’emblemàtica Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Un model 3D que permet descobrir detalls de més a prop. El model 3D es pot visionar i giravoltar al perfil que té patrimoni.gencat a la plataforma 3D Scketchfab, on museus i institucions d’arreu del món estan publicant les seves col·leccions en 3D. També s’ha publicat un detall de la capella, la clau de volta, on també s’hi representa un Sant Jordi.
- Model 3D de la Capella de Sant Jordi: https://bit.ly/34UA8g7
- Model 3D de la clau de volta: https://bit.ly/3cCnMvO
La digitalització d’aquest espai s’ha dut a terme a través de la tecnologia més avançada que existeix actualment, la generació de núvol de punts a partir de laserscan que permet obtenir un model 3D amb tota la informació morfològica de l’edifici escanejat.
Aquesta digitalització s’emmarca en el projecte de digitalització del patrimoni cultural català que estan impulsant la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, amb l’objectiu d’estudiar, conservar, protegir, difondre i fer més accessible a tothom el patrimoni cultural català.
A més, Patrimoni Cultural també ha promogut la publicació i difusió d’una Història de Patrimoni que, amb el títol específic de ‘Barcelona i els Dracs’, va acompanyada d’un reportatge fotogràfic sobre dracs que es poden veure a la ciutat de Barcelona i uns models 3D que descrivim a sota. La DG de Patrimoni Cultural ha fet una crida als equipaments adscrits a la seva Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) i als museus de les xarxes territorials per tal de recollir imatges de dracs de Sant Jordi de les col·leccions museístiques catalanes, amb l’objectiu de bastir una galeria fotogràfica que serà difosa a través de les xarxes socials digitals.
Pel que fa als museus de la Generalitat de Catalunya:
- El Museu d’Història de Catalunya farà una recomanació de 10 llibres històrics o de la història, que publicaran al web i difondran a través de xarxes social i butlletí electrònic. En concret, sobre “Història medieval” recomana les obres d’autors medievals catalans: Disputa de l’ase, d’Anselm Turmeda; Una Tria, d’Ausiàs March; La Guerra contra el rei de Castella, de Pere el Cerimoniós. També recomanarà obres ambientades a l’època com L’àngel de les tenebres, de Josep-Lluís González. Sobre “Història moderna”, recomana Els poemes de Lepant, de Joan Pujol, i O he de morir o he d'amar, de Francesc Fontanella. Sobre “Història contemporània”, recomana Els estranys, de Raül Garrigasait; Tots els contes, de Caterina Albert (Víctor Català); Incerta Glòria, de Joan Sales, o Els fundadors, de Raül Garrigasait.
- El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona proposa als més petits la manualitat “Crear una rosa en mosaic”.
La DG Patrimoni Cultural també prestarà suport a les següents iniciatives:
- #TotsFemSantJordi, de la Casa Batlló: La Casa Batlló anima els catalans a celebrar Sant Jordi des dels seus balcons. Convida a vestir de roses els seus balcons oferint idees i recursos.
- #HeroisxSantJordi: de La Pedrera proposa una repte a Instagram. Davant el drac comú a qui combatre, la Covid-19, proposa als usuaris d’Instagram que diguin quin és el seu heroi o la seva heroïna aquests dies sota aquesta etiqueta i nominant persones perquè la cadena segueixi.
- Museu de Lleida: posa a disposició de la ciutadania diverses publicacions en línia. En concret: els Quaderns i els Catàlegs.
Concursos i propostes d’oci amb la llengua catalana com a protagonista
Per la seva part, la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT celebraran Sant Jordi en línia amb concursos i propostes d’oci relacionades amb la lectura i el consum cultural en català.
Així, des del 16 fins al mateix 23 d’abril tothom pot participar, a través del Twitter, al concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot i el TERMCAT”, un concurs amb cinc anys de trajectòria, al qual s’afegeix enguany el Centre de Terminologia TERMCAT. En aquesta cinquena edició Política Lingüística i el TERMCAT han proposat a la comunitat tuitaire que faci piulades sobre cançons en català que incloguin algun terme relacionat amb la natura, la terra, el medi ambient, el canvi climàtic…, com ara noms de flors, arbres, animals, accidents geogràfics, fenòmens meteorològics, etc.
Els concursants han de piular el fragment en què apareix el terme, el títol de la cançó i l’etiqueta #StJordiTermÒptim. També hi poden afegir altres informacions, com ara l’autor, l’intèrpret o grup que la canta, una imatge il·lustrativa, etc., i esmentar-hi els comptes @termcat i @optimotcat. Els participants poden buscar idees en les cançons de l’apartat Agafa el micro.cat del web Llengua catalana o del portal Viasona. Les piulades rebudes entre el 16 i el 23 d’abril entraran en el sorteig de deu subscripcions anuals a Filmin.cat, la primera plataforma de distribució en línia de cinemes i sèries en català, i a l’iQuiosc, el primer quiosc digital de revistes i premsa en català.
A més, Política Lingüística publica per Sant Jordi el nou quadern dedicat a Els fruits saborosos, de la col·lecció “Llegir per parlar, llegir per aprendre”, coincidint amb l’Any Carner. A partir de textos reals de tipologia ben diversa, els quaderns ofereixen activitats que fomenten la conversa i reforcen l’aprenentatge de la llengua partint de la lectura. S’adrecen als docents i aprenents dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) , les parelles lingüístiques del Voluntariat per la Llengua, les associacions i entitats que treballen per al foment de la llengua catalana i que organitzen clubs de lectura, grups de conversa, etc. Són útils també a la comunitat educativa.
La DGPL també posa a disposició del ciutadà els nou quaderns de la col·lecció “Parlem Tu i Jo” fets en col·laboració amb el CPNL per facilitar el diàleg alhora que es fomenta l’aprenentatge de la llengua a través de la lectura. La col·lecció s’adreça principalment a les parelles participants al Voluntariat per la llengua, també és un recurs didàctic per als clubs de lectura o els alumnes dels cursos de llengua catalana. Els nou quaderns són monogràfics de diferents temes o personatges: Pompeu Fabra, la salut, l’esport, la diversitat religiosa, la família, els diferents tipus d’habitatges, el menjar i el beure, el temps lliure i els viatges. En els textos centrals hi han col·laborat autors com ara: Mònica Batet, David Vila i Ros, Xevi Sala, Vicenç Villatoro, Sònia Moll, Rafel Vallbona, Ramon Solsona, Joaquim Carbó o Josep M. Espinàs, i en els còmics, Oriol García Quera, Gemma Pauné, Marc Méndez, Toni il·lustració, Albert Climent, Marta Comas, Mercè Godàs, David Parcerisa, Montse Batalla, Xevi Domínguez o Giovanni Castro.
Per impulsar la lectura en català de persones que l’estan aprenent, Política Lingüística ha donat suport als dos nous volums de Lectura fàcil Les dones invisibles, de Genís Sinca, i Massa boira i altres contes, de Manuel de Pedrolo, disponibles a la botiga en línia de l’Associació Lectura Fàcil. Són dos dels títols publicats amb suport de Política Lingüística, als quals se sumaran a l’edició al llarg de l’any de tres títols més aquest format, dos en català i un, en aranès, la primera obra de lectura fàcil en aquesta llengua: Cartes impertinents, de M. Aurèlia Capmany, La Colla de Sabadell, amb textos de F. Trabal. A. Obiols i J. Oliver i Es madeishes esteles, de Núria Martí. La Lectura Fàcil és una metodologia per crear i adaptar textos, també les il·lustracions, el disseny i la maquetació perquè puguin llegir i entendre aquelles persones que tenen dificultats lectores i/o de comprensió.La DGPL i l’Associació Lectura Fàcil tenen previst presentar a la tardor aquests cinc nous llibres.
Durant aquesta setmana de Sant Jordi, Política Lingüística també farà difusió d’audiollibres en català a través del canal de Twitter @llenguacatalana per promoure també aquest sistema de lectura i que les plataformes n’ampliïn l’oferta.
Per a persones amb una llengua primera diferent del català i que l’estan aprenent, la DGPL els ofereix la col·lecció de 10 títols “Aprenem català des de…” per a l’aprenentatge d’aquesta llengua a partir de la llengua de cadascú. Són especialment útils per al primer contacte amb la llengua catalana, per entendre i practicar frases quotidianes i facilitar les comunicacions bàsiques en català. La col·lecció té títols en anglès, amazic, àrab, espanyol, francès, panjabi, romanès, rus, urdú i xinès. Cada obra té tres apartats. El primer, Informació bàsica, amb una explicació general sobre Catalunya, la llengua i la societat catalanes, i una aproximació al català des de la llengua protagonista. El segon, Català, llengua d’acollida, amb diàlegs breus i vocabulari propis de situacions quotidianes agrupats per temes (les persones, la feina, el menja, la salut, el lleure…). Finalment, a Comencem a parlar trobem diàlegs més extensos per aprofundir en els temes de l’apartat anterior. Els continguts es poden consultar i descarregar, tant els pdf com els fitxers d’àudio, des de la pàgina web de la col·lecció.
També es farà difusió a través del canal de Twitter @llenguacatalana, de les apps de Sant Jordi i sobre contes que es poden trobar al CercaApps, el cercador d’aplicacions per a dispositius mòbils en català de la Direcció General.
Diverses plataformes de cinema en línia i canals de les televisions catalanes ofereixen, aquests dies diverses produccions en català. El canal Twitter @cat_cine de la Direcció General de Política Lingüística celebrarà Sant Jordi fent difusió de pel·lícules i sèries en català basades en llibres o sobre llibres, que es poden veure en línia.
D’altra banda, www.elplanetadelscontes.cat, impulsat per la Fundació La Roda, ofereix contes d’arreu del món produïts en format audiovisual en línia amb el suport de Política Lingüística. S’hi poden trobar 24 contes en català de medi ambient, motivadors, sobre salut, de superació, sobre diversitat o amb valors familiars. El contes, en suport audiovisual, han estat adaptats per 19 companyies de titelles, conta-contes, ombres xineses, etc.
El CPNL també ha preparat un vídeo de celebració de la diada de Sant Jordi que convida a la lectura, preparat per ser difós des dels 22 centres de Normalització per tot tipus de xarxes: Twitter, Facebook, whatsapp, d’entre 50 i 60 segons. El video juga amb fotos que tenen relació amb el significat de la frase escollida i amb cartel·les amb el text animat sobre “La rosa” o algun altre element, amb frases com ara: “Amb els libres per amics no et faltarà companyia” o ”Cada pàgina pot ser un estel que et fa de guia”, de Joana Raspall; “Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre”, d’Emily Dickinson; “Un cop has après a llegir, seràs lliure per sempre”, de Frederick Douglass, o “La lectura ens enriqueix, ens fa millors com a persones i també ens fa més lliures”.
La Direcció General de Política Lingüística també ha donat suport a l’Associació Illescat en la publicació de dos llibres d’introducció a la filosofia en llengua de signes catalana (LSC). Els llibres formen part de la col·lecció "Història de la Filosofia en LSC", assessorada per l’entitat Artistes Sords i Units (ASU) per a la producció de la versió signada, i la UB.
Els dos volums publicats fins ara són La saviesa dels mites i Els presocràcrits. El pas del mite al logo, de Damián Cerezuela i Pablo Navarro, i amb Josep M. Segimon com a model signant. El tercer volum, que ha d’aparèixer properament, és Sòcrates i els sofistes, també de Damián Cerezuela i Pablo Navarro, i amb Javi Álvarez com a model signant. Tots els textos dels llibres van acompanyats del vídeo corresponent, per capítols, en llengua de signes i amb subtitulacions en català, de manera que també són un bon instrument per aprendre i practicar llengua de signes catalana.
La cultura popular, més activa que mai en aquesta Diada de Sant Jordi
La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural organitza diverses activitats per celebrar Sant Jordi.
- Lectura de poemes de Palmira Jaquetti, amb motiu de la commemoració del 125è aniversari del naixement d’aquesta autora. Es tracta d'una selecció de 13 poemes publicats a la revista Meridià entre el 7 d’octubre de 1938 i el 14 de gener de 1939. La lectura anirà a càrrec de sis reconeguts actors i actrius: Maria Jesús Lleonart, Pepa Arenós, Enric Major, Mont Plans, Carme Sansa i Manel Barceló. Se’n farà un vídeo que posteriorment quedarà penjat al canal de yoitube del Departament de Cultura i en petites càpsules per separat per xarxes socials. L’Any Jaquetti, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, reivindica la figura de l’escriptora, musicòloga, folklorista i pedagoga Palmira Jaquetti, doblement oblidada per la seva condició de dona i per les circumstàncies polítiques que li van tocar viure. Com a folklorista cal destacar la seva participació en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que dugué a terme a partir del 1925.
- Centenars de veus, un sol cor. Una altra activitat de la cultura popular per aquest Sant Jordi és un projecte coral participatiu en el qual centenars de cantaires d’arreu del país formaran UN SOL cor per celebrar conjuntament aquest Sant Jordi tant especial. Desenes de corals s’han unit a aquest projecte d’aplegar cantaires d’arreu del territori català en una sola coral virtual, formant així un sol cor, una sola veu.
La tradició coral a Catalunya és un fenomen extraordinari que aplega milers de persones a tot el nostre territori. Els assajos de les corals han tingut òbviament una aturada forçosa però l’activitat coral continua. Des de la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme Cultural hem engegat un projecte per tal que tot el país canti com a un sol cor una peça musical del compositor de Castellbell i el Vilar, Francesc Vila i lletra de Salvador Espriu, ‘Oració al Senyor Sant Jord’”.
- Estrena de taulers de Pinterest, amb imatges sobre l'activitat associativa vinculada a Sant Jordi des del punt de vista de diferents àmbits: bestiari (dracs), catifes de flors, puntes de coixí, ateneus, etc. És la col·laboració del teixit associatiu amb les seves activitats ordinàries.
- Recomanacions bibliogràfiques sobre cultura popular i associacionisme (14 publicacions subvencionades per la DGCPAC a través de la línia d'ajuts per a l'edició 2019 i 5 títols relacionats amb la festa i la llegenda de Sant Jordi proposats per la Tradillibreria).
- Publicació del nou número de la Revista d'Etnologia de Catalunya (REC).
- Bookcrossing: el Centre de Documentació de la DGCPAC participa des de fa anys en la iniciativa de bookcrossing promoguda pel centre d'art contemporani basc Artium per la qual durant el dia 23 d'abril més de 50 biblioteques, museus i centres d'art i patrimoni ofereixen duplicats de publicacions dels seus fons perquè els ciutadans se les puguin endur i, un cop llegides, alliberar-les en algun espai públic com museus, universitats, mitjans de transport o poliesportius. Davant la impossibilitat d'intercanviar llibres al carrer, enguany es proposa un bookcrossing digital pel qual els participants recomanaran col·leccions en línia d'altres institucions, amb l'objectiu de donar-les a conèixer a nous públics.
- Finalment, es la DG farà un seguiment exhaustiu de la totes les iniciatives que es plantegin des de les xarxes socials: actuacions de corals, enregistraments de representacions teatrals, etc.
L’Institut Ramon Llull dona suport a la campanya #BooksAndRoses
Atesa la projecció internacional que també té la celebració catalana de la Diada de Sant Jordi, per aquesta edició obligadament especial d’enguany l’Institut Ramon Llull, també ha previst donar suport a la campanya oficial i institucional #BooksAndRoses (https://booksandroses.cat/) impulsada pel Diplocat.
Aquest suport es concreta en dos eixos d’acció, que inclouen la difusió en xarxes, amb la voluntat de vincular els llibres i l’Institut Ramon Llull, i l’activitat amb contingut específic i propostes actives al web.
Pel que fa a la campanya a xarxes, l’IRL vol potenciar Xarxa Llull , i per això ha demanat a lectors i mestres d’aquesta estructura que expressin, en vídeos de 10 o 20 segons (de durada ideal per a Twitter i Instagram), amb quin llibre s'enamoren més els seus alumnes de la literatura catalana. Coincidint amb la diada de Sant Jordi, amb aquesta iniciativa , l’IRL vol relacionar el món dels llibres i la literatura amb la feina que desenvolupa l’entitat quan a internacionalització.
A més, l’institut, aprofitant la seva estructura de prescriptors internacionals, llençarà la seva campanya gràfica amb la idea "El drac és a la cova". Aquesta proposta recull la idea que com que aquest Sant Jordi el passarem tancats, el drac es quedarà a la cova. Aquesta campanya generalista juga amb el concepte de "com que no es pot fer Sant Jordi, siguem els dracs", que tothom resti a casa però que guardi esforços i anhels per a reprendre la celebració en el futur.
D’altra banda, l‘Institut Català de les Dones difondrà a través del seu compte de Twitter frases d’autores catalanes. Sota el lema “Recomana el llibre d'una autora i omplim les xarxes de pensament feminista”, també demanarà que els lectors recomanin llibres feministes amb l’etiqueta #SantJordiFeminista.
Suport al comerç de proximitat: roses a domicili i els llibres, a les llibreries
El Departament d’Empresa i Coneixement fa costat al comerç de proximitat i la cultura en una diada tan especial. La Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, dona suport a la campanya del Gremi de Floristes de Catalunya #rosadesantjordiacasa amb l’objectiu que els catalans puguem gaudir de la rosa de Sant Jordi des del confinament però mantenint la il·lusió de la tradició. Des del Gremi de Floristes s’està fent un gran esforç per tal que des de diferents indrets de Catalunya qualsevol persona que vulgui comprar o enviar una rosa tingui l’oportunitat de fer-ho.
En els darrers anys s’ha venut una mitjana de 7 milions de roses, mentre que aquest 2020 s’espera assolir una xifra de vendes que s’acosti a les 300.000, ni tan sols el 5% de les vendes habituals. D’aquestes, un 15% són de producció local, la qual cosa permetrà donar sortida a la producció del Maresme.
El Gremi de Floristes també ha creat un mapa amb la distribució geogràfica de les floristeries que donen el servei #rosadesantjordiacasa i que es pot consultar directament a la seva pàgina web (on també hi ha el formulari per a les floristeries que s’hi vulguin afegir). L’objectiu és poder arribar a una distribució geogràfica que cobreixi la major part del territori. En aquests moments en formen part 110 floristeries.
D’altra banda el Gremi impulsa la iniciativa #SantJordialsbalcons, perquè els petits de la família participin i visquin la festivitat. En aquest sentit, anima les famílies a dibuixar roses, dracs i treballs manuals, guarnint els balcons. La campanya és un èxit absolut i això posa de manifest les ganes de celebrar la diada per part de tots els ciutadans malgrat l’estat d’alarma.
Per això, el Govern dona suport també a la Cambra del Llibre, al Gremi de Llibreries, que faciliten la compra de llibres per Sant Jordi a través de les webs de les llibreries. Sant Jordi 2019, es van vendre 1,64 milions de llibres i es van facturar unes vendes de 24 milions d’euros.
La Delegació del Govern a Madrid s’afegeix a la celebració virtual
Malgrat la dificultat del moment actual, el Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, de la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, també celebrarà el Sant Jordi virtualment.
Per aconseguir-ho, ha organitzat una diada, promocionada amb un cartell solidari del dissenyador gràfic Emilio Gil, que gira a l’entorn de la idea “El llibre, una casa per estar-s’hi”. El centre promociona així una diada virtual en què hi pendran part reconeguts autors com: Antoni Bassas, David Castillo, Eva Baltasar, Anna Ballbona i Najat el Hachmi, que explicaran la seva obra i com viuen aquest Sant Jordi. També ha editat el llibret de difusió lectora Suggeriments Sant Jordi 2020 i difondrà el vídeo Contacontes, adreçat als infants que ha fet la llibretera Cristina Penadés, sobre la llegenda de Sant Jordi. A més, la Llibreria Blanquerna s’ha adherit a la campanya “Sant Jordi ets tu” que permet reservar llibres, per telèfon o correu electrònic, que es podran recollir quan la llibreria obri les seves portes al públic.
Propostes del Departament d'Educació per celebrar el Sant Jordi des del confinament
Educació ha publicat al web XTEC diverses activitats que els centres poden oferir a l'alumnat. Entre aquestes, destaca un pòster que inclou propostes per treballar amb diferents grups d’alumnes, que s’ha desenvolupat amb motiu del centenari del naixement de Gianni Rodari, mestre, escriptor, pedagog i periodista italià i una de les figures més rellevants de la literatura infantil.
D'altra banda, el portal Edu365, també del Departament d'Educació i adreçat directament a les famílies, ha publicat un especial de Sant Jordi amb recursos d'autoaprenentatge.
Relats d’agraïment al personal sanitari que lluita contra “el drac del coronavirus”
El Departament de Salut posa en marxa una iniciativa per agrair als professionals sanitaris la seva lluita contra “el drac” del coronavirus. Tothom qui ho desitgi podrà escriure un relat, dedicar-lo al seu professional de referència i l’ICS l’hi farà arribar per correu electrònic.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’Estratègia Arts en Salut per promoure l’ús terapèutic de les arts dins l’àmbit sanitari i amb la col·laboració entre professionals de les disciplines artístiques i sanitàries.
Contes explicats pels Mossos d’Esquadra
Els Mossos d’Esquadra celebraran enguany la diada de Sant Jordi amb una proposta especial adreçada als nens i nenes, un col·lectiu amb el qual treballen durant tot l’any i també durant el confinament.
El dia 23 d’abril diversos agents dels Mossos d’Esquadra explicaran contes en directe a través del compte corporatiu d’Instagram. La sessió començarà a les 11.00h amb narracions de 15 minuts aproximadament. Alguns dels relats que s’hi explicaran són “Els angelets de les dents i la Malva”, “No vull ser un heroi” o “Les perdius del rector de Vallfogona”.
Amb aquesta acció, els Mossos d’Esquadra volen celebrar un Sant Jordi diferent i a la vegada agrair els nens i nenes la seva comprensió i actitud durant el confinament.
Les delegacions del Govern a l’exterior portaran Sant Jordi arreu del món
Tot i l’excepcionalitat de la situació, les delegacions del Govern a l’exterior portaran com cada any la festa de la rosa i el llibre arreu del món. Aquestes són algunes de les activitats que s’hi celebraran:
Delegació davant la Unió Europea
La Delegació del Govern davant la Unió Europea, el Casal Català de Brussel·les i el Centre Balears Europa, organitzen un concurs de relats curts en el marc de la Setmana cultural de Sant Jordi a Brussel·les que té lloc del 20 al 26 d’abril. El concurs consisteix a elaborar un relat curt en català, de gènere i estil lliure, que faci alguna referència implícita o explícita a Brussel·les.
Delegació al Regne Unit
La Delegació al Regne Unit organitza la campanya #RegalaUnLlibre #GiftABook a Twitter, amb la qual convida a regalar un llibre a alguna persona a través de les xarxes, compartint fotografies, vídeos i recomanacions amb una menció. La Delegació també col·labora fent difusió de les diferents activitats que organitzen els casals catalans:
- A Irlanda, el casal català ha organitzat un concurs literari. L'obra guanyadora s'anunciarà el mateix 23 d'abril i participarà en un concurs a nivell europeu (en col·laboració amb els altres casals).
- Al Regne Unit, el casal català Catalans UK també ha organitzat uns jocs florals, s'anunciaran les obres premiades el 3 de maig.
- Catalans UK també han organitzat Catalonia sound, un cicle musical virtual durant el temps de confinament, amb concerts per instagramlive cada dijous a les 19.15h. Tot i que aquesta iniciativa no és estrictament de Sant Jordi, perquè s'allargarà durant les properes setmanes, sí que hi han fet coincidir l'estrena.
Delegació a Alemanya
Els lectors de català i l’IRL organitzaran un concurs fotogràfic online. S'ha fet un enviament de material de Sant Jordi als lectorats de català a Frankfurt Mannheim, Hamburg, Kiel, Leipzig, Würzgburg, Heidelberg, Constança, Hamburg, Berlín, El Pont Blau i Stuttgart. També a les escoles Joan-Miró, Catalanets i Heinz-Brandt Oberschule de Berlín.
Tambe s’ha facilitat material a les llibreries Bartleby de Berlin; Bergen Erlesen de Frankfurt; Buchladen Neusser de Colònia, La Librería de Bonn, i a les institucions Kultcat e.V. KatalanischDeutscher Kulturverein, Städtepartnerschaft Verein Köln-Barcelona (Colònia), el Centre Cultural Català de Colònia i el Museu de les Roses-Rosen Museum.
A més, el Rosen Museum (museu de les roses) farà una publicació sobre Sant Jordi a la seva revista i la revista del think tank IFA ha publicat un article a la seva revista Impresa Kulturaustausch sobre Sant Jordi.
Delegació als Estats Units
La delegació del Govern col·labora a Washington DC amb la Fundació Paulí Bellet i la Kensington Row Bookshop, que organitzen el Kensington Day of the Book Festival. Concretament, la delegació ha participat juntament amb l’Smithsonian Center for Folklife &Cultural Heritage en la iniciativa Catalonia On Stage, que ateses les circumstàncies serà un escenari virtual amb vídeos de diferents escriptors i músics catalans. També hi ha un petit espai per a cuina, una obra de teatre del Casal i un espai sobre sardana. A més, ha realitzat un petit vídeo de la DGUSA que es penjarà al web on s’explica la tradició de Sant Jordi.
A Nova York, la delegació col·labora amb la Mary Ann Newman i el Farragut Fund en l’organització del Sant Jordi in New York, que també s’ha reinventat a través d’un web que oferirà tres jornades de 8 hores d’activitats culturals amb escriptors i artistes.
Delegació a Itàlia
La Delegació es dona suport a la iniciativa impulsada per la comunitat catalana a Itàlia (les associacions amics de Catalunya i Catalans a Roma i la ràdio Catalunya Itàlia). Es tracta d’un concurs literari artístic.
Delegació a França
La Delegació del Govern de la Generalitat a França ha organitzat el 1r festival de textos curts i d’il·lustració infantil “Des de la finestra, un Sant Jordi indiscret”. Els participants poden escriure un text curt que inclogui la paraula “solidaritat”. Als petits de la casa se’ls convida a presentar un dibuix inspirat en els valors solidaris. La iniciativa s’adreça a la comunitat catalana resident a França, als residents de França, i als francesos i les franceses residents a Catalunya. El premi són dues entrades a un concert de Manel que tindrà lloc a París el 9 de setembre.
Delegació a l’Europa Central
La Delegació del Govern de Catalunya ha decidit presentar la programació cultural que tenia prevista per a la celebració de la festa de Sant Jordi a través d’streaming. “Cavalleres en sabatilles” es podrà veure per YouTube el 24 d'abril a les 19:00h a través de l’enllaç: https://youtu.be/gTRZqTd6-40
Sota el lema "L'amor a la paraula" i amb una clara aposta per la producció cultural femenina, el Sant Jordi d'enguany serà tot un viatge cultural. Artistes de Catalunya i Àustria crearan un programa conjunt situat en la frontera entre la literatura, la música, la interpretació i el teatre. La moderació anirà a càrrec de la Sra. Krystyna Schreiber- delegada de la Generalitat de Catalunya a Europa Central.
Delegació a Suïssa
La Delegació del Govern a Suïssa celebrarà Sant Jordi convidant els nens i nenes a fer dibuixos relacionats amb la diada, que seran publicats a les xarxes socials el dijous 24 d’abril, així com un Quizz sobre Sant Jordi. A més, prepararà una publicació en homenatge a Mercè Rodoreda i Aurora Bertrana, dues autores catalanes que van escriure obres importants de la literatura catalana a Suïssa.
Delegació a Portugal
S’ha impulsat la campanya #SantJordiEmCasa a través de les xarxes socials on es convida a compartir quin llibre s’està llegint o quina obra es recomana. La campanya està oberta a tothom i compta amb el suport de diferents persones que han enregistrat vídeos, com la directora de l’Institut Ramon Llull.
Delegació als Balcans
La Delegació als Balcans i la llibreria Moderna vremena celebren conjuntament Sant Jordi 2020 i la festa croata de la Nit del Llibre (Noć knjige). Des de dilluns 20 d’abril fins el dia de Sant Jordi, cada dia l'editor Kruno Lokotar presentarà una de les obres catalanes més importants que han estat traduïdes al croat. Aquests vídeos es difonen a través de les xarxes socials de la Delegació i de Moderna Vremena.
A més, la Delegació s’ha coordinat amb l’Associació d’Escriptors d’Eslovènia, que presentarà obres catalanes traduïdes a l’eslovè els dies 23 i 24 d’abril a través de la seva web i les seves xarxes socials.
Delegació als Països Bàltics
El dia de Sant Jordi publicarà un vídeo/animació en anglès a les xarxes socials que explica la tradició de celebrar Sant Jordi amb llibres i roses. Després, durant una setmana, cada dia es publicaran vídeos sobre llibres/autors catalans, a càrrec d’acadèmics del Centre d'Estudis Catalans i d’altres persones relacionades amb Catalunya. També convida la comunitat catalana dels països bàltics a unir-se a Sant Jordi online i fer el seu vídeo sobre un llibre amb els hashtags #aboutabook #booksandroses.
Delegació als Països Nòrdics
La delegació enviarà cartes de felicitació als catalans residents en els cinc països i a diverses institucions. També farà difusió de l'acte que prepara el Casal d'Estocolm.
2