En total, es repartiran 5.400 plantes de pebrot, enciam i tomàquet, aquest cop plantades inicialment per un professional certificat en producció ecològica. Entre els beneficiats, hi ha 5 horticultors professionals de la comarca (a Arbolí, Cornudella, la Bisbal, Bellmunt i Serra d'Almos), per tal de disposar de producte per fer tastos i avaluar el comportament de les varietats. També persones voluntàries de l’associació La Safranòria, que treballa per a conservar i promocionar aquestes varietats, multiplicant llavors. Finalment, també entre totes aquelles persones que vulguin incorporar alguna d’aquestes varietats als seus horts. En total, s’han recollit una seixantena de sol·licituds de planter per aquesta temporada.
Tot i la gran quantitat de llavors i planters repartits des de l’inici del projecte, la demanda és tant elevada que no es cobreixen totes les sol·licituds.
Tercer repartiment dins del programa
Aquesta és la tercera vegada que el parc, en col·laboració amb la Fundació Miquel Agustí, distribueix llavors i planters de varietats hortícoles recuperades entre el sector agroalimentari i persones interessades del territori.
Així, durant el 2019, es van distribuir prop de 3.800 plantes a l'estiu i unes 4.000 a la tardor.
La preservació de llavors de varietats més oblidades i la seva multiplicació amb el suport d’una xarxa de professionals del sector agrícola que hi col·labora, ha permès recuperar varietats amb més de 30 anys d’història en aquest àmbit, en la línia de les directrius de l’Estratègia Catalana del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Es tracta d’aprofitar el valor afegit que aporta aquest patrimoni natural, tant des d’un punt de vista econòmic com social.
Promovent varietats tradicionals des del 2017
El projecte es va iniciar el 2017, impulsat pel Parc Natural del Montsant. Des del 2018 hi participa la Fundació Miquel Agustí, i des del 2019 s’implica també el Banc de Terres del Consell Comarcal del Priorat. També el 2019 es va crear en el marc del projecte l’associació La Safranòria, que agrupa un conjunt de persones voluntàries que volen donar continuïtat a la iniciativa impulsada pel parc.
En una primera fase del projecte es van identificar i recollir gairebé una quarantena de varietats tradicionals de 12 espècies diferents que estaven fora del mercat, després d’un treball de camp per identificar-les, a partir de més d’una cinquantena d’entrevistes amb agricultors de la zona, la majoria majors de 70 anys. Posteriorment, la Fundació Miquel Agustí va ser l’encarregada de dur a terme la caracterització agromorfològica i per paràmetres de qualitat, i la multiplicació de llavors, per a la creació d’un reservori de llavors tradicionals amb excedent suficient per ser reintroduïdes a conreus del Priorat i el Montsant.