Territori

mini

Comença la distribució de planter de varietats agrícoles tradicionals al Parc Natural de Montsant

query_builder   24 abril 2020 09:27

event_note Nota de premsa

Comença la distribució de planter de varietats agrícoles tradicionals al Parc Natural de Montsant

  • En el marc del projecte Biodiversitat Cultivada, aquesta setmana es repartiran sobretot planters d’enciam, tomàquet i pebrot entre més d’una cinquantena de professionals i persones interessades, amb el suport del Banc de Terres del Consell Comarcal del Priorat, la Fundació Miquel Agustí i l’associació La Safranòria
  • S’han habilitat 13 punts de distribució descentralitzats, i es repartiran en municipis del parc i del Priorat, seguint les mesures de seguretat establertes i reduint al mínim els desplaçaments
imatge 1
Planter de pebrer de La Bisbal.

Professionals del sector agroalimentari i persones interessades començaran a rebre aquesta setmana les llavors i el planter de varietats tradicionals del Parc Natural de Montsant i del Priorat, per a la temporada primavera-estiu del 2020.

 

La iniciativa s’emmarca dins del projecte de Biodiversitat Cultivada, que es desenvolupa amb el suport del Banc de Terres del Priorat del Consell Comarcal, la Fundació Miquel Agustí i l’associació La Safranòria, des del 2017, amb l’objectiu de recuperar productes de l’horta tradicionals i aprofitar el seu valor afegit, tant des del punt de vista de la singularitat de varietats, com per la diversificació del sector agrícola local.

 

 

 

Igualment que en la temporada primavera-estiu i tardor-hivern del 2019, enguany la distribució d’aquests planters estava prevista en un acte públic amb la previsió d’una setantena de persones assistents. Tanmateix, les limitacions imposades com a conseqüència de l’emergència sanitària de la COVID-19, han obligat a modificar els plans inicials.

 

Així, la distribució s’ha organitzat mitjançant 13 punts per arribar a tots els municipis del Parc Natural del Montsant i la comarca del Priorat, evitant al màxim el nombre de desplaçaments i extremant les mesures de seguretat derivades de l’emergència sanitària. Així, aquelles persones que han sol·licitat planter de temporada, l’hauran de recollir en un d’aquests 13 punts habilitats.  

 

S’espera arribar a una cinquantena de persones, entre professionals i particulars, que ja han mostrat el seu interès en rebre les llavors i el planter de varietats tradicionals aquesta temporada. Són sobretot d’enciam, tomàquet i pebrot, de les varietats següents:

 

  • Enciam carxofeta
  • Enciam maravilla
  • Enciam del sucre
  • Pebrot de la Bisbal
  • Tomàquet pebrot
  • Tomàquet corsega
  • Tomàquet cor de bou
taula

En total, es repartiran 5.400 plantes de pebrot, enciam i tomàquet, aquest cop plantades inicialment per un professional certificat en producció ecològica. Entre els beneficiats, hi ha 5 horticultors professionals de la comarca (a Arbolí, Cornudella, la Bisbal, Bellmunt i Serra d'Almos), per tal de disposar de producte per fer tastos i avaluar el comportament de les varietats. També persones voluntàries de l’associació La Safranòria, que treballa per a conservar i promocionar aquestes varietats, multiplicant llavors. Finalment, també entre totes aquelles persones que vulguin incorporar alguna d’aquestes varietats als seus horts. En total, s’han recollit una seixantena de sol·licituds de planter per aquesta temporada.

 

 

Tot i la gran quantitat de llavors i planters repartits des de l’inici del projecte, la demanda és tant elevada que no es cobreixen totes les sol·licituds.

 

Tercer repartiment dins del programa

 

Aquesta és la tercera vegada que el parc, en col·laboració amb la Fundació Miquel Agustí, distribueix llavors i planters de varietats hortícoles recuperades entre el sector agroalimentari i persones interessades del territori.

 

Així, durant el 2019, es van distribuir prop de 3.800 plantes a l'estiu i unes 4.000 a la tardor.

 

La preservació de llavors de varietats més oblidades i la seva multiplicació amb el suport d’una xarxa de professionals del sector agrícola que hi col·labora, ha permès recuperar varietats amb més de 30 anys d’història en aquest àmbit, en la línia de les directrius de l’Estratègia Catalana del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Es tracta d’aprofitar el valor afegit que aporta aquest patrimoni  natural, tant des d’un punt de vista econòmic com social.

 

 

 

Promovent varietats tradicionals des del 2017

 

El projecte es va iniciar el 2017, impulsat pel Parc Natural del Montsant. Des del 2018 hi participa la Fundació Miquel Agustí, i des del 2019 s’implica també el Banc de Terres del Consell Comarcal del Priorat. També el 2019 es va crear en el marc del projecte l’associació La Safranòria, que agrupa un conjunt de persones voluntàries que volen donar continuïtat a la iniciativa impulsada pel parc.

 

En una primera fase del projecte es van identificar i recollir gairebé una quarantena de varietats tradicionals de 12 espècies diferents que estaven fora del mercat, després d’un treball de camp per identificar-les, a partir de més d’una cinquantena d’entrevistes amb agricultors de la zona, la majoria majors de 70 anys. Posteriorment, la Fundació Miquel Agustí va ser l’encarregada de dur a terme la caracterització agromorfològica i per paràmetres de qualitat, i la multiplicació de llavors, per a la creació d’un reservori de llavors tradicionals amb excedent suficient per ser reintroduïdes a conreus del Priorat i el Montsant.

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 193

Imatge 2

Imatge 2 61

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 178