President

Sessió de control del Parlament

President Torra: "Necessitem mobilitzar tot el talent de Catalunya per construir junts el futur de les properes generacions"

query_builder   24 abril 2020 12:46

event_note Nota de premsa

President Torra: "Necessitem mobilitzar tot el talent de Catalunya per construir junts el futur de les properes generacions"

  • En la sessió de control al Parlament, el cap de l’Executiu destaca que “no ens en sortirem només amb els pressupostos” i reclama la necessitat d’un “estat a favor”
  • El president insta els Comuns a exercir la seva influència en el govern espanyol perquè “deixi que Catalunya gestioni el desconfinament” i demana “cooperació i diàleg sense imposicions”
Sessió de control al Parlament
El president Torra durant la seva intervenció a la sessió de control del Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida aquest matí, des del Parlament de Catalunya, a “tot el talent que té el país” per encarar la fase de construcció després de la pandèmia de la Covid-19. “Necessitem mobilitzar tot el talent de Catalunya per fer front al que ha de ser aquest pla per fixar l’horitzó del país, en el qual ens juguem el futur de les properes generacions de catalans”, ha subratllat.

El cap de l’Executiu ha destacat que, després de la fase de rescat, on ens trobem actualment, vindrà la fase de reactivació, on caldrà parlar amb tots els partits polítics, però també amb “agents econòmics, socials, culturals, universitats, centres de recerca i executius de les empreses” perquè, amb cadascun dels sectors, “arribem a acords público-privats per saber com ajudar-los i com prioritzar les accions perquè la reactivació sigui possible”. Quim Torra ha destacat que en aquesta fase caldrà “una resposta inclusiva on tots ens escoltem”, amb “la implicació de tota la societat”, perquè el futur s’haurà de construir “d’una manera disruptiva”.

 

Transferències directes de l’estat espanyol

Per fer front a la situació d’emergència derivada de la crisi del coronavirus, el president ha destacat que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 “ens dotaran d’un marc que necessitàvem”, però que, un cop aprovats, caldrà veure com es prioritza cada línia. “Només amb aquests pressupostos no ens en sortirem”, ha alertat el cap del Govern, que ha reclamat “transferències directes per part de l’estat espanyol, i no préstecs” per poder fer front al cost sanitari d’uns 1.800 milions d’euros que suposarà aquesta crisi.

En aquest sentit, Quim Torra ha demanat que s’elimini el topall de dèficit, que es puguin aplicar els superàvits dels ajuntaments i que es rebaixi el dèficit fiscal que pateix Catalunya. “Necessitem, ara sí, tenir un estat a favor, que el govern espanyol jugui a favor”, ha afirmat el president, que també ha exigit a l’executiu de Pedro Sánchez “diàleg i cooperació, sense imposicions”.

 

“Deixin que Catalunya gestioni el desconfinament”

Durant la sessió de control, el cap del Govern ha defensat que la gestió del Govern durant la pandèmia de la Covid-19 “ha estat sempre per a tothom” i que “ha prioritzat la vida i la salut de totes les persones per davant de qualsevol altra consideració”. I ha lamentat que, “en el procés de confinament, no se’ns ha escoltat”, i que el govern espanyol no ha remès cap informe mèdic o científic que rebatés les diferents decisions del Govern que no han estat acceptades per l’executiu espanyol.

En aquest context, i en resposta a la pregunta de Catalunya en Comú Podem, el president ha demanat a aquest grup parlamentari que exerceixi la seva influència al govern espanyol per fer “que la veu de Catalunya s’escolti” en la lluita contra la pandèmia. “Ara  -ha assegurat el president-  tenen una magnífica oportunitat: deixin que Catalunya gestioni el desconfinament, facin que el govern espanyol accepti que Catalunya té la competència, l’experiència i el coneixement per fer-ho”.

El ple d’aquest matí s’ha celebrat en format reduït amb 21 diputats, degut a les recomanacions sanitàries davant la pandèmia de la Covid-19. El president ha lamentat que la sessió no s’hagi pogut celebrar telemàticament, com es fan les reunions del Consell Executiu, d’ajuntaments o les reunions de les comissions de la Cambra. “Penso que el plenari ho podria fer i em sap greu que el Parlament no lideri també el que ha de ser un dels futurs que hem de construir, un ple que es pugui fer telemàticament”, ha destacat a l’inici de la sessió.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia