El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit avui que “un dels errors més grans que ha comès el gobierno del estado español avui, és la recentralització. Això ens ha anat en contra i ens ha impedit treballar amb la celeritat i amb la qualitat amb què treballa un país com el nostre davant d’una emergència”. “Que no es tornin a equivocar i que ens deixin decidir i executar el pla d’emergències propi que té aquest país” ha insistit.
El conseller ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta oral de ple del Parlament de Catalunya del grup JuntsxCatalunya sobre la gestió de les emergències.
El titular d’Interior ha explicat que “fa 35 anys que Catalunya té un model propi de gestió d’emergències i no hi ha cap altre territori a l'estat espanyol que tingui un model com el nostre”. “Amb la gestió dels atemptats del 17 d’agost o durant el temporal Glòria i amb tantes i tantes experiències, no d’aquesta legislatura sinó de moltes legislatures, hem demostrat que el sistema d’emergències públic d’aquest país és capaç de resoldre totes les adversitats que es troba” ha afegit.
En aquesta mateixa línia, i en relació a la la lluita de la Covid19, Buch ha destacat que el govern de la Generalitat va actualitzat un pla que es va aprovar l’any 2010, “fa 10 anys que ja es va treballar i es va pensar en un pla contra una pandèmia sanitaria com la que estem patint” ha dit. “Aquest pla doncs, es va actualitzar el febrer d’aquest 2020 i es van començar a prendre decisions, però llavors va venir la recentralització i ens van prendre el dret a decidir i a poder executar les resolucions de l’emergència” ha lamentat. El conseller ha detallat que a partir d’aquell moment “ens hem trobat que les decisions que ha proposat el Govern de la Generalitat de Catalunya han estat rebutjades perquè al cap de pocs dies el gobierno del estado les aprovi amb alguna modificació. Ens prenen la capacitat de decisió i al cap de poc temps recentralitzen les nostres propostes per ells aprovar-les i explicar-les”.
El conseller també s’ha sumat un cop més, “a les mostres de condol i suport per totes les persones que treballen en la lluita contra aquesta pandemia, són molts els esforços que s’estan realitzant per tant un agraïment profund a tots” ha dit.
D’altra banda, en declaracions al programa “Aquí, amb Josep Cuní” de Ser Catalunya, i sobre un possible pla de desconfinament de manera coordinada per part de l’Estat, el conseller ha explicat que seria “de sentit comú”. “El que hem demanat des d’un principi des de la Generalitat és que poguessin treballar d’una manera coordinada i no subordinada com es va decidir des de Madrid”.
En aquest sentit, Buch ha posat en valor que “fa 20 anys que gestionem la salut i les emergències. Qui millor pot gestionar les emergències són els gestors que ho fan habitualment i qui té el coneixement territorial. Per tant, si rectifiquen, estarà bé, ho trobem encertat”.
Sobre un possible augment de la delinqüència un cop acabat el confinament, el conseller ha explicat que “el cos de Mossos d’Esquadra ha capgirat les estratègies i està treballant en les realitats que es trobaran i com hi podran fer-hi front. El cos està treballant per tenir un pla de contingència per evitar la delinqüència“.
En aquesta línia, i en quant a les promocions del cos de Mossos d’Esquadra, Buch ha afirmat que “encara hem de continuar fent promocions d'agents. Els treballadors públics també es van jubilant. El que hem de fer és un pla de xoc i fer promocions per tenir una estabilitat. Amb la covid-19 i amb tota la despesa sanitària que s’està fent, aquests números s’hauran de refer i a partir d’aquí veure com podem fer aquestes promocions tant de Mossos com de Bombers”.
El conseller ha declarat que “des de principi d’aquesta legislatura vam marcar aquest objectiu de recuperar aquest conjunt d’agents de seguretat i també d’emergències, aquestes promocions que fa molts anys que no es feien i tenir els cossos dotats a nivell de recursos humans com cal i com necessitem”.
Pel que fa a les sancions imposades en el confinament, el titular d’Interior ha aclarit que “l’aixecament d’acte es basa en dues lleis; la llei general de Salut Pública i la llei de Seguretat Ciutadana. El que fan els agents és aixecar un acte i a partir d’aquí s’inicia un procés administratiu en el qual pot acabar en sanció o no. La gran majoria dels ciutadans estan seguint les indicacions de les autoritat sanitàries i això els ho hem d’agrair. Però el que no podem fer és quedar-nos passius davant de la gent irresponsable, que és una minoria, i que ens posen en perill a tots”. “Per tant, si hem de canalitzar aquest aixecament d’acte d’una manera o una altra, ho farem. Com sempre, hi ha totes les garanties administratives i jurídiques davant l’administració”.
En referència al nombre de sancions imposades per les Policies Locals de Catalunya, Buch ha manifestat que “la gestió de coordinació i col·laboració entre els agents del territori és un encert. La capacitat que tenim de disposar de tot el territori dona millor execució de la realitat. A Catalunya tenim 216 poblacions amb policies locals que fan la seva feina, qui millor que ells, que coneixen els barris, els carrers, la ciutadania”. “Els Estats que han apostat per la coordinació entre les diferents administracions que tenen en el mateix estat han funcionat molt millor que els han optat pel centralisme com Espanya o França”, ha dit.
Sobre la llei mordassa, el titular d’Interior ha dit que “la llei s’aplica en la màxima contundència sempre. Les lleis són iguals per a tothom. No cal que ho demanin, són clares i diàfanes. Les lleis s’apliquen o no s’apliquen però no amb màxima o mínima contundència”.
Finalment, pel que fa al possible lliurement d’un passaport d’immunitat en el moment de desconfinament, Buch ha manifestat que “per lluitar contra la pandèmia hem de buscar l'equilibri amb la realitat social que tenim en el nostre país i la diversitat territorial que tenim que són molt diferents i ajustar totes les eines per lluitar contra la propagació. Amb el passaport hem de mirar com adaptem aquestes recomanacions a les necessitats socials que tenim. No pot ser excusa la lluita contra la Covid-19 per anar en contra de la llibertat d'opinió. Per això tenim experts i professionals”, ha afegit.