Consellera Budó
  • La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, justifica la necessitat d’aprovar el Decret per dotar  de “total validesa i legalitat” les mesures que el Govern acorda per “fer front a la pandèmia de la Covid-19”
  • El Decret, que modifica la Llei 29/2010, del 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, “adapta les institucions catalanes al segle XXI”

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha defensat avui davant el ple del Parlament l’aprovació del Decret llei 5/2020, de modificació de la Llei 29/2010, del 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya. La norma, decretada pel president Quim Torra el passat 12 de març a proposta de la consellera de la Presidència i del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, i d'acord amb el Govern, estableix que les sessions del Govern i del Consell Tècnic es puguin celebrar de forma telemàtica “en situacions de força major o de greu risc col·lectiu, catàstrofe i calamitats públiques”.

Budó ha justificat la necessitat que la Cambra convalidi aquest decret per dotar  de “total validesa i legalitat” les mesures que el Govern ha anat acordant per “fer front a la pandèmia de la Covid-19”, unes mesures que ha hagut de prendre en sessions per videoconferència d’acord amb les recomanacions sanitàries de distanciament social i confinament. Segons ha explicat la consellera, d’aquesta manera “s’ha garantit el funcionament del Govern en un context realment extraordinari”.

“Sense els mitjans telemàtics”, ha assegurat Budó, “el Govern no hauria pogut aprovar diferents mesures imprescindibles per a la marxa del país durant la pandèmia, no només en matèria de serveis i contractació, sinó també en matèria pressupostària, financera i fiscal”.

Entre les iniciatives aprovades per l’Executiu des que va entrar en vigor el decret, el passat 12 de març, la consellera n’ha destacat l’ajornament dels tributs de la Generalitat; la reducció del 50% del cànon de l’aigua; la utilització del fons de contingència per fer front a les despeses de la factura sanitària conseqüència de la Covid-19, o la línia de 1.000 milions d’euros per avalar els préstecs que les entitats financeres atorguin a petites i mitjanes empreses per proveir-les de liquiditat.

Durant la seva intervenció, la consellera Budó també ha enumerat altres mesures aprovades telemàticament per fer front a la pandèmia, com ara l’aturada de totes les obres públiques en marxa de la Generalitat de Catalunya; el programa ORFEU de detecció massiva de la COVID-19, amb l'objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstics de coronavirus, i tot el conjunt d’actuacions necessàries per a la represa virtual del curs escolar, com el repartiment que està duent a terme el Departament d’Educació de més de 22.000 dispositius electrònics i de comunicacions.

Reforçament dels mitjans electrònics a l’Administració

El Decret llei presentat avui per a la seva convalidació al Parlament suposa, per a la consellera Budó, “adaptar les institucions catalanes al segle XXI”. El text se suma a les diferents normatives que el Govern ha aprovat per integrar l’ús dels mitjans electrònics a l’administració. A la Llei 29/2010, en la qual es desenvolupa el model d’administració electrònica, s’hi afegeix també la nova política de flexibilitat horària i teletreball que l’Executiu està treballant en el marc del nou districte administratiu.

Finalment, la consellera ha tancat la seva compareixença amb un “agraïment” als treballadors públics “per la seva capacitat d’adaptació i els esforços que han realitzat en aquesta nova situació”.